Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря12062023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ 140 години от Освобождението на България – Честит Национален празник!
Събота, 03 Март 2018 05:25

140 години от Освобождението на България – Честит Национален празник! Избрана

Оценете
(1 глас)
Днес се навършват 140 години от Освобождението на страната.
 
На 3 март 1878г е подписан Санстефанският прелиминарен(предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.
 
С него окончателно се слага край на османското робство. Договорът е подписан в Сан Стефано от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Териториите на освободена България са съгласувани с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една огромна държава, която в бъдеще ще се превърне в основна цел и мечта на много български държавници, монарси и военни. Новата държава е със статут на автономно княжество и трябва да се ръководи от монарх.
 
През 1890 г. 3 март е обявен за Национален празник.
 
Една от най-значимите битки, прославена и в родната ни литература, е Шипченската епопея. Ордите на Сюлейман паша е трябвало да разбият частите за прикритие, укрепили се по стръмнините на връх Шипка, за да може турската войска да пробие в Северна България.
Цялото българско опълчение е в рамките на предния отряд. Паметната битка, възпята във Вазовото стихотворение от „Епопея на забравените” остава завинаги част от българското самосъзнание.
През 1878 г. по силата на международен акт е възстановена българската държава.
 
За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а десет години по-късно 3 март е обявен за Национален празник на Република България.
 
 
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!
Прочетена 1839 пъти