Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Икономика Започва изплащането на гарантираните депозити от КТБ
Четвъртък, 04 Декември 2014 09:36

Започва изплащането на гарантираните депозити от КТБ Избрана

Оценете
(0 гласа)
Вложителите в КТБ трябва да бъдат спокойни – в банките има достатъчно пари, всеки клиент ще бъде обслужен, уверява председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян, цитиран от БТА.
Днес, на 4 декември, започва изплащането на гарантираните депозити в КТБ. 
По думите на Хампарцумян, ако на някои вложители парите не им трябват спешно, е по-добре да изчакат няколко дни, отколкото да се редят на опашки. 
Възможно е през първите няколко дни да има малко повече хора пред банките, макар че са определени достатъчно много места, където да става изплащане на средствата.
Хампарцумян, който оглавява „УниКредит Булбанк“ обясни, че банката ще раздели клоновете си на такива, които ще обслужват депозантите на КТБ и такива, които ще работят с останалите клиенти. Други банки ще работят с цялата си клонова мрежа за обслужване на депозантите на КТБ. 
Основната маса от вложителите в КТБ вероятно ще се разпореди с парите си за около две седмици.
Има хора, които са отложили някакво потребление, така че най-вероятно една част от парите ще бъдат изтеглени и похарчени, но друга част ще останат в банките във вид на депозити; това ще бъде повод хората да изберат банка, на която да имат повече доверие, прогнозира Хампарцумян. 
Петър Ганев от Института за икономическа политика също прогнозира, че най-вероятно ще има първоначален наплив пред банките, който бързо ще намалее, след като хората се уверят, че имат безпроблемен достъп до парите си. 
По-голямата част от парите ще бъдат преоформени в депозити в обслужващите банки,
смята Ганев. 
Не очаквам драматични ефекти за икономиката като сериозно теглене на пари и някакво силно повишено потребление, не смятам, че изплащането на депозитите ще повлияе върху икономическите процеси през последния месец от тази година, казва още той. 
Изплащането, което започва днес, е на гарантираните депозити – до 196 хил. лв. 
Девет търговски банки,
определени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), ще обслужват вложителите на КТБ. Разпределението на вложителите към обслужващите банки е според последната цифра на ЕГН – за физическите лица и последната цифра на ЕИК или БУЛСТАТ – за юридическите лица. 
Това е направено с цел да се постигне равномерно разпределение на вложителите според клоновата мрежа на обслужващите банки и да се осигури спокоен процес по изплащането. 
Ако депозант на КТБ има ЕГН или ЕИК, завършващо на цифрата 0, той ще може да получи гарантираната сума по влога си от „Банка ДСК“. 
На сайта на ФГВБ, както и в обслужващата банка всеки клиент може да види в кои клонове може да бъде обслужен. 
За клиенти с ЕГН/ЕИК, завършващи на цифрата 1 обслужващата банка е „Обединена българска банка“ (ОББ), за клиенти с последна цифра 2 – „Юробанк България АД“ („Пощенска банка“), с последна цифра 3 – „Райфайзенбанк“, за последна цифра 4 – „Алианц Банк България“. 
Клиентите с последна цифра на ЕГН/ЕИК 5 или 6 могат да получат гарантираната сума по влога си от „УниКредит Булбанк“, тези с последна цифра 7 – от „Централна кооперативна банка“, с последна цифра 8 – от „СиБанк“ и с последна цифра 9 – от „Първа инвестиционна банка“. ПИБ ще изплаща и влоговете на чуждестранните лица. 
ФГВБ изплаща напълно гарантираните суми на вложителите – български и чуждестранни физически и юридически лица, в
размер до 196 хил. лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката.
В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ. 
От началния ден на изплащането – 4 декември 2014 г., всеки вложител в КТБ с гарантиран размер на влога получава достъп до целия размер на подлежащата му на изплащане сума. За да реализира това свое право, вложителят трябва да посети офис на определената му обслужваща банка, където представя: за физическите лица – лична карта или документ за самоличност на чуждестранно физическо лице; за юридическите лица – ЕИК или удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ и актуално удостоверение за регистрация, с което се удостоверяват лицата, които управляват и представляват юридическото лице, както и декларация по образец, наличен в банката (в 2 броя). 
Всеки вложител на КТБ с гарантиран депозит може,
ако реши, да си открие сметка в обслужващата банка и да остави получената сума на влог в нея; да нареди превод на сумата по посочена от него сметка в друга банка или да изтегли парите в брой. 
Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в левове според обменните курсове на БНБ в началния ден на изплащането. Вложителите
могат да се разпореждат с гарантираните си суми в срок до 5 години, считано от 4 декември 2014 г. 
При разпореждане със сумите вложителите следва да имат предвид унифицираната тарифа за таксите за обслужване на вложителите на КТБ, която могат да намерят на уебсайта на ФГВБ, информират от фонда. 
Междубанков превод през БИСЕРА (еднократно) е без такса за вложителите, както и откриването на сметка в съответната обслужваща банка.
VESTI.BG
Прочетена 2787 пъти