Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет07192024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Президентът наложи частично вето върху мерките при извънредното положение
Неделя, 22 Март 2020 14:20

Президентът наложи частично вето върху мерките при извънредното положение Избрана

Оценете
(2 гласа)

Президентът Румен Радев обяви, че връща за повторно обсъждане приетия в петък от Народното събрание Закон за мерките при извънредно положение. Държавният глава обяви това в нарочно обръщение.

По-рано представители на бизнеса призоваха президента да наложи вето върху някои от мерките, които според тях няма да постигнат желания ефект.

"Липсата на убедителни мерки ще доведе до социално напрежение", каза държавният глава и призова за мерки, които са в помощ на най-засегнатите.

"Българите имат нужда не от заплахи, а от подкрепа", каза още Румен Радев.

"Кризата изисква обединяване усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да бъде безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестрективни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизнено важни производства и услуги. Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация. Затова пък българите ги грозят тежки глоби и заплахи", каза президентът и допълни:

"Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни и за пандемията, зеа нейното възприемане и за необходимостта от алтернативна позиция. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно: според приетия закон, това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение".

"Скъпи сънародници, в момента в света, в частност и в България преживяват две кризи Първата е здравната криза, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренабрегва. Тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че нашите възможности са много скромни, но нуждите на българите са по остри и неотложни поради ниските доходи. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни", каза президентът и призова правителството неотложно да произведе своята политика спрямо най пострадалите и засегнатите. Спекулата с най необходимото - дизефектанти и лични предпазни средства.

"Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват дългоочакваното сезонно намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен  вносът на животоспасяващи лекарства и продукти", изтъкна президентът.

"Всяка цена на международния пазар се повишава. Споделям напълно убеждението, че в момент на тежко изпитание въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел миминизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция - изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време", каза още държавният глава.

"Скъпи сънародници, уважаеми български политици, никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решения. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един - ограничаването на контактите, личната хигиена, предпазните средства и обществената солидарност, особено с акцент за опазване възрастните хора. Разгърнатите мотиви за ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок. Надявам се българските народни представители да ги вземат под внимание, когато обсъдят ветото, а българското правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най слабите и засегнатите и то конкретни и адекватни. Нека не забравяме, че ние имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какъв ще бъде утрешният ден на България", завърши объщението си президентът Радев.

Източник: https://bnr.bg/

Прочетена 1408 пъти