Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт04232019

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Продължава борбата със снежната стихия, хиляди бедстват
Вторник, 10 Март 2015 09:36

Продължава борбата със снежната стихия, хиляди бедстват Избрана

Оценете
(0 гласа)
Четвърти ден остава усложнена обстановката в страната заради обилните снеговалежите през последните дни. Хиляди хора са без ток, вода, лекарства и храна. След падналите валежи от сняг водните количества в по-голяма част от страната са високи. В сила остава бедственото положение в Кърджали, Смолян, пловдивската община Лъки, Велинград, Сърница, Минерални Бани, Гълъбово,Батак, Якоруда. През вчерашния ден служителите от ГДПБЗН са извършили 257 спасителни дейности и помощни операции.
Смолян:
Усложнена остава пътната обстановка в Смолянска област, съобщи за Радио „Фокус” – Смолян дежурният от Областно пътно управление. По много направления в областта има затворени пътища. Тази нощ по направление Смолян – Кърджали – след Върбински мост до разклона за Букова поляна се е свлякла голямо количество скална маса и пътят е непроходим. Изцяло затворени за движение на моторни превозни средства за проходите „Превала” и „Печинско” и пътищата по направления: Рудозем – Смолян, Рудозем – Смилян, Лъки – Рожен, пътят към обсерваторията на Рожен, Момчиловци – Момина вода, Въведена е забрана за движение на товарни автомобили за цялата Смолянска област, а леките автомобили трябва да се движат с вериги. По високите части в областта вали слаб сняг, а температурата на въздуха е в интервал от минус 7 до 5 градуса. В Смолян времето е облачно, без валежи. Основните пътища в града са изчистени. През последното денонощие в оперативния център при РДПБЗН Смолян са приети и обработени над 90 сигнала за произшествия, като основно сили и средства са били насочени към издирване и спасяване на хора. ОТ пресцентъра на МВР съобщават, че на всички проходи е осигурено полицейско присъствие с цел нормална проходимост на автомобилите при зимни условия. Към момента няма данни за бедстващи хора. Осигурен бе хляб за община Рудозем.
Кърджали:
280 населени места са без ток, основно в общините Черноочене, Кирково и Ардино. От МВР съобщават, че дежурните екипи на РДПБЗН-Кърджали са отработили 55 сигнала за отстраняване на паднали дървета, транспортиране на болни хора за хемодиализа и оказване съдействие на екипите на електроразпределителното дружество. Продължават да бъдат затворени част от второстепенни пътища в областта за извършване на снегопочистване. 
Стара Загора: 
Остава в сила обявено бедствено положение на територията на община Гълъбово.
Високо е нивото на р. Сазлийка в района на подстанция Гълъбово, като днес се очаква нивото на реката да започне да спада. Изцяло силите и средствата на община Гълъбово, Мини Марица и ПБЗН са насочени към укрепването на изградената временна дига около електрическата подстанцията. Към момента част от град Гълъбово и селата Мусачево, Искрица, Медникарово, Главан, Помощник, Мъдрец, Искрица и кв. Митьо Станев продължават да са без ток.
На територията на община Раднево продължава да се работи за отводняване на мазета и дворни места в кв. Кантона и селата Ковач, Любеново, Сърнево, Тихомирово и Тополяне. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора и необходима евакуация.
Пловдив:
На територията на областта има населени места без ток, общо те са 11. Екипите на електро-разпределителните дружества подпомагани от екипите ПБЗН работят по отстраняване на авариите. Екипите ПБЗН вчера работиха предимно по получените сигнали за отводнявания на обекти и отстраняване на паднали дървета. На територията на областта все още трудно проходими остават пътищата Перущица – с. Скобелево, пътя за Кръстова гора, пътя за с. Манастир и пътя за махала “Лъгът” и “Балкан Махала” - община Лъки.
Хасково:
От МВР съобщават, че ше продължи работата по почистване на затворените пътищата Крумовград – Ивайлоград, Димитровград – Симеоновград, Симеоновград – селата Свирково, Троян, Тянево, Дряново.
В резултат на аварирали и скъсани електропроводи и паднали стълбове без електрозахранване остават 119 села в общините Хасково, Ивайловград, Любимец, Симеоновград и Харманли.
Пазарджик:
Остава в сила обявеното бедствено положение в община Велинград и община Сърница, където продължава работата на екипите ПБЗН за отстраняване на паднали дървета и клони. Продължава да бъде затруднено движението по пътищата Велинград – Сърница, Велинград – Юндола, Белово – Юндола и Батак - Доспат. На територията остават 57 населени места без електро захранване и водоснабдяване. Блокираните в хижа „Христо Смирненски“ 17 човека са снабдени с храна и агрегат за ток и гориво. И днес ще продължи работата по почистването на пътя до хижата с помощта на роторен снегорин. 
иа ФОКУС
Прочетена 850 пъти