Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон06172019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ 5 октомври - Международен ден на учителя
Петък, 05 Октомври 2018 00:36

5 октомври - Международен ден на учителя Избрана

Оценете
(2 гласа)
Сн. Интернет Сн. Интернет

По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Международният ден на учителя се чества на 5 октомври. Към настоящия момент тази дата се приема от над 100 държави, между които е и България.

Идеята за това идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя”. По повод 40-годишнината от приемането на препоръките, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като международен ден на учителя и това става факт през 1994 г., когато Световният ден на учителя се отбелязва за първи път.

На днешния ден Организацията на обединените нации приканва всеки гражданин по света да отдели минута и да си спомни, с любов и признателност, как учителят е променил за добро неговия живот.

На глобално ниво учителската професия е сравнявана по значимост с лекарската. Тук е мястото да отбележим, че ако няма учители няма да има и квалифицирани лекари!

Нека уважението към учителите се превърне в един от основните принципи, в които възпитаваме децата си, а отношението и респекта си към тях да показваме не само на този ден!

 

Честит празник, скъпи учители! Благодарим Ви!

 

Източник/сп. Обекти 

Прочетена 455 пъти