Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря05272020

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ 27 март - Международния ден на театъра, на театър от вкъщи
Петък, 27 Март 2020 11:50

27 март - Международния ден на театъра, на театър от вкъщи Избрана

Оценете
(1 глас)
На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.
 
Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. 
 
Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития. За първи път в историята на театъра обаче театралните представления масово се предават онлайн заради глобалната епидемия от коронавирус. Това дава възможност на изкуството да привлече повече почитатели.
 
А ето и какво може да видите: 
 
 Постановката „Женитба с препятствия” на „Театър без диплома” - Хисаря може да гледате безплатно от тук 
 
Автор е Пелин Пелинов. Участват актьорите Стоянка Ангелова, Георги Топузлийски, Яна Попова, Иван Начев, Нели Абу Мурад, Симеон Марковски, Румяна Цъцарова, Спиро Пановски. Реализацията на спектакъла е на Стефан Попов, а музикалното оформление е на Ангел Маринов.
 
 
Парижката Света Богородица“ – Театър София
19:00 ч.
 
Видеозапис на 100-тното и последно представление ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА по Виктор Юго, спектакъл на Лилия Абаджиева ще бъде излъчен напълно безплатно онлайн в YouTube канала на Театър “София”.
 
Парижката Света Богородица като драматическа поезия и съдържание на човешката индивидуалност. В предговора към “Съзерцание” Виктор Юго пише:”Тук е разказана една човешка съдба ден след ден. Но това животът на един човек ли е? Да, но също така и живота на другите хора. Никой от нас няма честта да притежава живот, който е само негов. Моят живот е вашия, вие изживявате това , което изживявам аз, съдбата ни е еднаква.”
 
 
„Калигула“ – Съвместна продукция на Драматичен Театър „Стоян Бъчваров” – Варна и “La Rose des Vents” Scène Nationale Lille Métropole – Villeneuve d’Ascq
19:00ч.
 
Стриймингът на спектакъла на Явор Гърдев от 2008-ма година по пиесата на Албер Камю ще бъде осъществен безплатно в платформата за споделени представления на Драматичен театър “Стоян Бъчваров” – Варна.
 
 
„ДА ПРАВИШ СЪЗНАТЕЛНО ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ СИСТЕМАТА, КОГАТО СИ ГЛАВА НА СИСТЕМАТА. ДА СЕ УТВЪРЖДАВАШ ЧРЕЗ САМОУНИЩОЖЕНИЕ. ДА ДОКАЗВАШ ЧРЕЗ ПРОТИВОРЕЧИЕ. ДА ОСМИСЛЯШ ЧРЕЗ ОБЕЗСМИСЛЯНЕ. ТОВА Е ЕКЗИСТЕНЦИАЛЕН ПЪНК!” – ЯВОР ГЪРДЕВ
 
 
 
 
„Черното пиле“
20:30 ч.
 
Моноспектакълът на Мариус Куркински може да гледате в платформата Fanstream. Цената на „билета“ е 7,98 лв, като видеото ще бъде достъпно 72 часа.
 
В „Черното пиле“ Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. Ето какво споделя актьорът за постановката: „Хора, които живеят трудно, страдат, понякога изпадат в грехове, но винаги търсят разкаяние и никога не пропускат великите мигове на радост и любов. В разказите на Хайтов душата на българина е чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват.“.
 
 
 
Прочетена 303 пъти