Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб04202019

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество 137 години от ОСВОБОЖДЕНИЕТО
Вторник, 03 Март 2015 08:38

137 години от ОСВОБОЖДЕНИЕТО Избрана

Оценете
(0 гласа)
Днес е националният празник на страната, в който България чества 137 години от Освобождението от турско робство.
 На този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор между Русия и Турция, който предвижда възстановяването на Княжество България. 
 
Тържествата в София и страната ще продължат през целия ден. Навсякъде с ритуали ще бъде издигнато националното ни знаме. На паметници на загиналите за свободата ще бъдат поднесени венци и цветя, предвиждат се и църковни церемонии в памет на загиналите. 
 
 Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в честванията на връх "Шипка" и в цялата страна.
 
В 11.00 часа на пл. "Свети Александър Невски" в София ще се състои официалната церемония по издигането на националното знаме. Президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията и ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин. 
 
Българският патриарх Неофит ще оглави панихидата и Благодарствения молебен по повод националния празник, които ще започнат в 10 часа след светата Литургия в катедралния храм "Св. Александър Невски". 
 
В София е обявен свободен вход за музеи и галерии във връзка с 3 март.
 
Военноморският музей във Варна отбелязва Националния празник с изложбата "Свободна България. Символи на държавността". Изложбата представя уникални експонати, които разкриват изграждането на символиката на държавността след Освобождението през 1878 г. Входът е свободен както в Националния военноисторически музей, така във филиалите на му във Варна – Военноморски музей и Парк-музей на бойната дружба 1444 г., както и в Музея на авиацията в Пловдив. 
 
В Русе ще бъде открита възстановената къща-музей "Баба Тонка". Тя ще бъде отново отворена за посетители след затварянето й през 1992 г., съобщават от Община Русе. Празнично слово ще произнесат директорът на Регионалния исторически музей доц. д-р Николай Ненов и кметът на града Пламен Стоилов. Русенският митрополит Наум ще извърши празничния водосвет.
 
От 18.30 часа на пл. "Народно събрание" в София ще се състои тържествената проверка-заря по случай Националния празник на България, с която ще бъде почетена паметта на падналите за свободата на България. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.
 
 От 19.30 часа в Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава. 
 
"Атака" ще проведе традиционното си шествие за националния празник, което тази година ще е под наслов "10 години "Атака", 10 години битка за България" и "От турско иго ни освободи Русия, не ЕС". Шествието ще тръгне от НДК по бул. "Витоша", по бул. "Цар Освободител" до площада пред храм-паметника "Александър Невски". Ще присъстват Анатолий Карпов – депутат от Държавната Дума на Руската Федерация от управляващата партия "Единна Русия" и 12-ти световен шампион по шахмат от 1975 до 1985 г. и световен шампион на ФИДЕ от 1993 до 1999 г., какот и Роман Худяков – депутат от Държавната Дума на Руската Федерация и зам.-председател на фракцията ЛДПР. Двамата руски депутати, както и лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще държат речи пред митингуващите.
dir.bg
Прочетена 923 пъти