Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед05262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало БЪЛГАРИЯ ПОЗИЦИЯ НА ППГОС на БСП – гр. ПЛОВДИВ ОТНОСНО: УНИЩОЖАВАНЕТО НА ТЮТЮНЕВИЯ ГРАД
Понеделник, 22 Август 2016 18:33

ПОЗИЦИЯ НА ППГОС на БСП – гр. ПЛОВДИВ ОТНОСНО: УНИЩОЖАВАНЕТО НА ТЮТЮНЕВИЯ ГРАД Избрана

Оценете
(1 глас)
На 20 август 2016 г. Пловдив се сбогува с една от емблемите на града - Тютюневия град. Огнена стихия унищожи безвъзвратно три от перлите на Пловдив - складове с висока художествена и архитектурна стойност, част от историческа зона групов паметник на културата. 
Емблематичните сгради имат не само сантиментално значение за пловдивчани. Проектът „Тютюневият град", съсредоточен именно в зоната на тютюневите складове около ул. „Иван Вазов", бе част от програмата, с която Пловдив спечели престижната титла Европейска столица на културата 2019. За съжаление, този проект остава в миналото, заедно с някои от най-големите културни ценности на града.
За пловдивчани не е тайна, че терените в сърцето на града са обект на множество частни интереси, свързани със строителство на търговски и жилищни сгради. Унищожаването на склада на ул. "Одрин" 8 и вчерашният огнен ад пораждат съмнения за умишлено и целенасочено унищожаване на този групов паметник на културата. Поредното посегателство срещу културното наследство на Пловдив наподобява мафиотски сценарий за разчистване и придобиване на нов терен в най-атрактивната част на града. По ирония в нашия град, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г., се разрушават най-вандалски културни паметници и това се превръща в тенденция. 
Още след  събарянето на Тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“, БСП - Пловдив поиска от Кмета и неговата администрация да представи мерки за опазването и поддържане на сградите – културни паметници от Тютюневия град, включително и чрез срещи със собствениците. Вместо това, те се превърнаха в свърталище на клошари и наркомани. След ликвидацията на Белодробна болница днес вече е в историята и тютюневият склад на Кудоглу. Така от наследството му, завещано в полза на пловдивчани, не остана нищо.    
Останките от тютюневите складове днес са злокобна гледка - символ на алчността и безхаберието, на бездействието на местната власт и безразличието към пловдивското културно наследство. Затова смятаме, че е крайно време кметът Иван Тотев да поеме своята отговорност и да подаде оставка заради престъпното си бездействие. И докато представители на Община Пловдив наричат унищожаването на културното ни наследство „неприятен инцидент”, ние от БСП-Пловдив настояваме:
Да се разследват причините, довели до унищожението на Тютюневия град.
Да бъдат наказани всички, допринесли за разрушаването на паметниците на културата със своето действие или бездействие.
Да не се позволява издигането на сгради с различно архитектурно оформление на мястото на тютюневите складове – всяко ново здание да бъде с фасада, абсолютно копие на тези на автентичните складове.
 
Всяка администрация рано или късно си отива, но Пловдив остава – древен и вечен! Отговорността за това е на всички! 
 
 
Прочетена 1317 пъти