Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб12092023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Съдебен изпълнител продава къщата на Яворов в София
Неделя, 14 Октомври 2018 15:17

Съдебен изпълнител продава къщата на Яворов в София Избрана

Оценете
(1 глас)
Общината или държавата да я купи, призова кметът на столицата Йорданка Фандъкова
 
Къщата-музей на поета и революционер Пейо Яворов се продава от частен съдебен изпълнител. Това показва справка на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Имотът, намиращ се на бул. "Раковски" № 136, е оценен на 1 628 758 лева. Обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г. Търгът трябва да приключи на 16 ноември 2018 г.
 
В къщата на бул. "Раковски" № 136 от ноември 1912 г. до трагичната нощ на 30 ноември 1913 г. живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова. От 1963 г. къщата става музей, съхраняващ ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция.
 
В него се съхраняват лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, и Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци.
 
"Няма такова място в София, което да пази по този начин паметта на Яворов”, каза уредникът на къщата-музей Иво Милтенов пред bTV.
 
Домът е паметник на културата, но в момента е частна собственост. През 2015 г. я придобива Васил Панчев. Оказва се, че я наследява със задължения, защото имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици.
 
"Ние нямахме представа, че има задължения по имота. Останахме с впечатлението, че имотът е изплатен напълно. Впоследствие се оказа, че не сме знаели всичко по отношение на този кредит”, посочи Васил Панчев, управител на фирмата-собственик.
 
Вследствие на необслужване на кредита, са се натрупали лихви.
 
"При нас дойде взискател по делото, който представи изпълнителен лист в оригинал. Собственикът е заложил този имот на юридическо лице за обезпечаване на отпуснат заем. Доколкото ми е известно това е втора подред ипотека. Преди това е имало още една, която е заличена”, заяви помощник-частният съдебен изпълнител Валентин Василев.
 
Взискателят по кредита е Володя Лозанов. Той е и бивш управител на дружеството, което е стопанисвало имота. Той каза, че няма претенции към имота.
 
Ако никой не се яви да купи имота по процедура, ние в едномесечен срок няма да извършваме нищо по делото. Ако получим молба в този срок от взискателя по делото, ще насрочим нова публична продан при цена 90% от обявената цена. До приключване на публичната продажба длъжникът може да погаси задължението си по всяко едно време.
 
Новината изненада музея, но въпреки това оттам не се притесняват за бъдещето на сградата. Търгът ще приключи на 16 ноември.
 
„Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов за това общината или държавата да я придобият", написа кметът на столицата Йорданка Фандъкова във Facebook.
 
"Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов", написа още Фандъкова.
 
"Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко", завършва публикацията си кметът на София.
Източник: dnes.bg
Прочетена 1927 пъти