Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Пламен Славов: Възстановяването на стария режим за пенсиониране от военнослужещите ще създаде спокойствие и ще премахне дискриминацията
Понеделник, 07 Октомври 2013 15:50

Пламен Славов: Възстановяването на стария режим за пенсиониране от военнослужещите ще създаде спокойствие и ще премахне дискриминацията Избрана

Оценете
(1 глас)

Предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, относящи се до пенсионирането на военнослужещите  е внесено в Народното събрание, за това инфармира днес Пламен Славов, народен представител от Коалиция за България.

 Това е реална крачка за изпълнение на поетите от нас предизборни ангажименти, обсъждан е с представители на армията по време на нашите срещи, заяви Пламен Славов.

Предложението ни е за  изменение на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване с цел премахване на въведеното от ГЕРБ в началото на годината допълнително условие - навършването на определена възраст, а единственото  условие за пенсионирането на служителите в Българската армия  да остане наличието на 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително като военнослужещи.

Мотивите за възстановяването на особениярежим на пенсиониране са продиктувани от характера, тежестта и особеностите при изпълнението на военната служба. Утежняването на режима на раннотопенсиониране постави българските военнив дискриминационно положение, заяви Пламен Славов. Това прибързано решение  на ГЕРБ принуди около 700 военнослужещи, основно със звание „майор” („капитан IIIранг”) и „подполковник” („капитан IIранг”) да напуснат въоръжените сили преждевременно, а това  доведе и до кадрови проблемивъв въоръжените сили, допълни народния представител.

Възстановяването на стария режим за придобиване право на ранно пенсиониране от военнослужещите  ще създаде спокойствие при планиране на кариерното им развитие, предвидимост относно реализиране на пенсионните им права и по-висока мотивация за изпълнение на военната служба.

 Предстои обсъждане на това предложение и в Националния съвет за тристранно сътрудничество, след това и в комисиите на Народното събрание. По данни на експерти, с предлаганото изменение на КСО право на пенсия биха придобили 1 095 военнослужещи с различни военни звания и длъжности, като по-малко от 10 %  от тях биха се възползвали от него, с което  общият размер на разходите на тази база няма да надхвърли 5 млн. лева за година и няма да натовари бюджета, каза още Пламен Славов.

 

Прочетена 3374 пъти