Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Отбелязваме 142 години от избухването на Априлското въстание
Вторник, 01 Май 2018 12:03

Отбелязваме 142 години от избухването на Априлското въстание Избрана

Оценете
(1 глас)

Навършват се 142 години от Априлското въстание. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство. По план е трябвало да започне на 1 май 1876г. Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край.

 

 

Кулминацията на честванията по повод 142-рата годишнина от Априлското въстание е днес, център на събитията са Панагюрище и Копривщица.

 

Военно-историческа възстановка, литийно шествие, заупокойна молитва в памет на загиналите и тържествен ритуал по издигането на националното знаме са част от церемониите, предвидени в Панагюрище. Там ще бъде и председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.

А градът, в който е гръмнала първата пушка на бунта, ще почете годишнината с полагане на цветя на гроба на Тодор Каблешков. В Копривщица също е подготвена традиционната възстановка на събитията. За гостите ще пее Николина Чакърдъкова. 

Клисура отбеляза снощи с тържествена заря 142 години от Априлската епопея. Стотици хора от цялата страна дойдоха да се поклонят пред паметта на героите. Почетните роти на 61 Стрямска механизирана бригада бяха приети от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. 

„Неслучайно след Освобождението благодарна България 30 години събира дарения, за да може да издигне тук най-достойния паметник на саможертвата на клисурци и разбира се този паметник е читалище, защото читалището е символ на духа, просвещението, културата, и нашите деди са знаели, че точно такъв символ заслужава Клусира”, каза Цвета Караянчева, цитирана от бТВ. 

В местната църква по-рано днес беше отслужена заупокойна панихида в памет на загиналите около 400 клисурци. 

Прочетена 2004 пъти