Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт07162019

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Бюджет 2018г. с повече финансови средства за образование
Събота, 21 Октомври 2017 11:41

Бюджет 2018г. с повече финансови средства за образование Избрана

Оценете
(1 глас)
В бюджета за следващата година са предвидени около 400 млн. лева повече за увеличение на учителските заплати и възнагражденията на непедагогическия персонал, съобщи във Варна образователният министър Красимир Вълчев. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и за професионалните училища, които обучават кадри необходими за пазара на труда.
 
600 милиона лева ще бъдат инвестирани в образователната инфраструктура по програма „Региони в растеж“. Част от тези средства (около 10 милиона) ще бъдат вложени и в създаването на модерен център за образование, наука и спорт, който ще бъде изграден на мястото, на което се намирам в момента.
 
Министър Вълчев отбеляза, че приоритет на правителството е учителските заплати да бъдат със 120 % по-високи от средната заплата за страната. Така в образованието ще бъдат привлечени способни преподаватели.
Министър Вълчев съобщи, че 45% от училищата вече имат WiFi, който покрива 80% от учебните стаи. 
 
За първи път през тази учебна година има одобрени и включени в програмата електронни варианти на учебници за втори, шести и осми клас. Това е част от плана на Министерството за дигитализация на учебния процес, каза още министър Вълчев
 
Част от допълнителните средства в бюджета ще бъдат насочени към учебни заведения в по-отдалечените населени места, за да може там да се привлече по-качествен педагогически персонал. Предвидени са също повече пари за транспорт, така че децата да имат достъп до най-близкото училище, съобщи министър Вълчев. Увеличението на бюджета осигурява средства и за стипендии на учениците от 8-ми клас, както и за повече психолози в училищата.
Прочетена 760 пъти