Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед05262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Петима загинали и 29 ранени след взрив в на влакова композиция в Хитрино
Събота, 10 Декември 2016 15:29

Петима загинали и 29 ранени след взрив в на влакова композиция в Хитрино Избрана

Оценете
(0 гласа)
Петима са загиналите и 29 ранени след експлозия на цистерни с пропан бутан край шуменското село Хитрино. Там дерайлира влак рано тази сутрин. Експлозията помете къщи и сгради в района. Опасенията са, че броят на жертвите може да се увеличи. Все още се издирват затрупани хора, опасност има за спасителите, които са на място, защото продължават да падат отломки от пострадалите сгради. Хората от селото са евакуирани на безопасно място.
 
Влакът е бил с 23 пълни цистерни - 20 с полипропилен, 3 с пропан-бутан и с 3 празни цистерни и е на частния жп превозвач "Булмаркет". Композицията е пътувала към Русе. На Хитрино влакът е трябвало да отбие, за да пропусне пътнически влак. При влизане в завоя на гарата Хитрино четири цистерни са дерайлирали, а една се е взривила.
 
Според кмета на общината Нуридин Исмаил причина за катастрофата е прекалено високата скорост на влаковата композиция. Министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски заяви, че постовият стрелочник на гарата в Хитрино, който е с обгорели ръце и вече е в болница, е видял, че от локомотива изкачат искри. Това може да означава рязка маневра на машиниста, опит за намаляване на скоростта, каза министър Московски, който също е на мястото на инцидента.
 
Районът е отцепен от полицията, на място работят пожарни и жандармерия. Около 12:00 часа на обяд започна и разследване на трагедията. Прави се опит цистерните с опасния товар да бъдат изтеглени на безопасно място.
 
 
Прочетена 922 пъти