Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон03182019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ 21 януари - Отбелязваме деня на родилната помощ
Неделя, 21 Януари 2018 15:22

21 януари - Отбелязваме деня на родилната помощ Избрана

Оценете
(1 глас)
Днес се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден - (по стар стил 21 януари, по нов - на 8 януари). Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и корените му отвеждат при славяните, но се е запазил във времето и през Възраждането е бил изключително почитан. 
 
Според старата традиция още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!".След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила ("хванала") червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.
 
Народният представител Веска Ненчева написа в страницата си във Facebook: 
"Честити да са всички, които се грижат, когато се появява всеки нов живот! Благодарим Ви! И особено на екипа от страхотни професионалисти и хора в АГО в МБАЛ „Д-р Киро Попов” гр. Карлово" 
 
Снимки Веска Ненчева
Снимки Веска Ненчева
 
 
Прочетена 487 пъти