Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ Политика Президентът Росен Плевнелиев информира генералния секретар на ООН за ситуацията със сирийските бежанци у нас
Понеделник, 23 Септември 2013 09:54

Президентът Росен Плевнелиев информира генералния секретар на ООН за ситуацията със сирийските бежанци у нас Избрана

Оценете
(0 гласа)
България осъжда категорично използването на химическо оръжие срещу мирното население в Сирия, това е абсолютно неприемливо и виновните за това трябва да бъдат наказани. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в Ню Йорк, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На срещата присъства и министърът на външните работи Кристиaн Вигенин. Държавният глава е на работно посещение в Съединените щати за участие 68-та сесия на Общото събрание на ООН.
Държавният глава е информирал генералния секретар Бан Ки-мун, че нараства броят на сирийските граждани, които търсят закрила в България. Вече почти е изчерпан капацитетът за прием на бежанци и се търсят допълнителни възможности. В тази ситуация страната ни разчита и на съдействието на международната общност, е подчертал държавният глава.
Пред президента Плевнелиев генералният секретар Бан е определил случващото се в Сирия като трагедия. Хуманитарната криза е огромна, броят на бежанците достига пет милиона души, а на вътрешно разселените лица – два милиона души, е подчертал Бан по време на разговора.
ООН ще работи заедно с Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за поставяне под контрол и унищожаване на запасите от химическо оръжие в арабската държава. Бан Ки-мун е изразил своята подкрепа за търсене на политическо решение на сирийската криза. Предстои Изпълнителният съвет на ОЗХО да утвърди плана „Кери-Лавров”, след което се очаква резолюция на Съвета за сигурност на ООН.
За пръв път след близо 30 години България ще поеме председателството на Комитета по права на човека и социални въпроси, е станало ясно още по време на срещата.
Бан Ки-мун за пореден път е дал висока оценка на българите, които работят в системата на ООН, а държавният глава е потвърдил подкрепата на България за кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО.
В първия ден от работната си визита в САЩ президентът отбеляза със сънародници в Ню Йорк годишнината от обявяването на Независимостта на България. Пред българската общност Росен Плевнелиев припомни историческите събития пред 105 години и призова българите, където и да са, да помнят историята си и нейните уроци.
Президентът информира сънародниците ни за работата по национална програма за развитие на страната ни до 2020, като отново постави акцент върху необходимостта от ускорено въвеждане на електронното управление в България. Президентът отново изрази надежда, че по този начин у нас успешно ще бъде въведено електронното гласуване, което е в интерес на сънародниците ни зад граница.
Българите в Ню Йорк са поставили и въпроса за отпадане на визите за български граждани за САЩ.
На втория ден от посещението си в САЩ президентът Росен Плевнелиев ще участва в откриването на Срещата на високо равнище по изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие и други международно съгласувани цели за развитие, касаещи хората с увреждания. Държавният глава има среща и с представители на водещите еврейски организации в САЩ.
 
 
 
 
ИА ФОКУС
 
Прочетена 1946 пъти