Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт04232019

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Манол Генов: Недостойно е да има привилигировани общини, финансирани по линия на Програмата на правителството за изостаналите райони
Понеделник, 20 Април 2015 15:11

Манол Генов: Недостойно е да има привилигировани общини, финансирани по линия на Програмата на правителството за изостаналите райони

Оценете
(0 гласа)

Има  дискриминация спрямо някои общини при разпределението на средства от държавния бюджет за подпомагане на планински и слабо развити райони.  Само шест общини от област Пловдив, сред които е и  община Пловдив са получили писмо покана от областния управител Розалин Петков за кандидатстване с проекти по  програмата за преодоляване на икономическата изостаналост на отделни райони, това съобщи на пресконференция  Манол Генов, народен представител от БСП. Това е програмата, по която трябва да се инвестира в   погранични, планински  и полупланински слабо развити райони, а  за участие са поканени освен община Пловдив още пет общини, като прави впечатление, че те са ръководени от ГЕРБ, ДСБ и ДПС. Това е  опит на  ГЕРБ да реализира скрит резерв в някой общини, но е срамен начина по който това се случва, за сметка на наистина нуждаещите се, категоричен е Генов. „Пловдив слабо развита община ли е и община претърпяла бедствие? пита народния представител, според когото след като   преди дни Пловдив е определен за най-добър град за живеене и за най-добър бизнес град, не би трябвало да се  налага да прибягва до такива, меко казано недостойни начини за разходване  на държавни бюджетни средства.

Надявам се, че не е политически  принципа на разделение на общините и финансирането им, но остава въпроса защо липсват общините Асеновград, Брезово, Карлово и други, в които голяма част от населените места са точно в такива планински  и полупланински райони, това ще пита народният представител министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

         Защо големите общини, като Пловдив не търсят европейско финансиране за проектите си, а се опитват през задния вход да получат средства единствено от държавния бюджет? И това не е само по тази програма. Свидетели сме, че преди дни община Пловдив получи от  Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съветнад 850 000 лева за реконструкция на мост, а има общини, които с месеци чакат да получат средства за преодоляване на последиците от падналите дъждове и наводненията. Няма ясни критерии как се приоритизират проектите на общините, претърпяли бедствие, и защо точно Пловдив, в който както е известно бедствия е нямало кандидатства за финансиране по този  фонд. Отговор на тези въпроси ще трябва да даде министър Румяна Бъчварова, която председателства комисията, каза Манол Генов.

         Унизително е за Пловдив да търси  по този начин финансиране, особено след като не се случиха големите проекти, които можеха да се реализират със средства по европейски програми, допълни и народният представител Георги Търновалийски.     

Прочетена 792 пъти