Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб04202019

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Д-р Димитър Пашкулев: природните методи предотвратяват усложненията от диабета!
Вторник, 21 Юли 2015 10:29

Д-р Димитър Пашкулев: природните методи предотвратяват усложненията от диабета! Избрана

Оценете
(1 глас)

За да сте във форма не прекалявайте с ядките и семената – яжте само по 20-30 г на ден.

Лекарствата не могат да предотвратят усложненията от диабета, но това в много голяма степен могат да направят природните оздравителни методи, твърди в интервю за агенция БЛИЦ д-р Димитър Пашкулев. Той е един от водещите специалисти у нас, привърженик на природосъобразната  медицина. От миналото лято работи с диетолога по лечебно хранене Георги Славов и синовете му, създатели на лечебна система „Vita Rama”, и приема десетки хора всеки ден в китното село Емона, разположено близо до морето. Предимството на програма „Vita Rama” е, че подпомага цялостно човешкото здраве чрез природни методики като се започва с храненето - балансирано и съобразено с индивидуалните особености на човека. 

Д-р Пашкулев посочва, че широко пропагандираните нездравословни методи за отслабване - модерни диети, екстремно гладуване, последвано от преяждане, не само възвръщат свалените килограми, но може да доведат и до здравословни проблеми. Тежките белтъчни или мастни диети натоварват обмяната на веществата в организма и въпреки, че е възможно временно да се свалят килограми, в последствие се отразяват зле на здравето, категоричен е докторът.

Според  д-р Пашкулев с холистичния подход към здравето ни, е възможно да се избавим не само от някой килограм, който имаме в повече, но и от по-сериозни заболявания. „В лечебен център „Vita Rama“ имаме много добри резултати в лечението на хора с нарушена въглехидратна обмяна или дори вече развили диабет тип 2. Тази болест на цивилизацията, от която се предполага, че през 2050 г. едва ли не половината от хората ще страдат, е в много тясна връзка с нарушението на хранителния статус, с обездвижването и със стреса. Именно това са трите антипода - правилно хранене, раздвижване и релакс, които прилагаме във „Vita Rama”, казва лекарят. „Затова още в рамките на първата и втората седмица се наблюдава стабилизиране на кръвно-захарното ниво, а в дългосрочен план много силно се намаляват шансовете за усложнение от диабета, знаем, че именно те са най-опасни“.

Съдейки от натрупания опит д-р Пашкулев посочва и постигането на добри резултати при някои сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане, ставни заболявания, отслабване на имунната система, бъбречни болести, при мъжете - проблеми с простатата, при жените - нарушения на хормоналния баланс.

Лекарят съветва да се спазват следните основни принципи, за да сме здрави:

1.      В менюто трябва да преобладават разнообразните растителни продукти. Народите, които през хилядолетията са доказали своето дълголетие и здраве, употребяват малко животински продукти. Или както е било у нас навремето, след периоди, когато са консумирали повече животински продукти, е имало време за пост, през който не са се хранели с никакви месни, млечни храни и мазнини, включително и олио. Важно е, че в лечебен център „Вита Рама“, освен отслабване и оздравяване, хората могат да научат много неща за храненето и приготвянето на храната.

2.    Заменете захарта с плодове, бялото брашно с разнообразни зърнени храни. Има много вегетарианци, които правят грешката - използват много голямо количество рафинирани продукти, като захар и бяло брашно. Това води до нарушаване на обмяната на веществата, минерален дисбаланс, защото имат въглехидрати, но почти нямат минерали и витамини. Продукти, като ориз, царевица, елда, киноа, амарант, би следвало да се използват по-широко в здравословното хранене.

3.    Не прекалявайте с ядките и семената, както и с екстрахираните мазнини. Много вегетарианци употребяват стотици грамове на ден ядки, семена, авокадо, маслини. Те са полезни, но само по 20-30 г на ден. По-големите количества не могат да се оползотворят от организма, особено ако физическата активност не е значителна. Така приетите мазнини се натрупват, което води до качване на килограми и затруднява обмяната на веществата, което от своя страна причинява диабет. Така че основата на нашето хранене трябва да бъдат зърнените и бобовите храни, заедно с голямо количество плодове и зеленчуци.

4.    Хората, които не могат без месо, да го включат в менюто си, както и рибата, но до два пъти седмично. От яйцето може да се използва в рохко състояние по 1 жълтък седмично.

5.    Физическата активност трябва да бъде умерена, разнообразна и всекидневна.

Цялото интервю може да прочетете на http://www.blitz.bg/news/article/349153

 

На снимката: Д-р Димитър Пашкулев, снимка на БЛИЦ

Прочетена 808 пъти