Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Нередност на пътя! На кого да съобщя?
Понеделник, 11 Февруари 2019 21:02

Нередност на пътя! На кого да съобщя? Избрана

Оценете
(2 гласа)
Сн. Подбалкански новинар 11.02.19 Сн. Подбалкански новинар 11.02.19
Всеки ден се сблъскваме с нередности на пътя. Някои причинени от други шофьори, но и проблеми с пътната настилка, регулацията и означенията. На кого да съобщим? В тази публикация ще обобщим възможните места, където всеки може да сигнализира за проблеми.
 
1. ДУПКА/ПРОБЛЕМ С ПЪТНАТА НАСТИЛКА
 
Можете да подадете сигнал на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“. АПИ е специализирана агенция към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Това е институцията, която отговаря за ремонтните дейности по републиканските пътища.
 
Изискват се данни за контакт и точно описание и локация на проблема. Има възможност още за качване на снимки.
 
Основно преимущество на сигналите към АПИ е задължителният отговор. До 30 дни можете да очаквате официален отговор от агенцията освен ако сигнал за конкретния проблем не им е бил изпращан и преди.
 
И не само това – ако сигналът ви не е правилно адресиран към АПИ, то агенцията ще ви го препрати към отговорната институция и ще ви уведоми за това.
 
Някои от общините в България също имат сайтове за сигнали. Пример за това са сайтовете на община Карлово и община Сопот
 
За да съобщите за неуредици с разбити шахти, тротоари, боклуци от строежи, неправилно паркиране на тревни площи, свободно движещи се животни и други безобразия на територията на Община Карлово може да се обаждате на тел.0335/54688 и gsm 0893406152 или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
За улеснение можете да ползване контактната форма на сайта на община Карлово 
 
 
"Зелен телефон" -  0893/ 34 37 02 на община Сопот приема вашите сигнали от 09.00 ч. до 17.00 ч. за нарушения на нормативните екологични изисквания и нарушения на изискванията за отпадъците в Община Сопот.
Денонощни дежурни телефони
03134/8010 gsm 089 6 89 50 01
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
 
2. СИГНАЛ ЗА КОРУПЦИЯ
 
Отговорът на въпроса „И сега к’во правим?“ е „Изпращаме сигнал онлайн в специалния сайт на МВР„. Важно е да знаете, че сигналите за корупционни деяния от служители на МВР не са анонимни освен ако не посочите изрично желанието вашата анонимност да бъде запазена.
 
3. НАРУШЕНИЯ НА ДРУГ ШОФЬОР
 
Вече съществуват няколко неправителствени организации и граждански инициативи, които помагат на шофьорите да внесат сигнал срещу безобразията на други шофьори. Една от най-популярните сред тях е Гражданите, които имат и собствено приложение.
 
На помощ в тази, а и в гореизброените публикации са и медиите, които периодично излъчват граждански сигнали, снимки и видео кадри.
 
Ако искате официално да внесете сигнал в МВР за нарушител на пътя, то ще трябва да представите доказателства (снимки или видео), както и да се съгласите да бъдете свидетел по образуваното производство.
 
Към момента сигнали онлайн можете да подадете по и от мобилното приложение на МВР.
 
На телефон 112 може да бъде потърсена помощ при пожари, наводнения, спешни медицински случаи, ураганни ветрове, земетресения, пътнотранспортни произшествия, промишлени аварии и други замърсявания, радиация, зимни бури, съмнения за антракс и други биологични агенти.
 
 
Прочетена 2583 пъти