Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб04202019

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество България е готова да предложи подкрепа и експертна помощ на Украйна
Вторник, 17 Февруари 2015 10:09

България е готова да предложи подкрепа и експертна помощ на Украйна Избрана

Оценете
(0 гласа)
Към нашите сънародници в Украйна няма да бъде прилаган стандарт, различен от високите критерии за добро третиране на малцинствата. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов на пресконференция в Министерството на външните работи, който лично е получил уверение от министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин за това. По думите на Даниел Митов, визитата на неговия украински колега в България потвърждава ясно изразеното доверие между двете страни и перспективността на двустранните ни отношения. Митов подчерта, че Украйна заема важно място във външно-политическите приоритети на България, не само заради географската, езиковата, историческата, културната и религиозна близост между двата народа, но и заради наличието на голяма българска общност там. Даниел Митов уточни, че България е готова да предложи подкрепа и експертна помощ на Украйна в този доста нелек път, по който страната има да извърви в името на стабилността и благоденствието на своя народ. Външният министър Даниел Митов посочи още, че България е в готовност да предложи всички мерки, за да помогне на сънародниците ни в Украйна. По думите му, предприетите мерки по облекчено издаване на визи са напълно адекватни, но ако се налага да се приемат други мерки и това ще бъде направено.
От своя страна, министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин изрично подчерта, че по време на последната вълна на мобилизация, призовки са получили само 20 от 200 хил. украински граждани от български произход и определи като спекулативни твърденията за непропорционална мобилизация. Климкин заяви още, че предоставят на Донецк и Луганск всички възможности, като това дава шанс на гражданите да изберат своите представители, които ще имат отговорности за възстановяване на Домбаск и за законността там. 
След пресконференцията, свързана със ситуацията в Украйна, министърът на културата Вежди Рашидов официално върна двете икони „Светци” и „Света Варвара” на министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин. Министър Рашидов заяви, че с този акт Министерството на културата изпълнява международно поетите от страна на Република България ангажименти по Конвенция, относно мерките за забрана и предотвратяване на незаконен износ и прехвърляне правото на собственост на културни ценности. Вежди Рашидов посочи, че опазването на културното наследство трябва да бъде организирано както на национално, така и на международно и добави, че то изисква тясно сътрудничество между държавите, а българо-украинските връзки имат богата история. 
ИА ФОКУС
Прочетена 696 пъти