Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон03182019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Ето какво време да очакваме през октомври
Петък, 29 Септември 2017 14:33

Ето какво време да очакваме през октомври Избрана

Оценете
(1 глас)
Най-високите температури у нас през октомври ще бъдат между 20 и 25 градуса, а най-ниските - между 0 и 5 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Тя прогнозира, че през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините - от 80 до 100 литра на квадратен метър.
 
През първите дни от месеца ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево време. Сутрин ще е доста хладно, на отделни места в котловините ще се образува слана. Към 3 октомври температурите ще се повишат, а облачността ще се увеличи. В периода 4-7 октомври ще има валежи и чувствително понижение на дневните температури. До края на десетдневието облачността ще е по-често значителна, ще има и повишена вероятност за превалявания.
 
В началото на второто десетдневие ще е относително по-хладно, но ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. Около средата на десетдневието ще се затопли, но облачността ще се увеличи, ще има и условия за валежи. През втората половина от периода времето ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове около и след обяд и с ниска облачност или мъгла в сутрешните часове. Към края на десетдневието температурите ще се понижат.
 
През третото десетдневие на октомври ще има дни със значителна облачност и превалявания, но и дни с повече слънчеви часове около и след обяд. Температурите ще са близки до обичайните за края на октомври.
 
Климатичната справка на НИМХ-БАН определя октомври като типичен есенен месец. През него средните денонощни температури се понижават чувствително до края на месеца. Сутрините са студени и мъглите стават все по-характерно явление. Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване се образуват слани. Увеличава се броят на мрачните и дъждовните дни. Средно броят на мрачните дни през месеца е от 6 до 9. В планините по най-високите части винаги пада сняг.
 
 
Продължителността на деня е 11 часа и 44 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 59 минути, и залязва в 17 часа и 21 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 22 минути.
 
Фазите на луната през октомври са: на 5 октомври - пълнолуние, на 12 - последна четвърт, на 19 - пълнолуние, а на 28 октомври - новолуние.
Прочетена 758 пъти