Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт04232019

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Общество Земетресение над 8 по Рихтер в България - прогнозат румънски експерти
Понеделник, 16 Февруари 2015 09:48

Земетресение над 8 по Рихтер в България - прогнозат румънски експерти Избрана

Оценете
(0 гласа)
Румънските учени очакват доста силно земетресение във Вранча, което може да се е пагубно и за България. Очаква се трус над 8 по Рихтер да се събуди на север от страната ни, като според експертите ще има стотици срутени панелки, пише ПИК. 
В Румъния дори вече се взимат мерки за окрепване на сградите, което е много трудно, защото подобно на нас в северната ни съседка строителството също доминира с панел и налят бетон. Местните учени не знаят кога ще е точно труса, но отчитат все по-често клатушкане на Вранча. 
 
Припомняме, че при земетръса от 1977 година в същия район и ние дадохме жертви. Земетресението тогава бе е с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е в Източните Карпати, Окръг Вранча. Хипоцентърът се намираше на дълбочина 94 км. Жертвите бяха над 1600 души, повечето от тях в Букурещ. От БАН са категорични, че не трябва да се притесняваме и едва ли такава стихия ще се случи. Според проф. Емил Ботев по време на предишното пагубно земетресение във Вранча ние сме дали жертви само защото не сме спазвали правилата и под блоковете по незаконен начин се направили дискотеки. 
Факт е обаче, че за разлика от северните ни съседи, у нас не се прави в момента нищо, да се заздравят старите и пропукани панелки. Източник:ПИК
 
Прочетена 984 пъти