Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря01292020

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Трифон Зарезан или Свети Валентин?
Събота, 14 Февруари 2015 09:59

Трифон Зарезан или Свети Валентин? Избрана

Оценете
(1 глас)
В последните години стана модерно на днешния ден да празнуваме два празника - българския Свети Трифон и католическия Свети Валентин.
 
Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по нов стил) или на 1 февруари (по новоюлианския календар), когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден.
Свети Валентин се слави като празника на любовта. На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки.
 
Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат над 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост единствено от коледните картички. Асоциацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.
http://news.plovdiv24.bg
Прочетена 1032 пъти