Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Икономика БЪЛГАРИЯ 2013 – МЕЖДУ ЕВРОПА И ТРЕТИЯ СВЯТ
Понеделник, 15 Април 2013 18:00

БЪЛГАРИЯ 2013 – МЕЖДУ ЕВРОПА И ТРЕТИЯ СВЯТ Избрана

Оценете
(1 глас)

Този материал цели да онагледи реалното положение на България и нейните граждани, отвъд политическото говорене и популизма на политиците и да даде някои сериозни изводи, които трябва да си направим. 

Всяка държава е организъм със свои собствени нужди, условия и реалности, които трябва да вземе впредвид при воденето на своята държавна политика. Иначе казано не може да се налагат системи и политически модели, които не отговарят на тези фактори.

Всяка държава трябва да изготви свой собствен план за развитие (който в България липсва) съобразно с изброените фактори и собствените си нужди, слабости и потенциално силни сектори и да го следва.

Най-простия пример, който бих дал е българското производство. То е тотално саботирано от държавата. А държава без производство неизменно стига до нашето състояние. При положение, че България е аграрна страна с плодородни земи е напълно излишно да внасяме плодове и зеленчуци от държави като Турция, Гърция, Бахрейн и прочее. Защо се допускат продукти от други държави, които подбиват цените и не отговарят на качеството на родните продукти? Това е един елементарен пример, който онагледява безхаберната политика в името на печалбата на политици и външни фирми, корпорации и  държави.

 

Думата “национализация” в България се определя като мръсна, но същевременно алтернативата, която ни се предоставя не е толкова добра, колкото ни я представят.

Щом държавните компании са нещо лошо защо тогава плащаме на мобилен оператор собственост на гръцката държава? Защо плащаме безбожно високи сметки за ток на чешка национална компания

Тотално убит е бизнеса в държавата, производството –  минимално. А това са сериозни фактори, които определят икономическото състояние на една държава. 

Само за периода 2011-2013 България е паднала с 4 места в световната класация на държавите и техния стандарт на живот

 

Думата “национализация” в България се определя като мръсна, но същевременно алтернативата, която ни се предоставя не е толкова добра, колкото ни я представят.

Щом държавните компании са нещо лошо защо тогава плащаме на мобилен оператор собственост на гръцката държава? Защо плащаме безбожно високи сметки за ток на чешка национална компания

Тотално убит е бизнеса в държавата, производството –  минимално. А това са сериозни фактори, които определят икономическото състояние на една държава. 

Само за периода 2011-2013 България е паднала с 4 места в световната класация на държавите и техния стандарт на живот.

 

Ако България вземе впредвид сегашното си състояние, което не е никак добро и всички изброени фактори по-горе, ние сериозно трябва да се замислим:

- работи ли този политически модел и система и отговаря ли той на нашите нужди? Съобразен ли е той с развиването на нашите най-доходоносни пера в икономиката и справяне с проблемите ни? Защото корпоративния капитализъм не е подходящ за скромни държави като България, тъй като той подчинява цялата държава като “васал” на чужди компании и монополи, убивайки българския бизнес и производство.

Ресурсите на държавата трябва да бъдат придобивани от самата държава, а не от държавни фирми или чужди корпорации от други страни, които ги експлоатират и реализират печалбите от тях, трупайки капитали за себе си, докато държавата разчита само на концесии, които са твърде ниски  именно заради държавната ни политика да “привличаме инвеститори”, поднасяйки им всичко на безценница.

- подходящ ли е Европейския съюз за държава като България? Не е ли взаимно вреден за развитите държави, които са го създали съобразно своите по-големи възможности, амбиции, условия и тн., които нямат нищо общо с нашите? Сред държавите създали ЕС са Франция, Германия, Италия и др. Той е създаден според тяхните нужди и възможности. Членството на България в този съюз е въпрос на гео-политика, а не на реалните нужди на България. В света, в който няколко организации и могъщи държави се борят за световно надмощие България просто е заела страната на едните, но реално няма какво да прави в ЕС.

Според Евростат:

- България е най-бедната държава в целия съюз;

49% от българите живеят в крайна бедност, застрашени са от нея, или са социално-изключени. 52% български деца живеят с заплахата от бедност и лишения.

- България е на последно място в ЕС по отделяне на средства за социална защита и политики

И това, ако не е възмутително! Не може най-бедната държава в ЕС да отделя  най-малко средства за справяне със социалните проблеми и бедността.

И пак стигаме до извода, че този модел не е подходящ за България. Защото държава без бизнес и производство сега няма как да се справи с високата безработица и най-вече младежката безработица, която сковава дори едни от най-развитите държави в ЕС. Защото не си мислите, че политиката на ЕС е много по-добра, просто по-силните и икономически по-малко зависимите страни имат повече буфери, но недоволството и кризата тегнат на целия континент. Така в Испания, например, младежката безработица обхваща 50% от младите испанци. Младежката безработица е сериозен проблем, а ЕС създава поредното “изгубено поколение”. Не може да има такава безработица в цяла Европа, а съюза да отпуска 12 евро годишно за една крава и 1 евро за младежка политика на година.

Налагането на този модел и система превърна България във васал на монополи и външни корпорации с нищожно производство и основен човешки ресурс – евтина работна ръка. Мачкането на българското предприемачество,бизнес и продукция е в полза именно на тях, а не на държавата и хората.

Тези корпорации, определят заплащането на труда според стандарта в България, а той постоянно става все по-жалък. Тези корпорации реализират печалби възлизащи на милиарди, а заплащането на работниците в тях е повече от недостойно. Защо корпорацията Х, която годишно в глобален мащаб от продукцията на своите работници печели У $млрд. заплаща в порядъка от 5-10$ час на служителите си в държави като България? Нима този модел не поставя 90% от Човечеството в робство на останалите 10% от него?

Към момента:

 • Над 400хил. безработни
 • 61% от пенсионерите живеят в бедност
 • 85% от доходите на българина отиват за ПОКРИВАНЕ НА ОСНОВНИ НУЖДИ
 • 22% от населението работи на минимална заплата
 • Северозападна България е най-бедния и мизерстващ регион в целия ЕС

  Забележете: Труда в България е най-евтин. Мин. месечна заплата в България е 122,71 евро, а бензина ни е по-евтин само с 12 ст. цента по-евтин от този в държавата с най-висока мин.заплата Люксембург – 1757,56 евро месечно.

   

  • ТОЗИ МОДЕЛ И СИСТЕМА НЕ РАБОТИ И НЕ Е ПОДХОДЯЩ ЗА ДЪРЖАВА КАТО БЪЛГАРИЯ.
  • БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ ДЪЛГОСРОЧНО ПЛАНИРАНА ДЪРЖАВНА И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
  • БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛИ ПРИОРИТЕТИТЕ СИ ВЗИМАЙКИ ПРЕДВИД СОБСТВЕНИТЕ СИ НУЖДИ, А НЕ ПОД ДИКТОВКАТА НА ЧУЖДИ СИЛИ, КОИТО НАЛАГАТ СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ
  • ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕС СЕ ОБОСНОВАВА САМО И ЕДИНСТВЕНО СЪС СТРЕМЕЖА НА ЕДНА БИВША СОЦ.РЕПУБЛИКА ДА ПРЕОРИЕНТИРА ВЪНШНАТА СИ ПОЛИТИКА В ЕДНА НОВА НАСОКА.

   

  Автор:

  ALTER INFORMATION

   

Прочетена 3615 пъти