Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед02232020

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ 3-ти март - Национален празник на България
Четвъртък, 03 Март 2016 18:59

3-ти март - Национален празник на България Избрана

Оценете
(1 глас)

Медия

Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 137 години от Освобождението на страната ни от турско робство.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890 г. 3 март е обявен за Национален празник.

След близо 500 години под турско робство, 70-те години на 19 в. и учредяването на българската епархия през 1870 г., поставят началото на решителното освободително движение. В Букурещ е формиран български революционен централен комитет, начело с Васил Левски, който започва подготовка за въстанията срещу османската власт в България.

На 24 април 1877 г. в Кишинев е издаден манифест на император Александър II, с който Русия обявява война на Османската империя. Руската армия се командва лично от императора. Една от най-значимите битки, прославена и в родната ни литература е Шипченската епопея. Ордите на Сюлейман паша е трябвало да разбият частите за прикритие, укрепели се по стръмнините на връх Шипка, за да може турската войска да пробие в Северна България.

Цялото българско опълчение е в рамките на предния отряд. Паметната битка, отразена във Вазовото стихотворение от „Епопея на забравените" остава завинаги част от българското самосъзнание.

През 1878 г. по силата на международен акт е възстановена българската държава. За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а десет години по-късно 3 март е обявен за национален празник на Република България.

В Карлово честванията започнаха с издигане на националното знаме и празничен концерт и продължиха в Столетово, Кърнаре и Христо Даново. Преди това пред паметника на ген. Карцов в града бяха поднесени цветя. В историческия музей бе открита изложба "Реликви от Освобождението".

В Сопот Освобождението на България бе отбелязано с тържествена заря- проверка вчера вечерта. Слово произнесе доц. д-р Александър Николов, преподавател по история в СУ "Св.Климент Охридски". На 29-ти февруари в Радиното училище бе представен музикално-поетичния спектакъл " На България", а днес на площад "Иван Вазов" тържествено бе издигнато знамето на Р България.
Калофер чества трети март с голям концерт на площад "Христо Ботев", който бе открит от местните гайдари. След това кметът Румен Стоянов поведе шествие до параклиса "Света Троица", където лежат костите на избитите през 1877 година по време на Страшното калоферци. Мястото се почита като втори Батак.
Прочетена 1415 пъти