Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет07182019

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Четирима президента откриха паметник на Жельо Желев
Вторник, 07 Ноември 2017 14:14

Четирима президента откриха паметник на Жельо Желев Избрана

Оценете
(1 глас)
Настоящият президент Румен Радев и предшествениците му Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов се събраха заедно днес във Веселиново, за да открият паметна плоча на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев. Церемонията се състоя пред дома му на улица „Възрожденец“. 
 
На церемонията присъстваха дъщерята на Желю Желев Станка Желева, кметовете на Шумен Любомир Христов, на Велики Преслав Александър Горчев и на Смядово Иванка Петрова, много жители на Веселиново.
 
„Д-р Желев имаше нелека съдба. Прояви куража на инакомислещите, когато други мълчаха, пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха, понесе упреците на опонентите и предателствата на своите. Д-р Желев се водеше от идеи, а не от корист. Той бе убеден европеец, от онова поколение на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за което мирът, солидарността, и единството на континента бяха кауза“, каза в словото си Румен Радев.
 
Дъщерята на д-р Желев заяви, че желае да запомнят баща й като скромен, добър и малко срамежлив човек. "Развълнувана съм. Тук са събрани четирима президенти за откриването на паметната плоча на баща ми. Присъстват толкова много хора от селото, от околността. Благодаря на кметицата на село Веселиново и най-вече на кметицата на Смядово. Щастлива съм, че това събитие се случва днес и тук", каза Станка Желева. 
 
Източник/Kmeta.bg
 
 
Прочетена 794 пъти