Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед10022022

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Забраняват със закон мобилните телефони по време на учебни часове
Четвъртък, 24 Септември 2015 19:25

Забраняват със закон мобилните телефони по време на учебни часове Избрана

Оценете
(1 глас)

Депутатите официално приеха забрана за използване на мобилни телефони в клас. 

С новите текстове в Закона за образованието учениците  нямат право да използват мобилни телефони, както и да  участват в хазартни игри, да употребяват тютюн и тютюневи изделия, алкохол и наркотични вещества, да носят оръжие, както и други предмети, които са източник на повишена опасност. 

Всяко училище ще трябва да изготви свой етичен кодекс, който да бъде публикуван на интернет страницата му. 

В закона бяха описани правата и задълженията на учениците. Според него децата имат право да дават мнения и предложения за училищните дейности, включително за избираемите и за факултативните учебни часове. Учениците ще могат да участват в обсъждането при решаване на въпроси, засягащи училищния живот и училищната общност в  училищния учебен план. 

С промените децата ще могат да получават съдействие от училището и от органите на местното самоуправление при изразяване на мнението си по въпроси, които пряко ги засягат, както и при участие в живота на общността. 

Учениците ще са длъжни за носят ученическите си лични карти във и извън училище. 

Други промени предвиждат министърът на образованието да одобрява неограничен брои учебници и помагала. Според сега действащите разпоредби министърът одобрява до три учебника по един учебен предмет за всеки клас. 

Източник: Кмета

Прочетена 1873 пъти