Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Съб01282023

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Личности 24 ноември: Чарлз Дарвин публикува научния си труд „Произход на видовете”
Вторник, 24 Ноември 2015 08:51

24 ноември: Чарлз Дарвин публикува научния си труд „Произход на видовете”

Оценете
(0 гласа)

1859 г. британският естествоизпитател Чарлз Дарвин публикува научния си труд „Произход на видовете”. Английският учен пръв дава идеята за еволюцията на всички видове в течение на времето от общ прародител посредством процес, който нарича естествен отбор.

Книгата е смятана за един от основополагащите трудове в историята на науката и може би най-значимия за биологията. Пълното име на труда е „On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or The Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life”. „Произход на видовете” излиза от печат в тираж от 1250 екземпляра, който още същия ден е изчерпан.

Дарвин развива интереса си към естествената история по време на следването си по медицина в университета в Единбург и по теология в Кеймбридж. По време на петгодишното плаване с кораба „Бийгъл“ Дарвин се утвърждава като специалист по геология. Озадачен от географското разпространение на дивите животни и фосилите, които събира по време на пътешествието, Дарвин започва да изследва трансмутацията на видовете, което дава начало на неговата теория за естествения отбор през 1838 г.

На 11 януари 1844 г. Дарвин споделя в писмо до ботаника Джоузеф Далтон Хукър своята теория, като добавя в типичен мелодраматичен стил „чувството е като да признаеш, че си извършил убийство”. Хукър отговаря „възможно е това, което описвате, да се случва на много места, както и да съществува постепенна промяна на видовете. Ще съм очарован да чуя как според вас се случва тази промяна, понеже нито едно от досега изказаните мнения не ме удовлетворява”.

През юли първоначалният „план” на Дарвин набъбва до „Есе” от 230 страници, което трябвало да се допълни с резултатите от неговите проучвания, в случай на преждевременна смърт. През ноември в публичното пространство избухва дискусия, породена от идеите за еволюционен прогрес, изказани в наскоро публикувания труд „Следи от естествената история на творението”. Авторът е анонимен, а публикацията става бестселър и увеличава обществения интерес към въпроса за трансмутацията.

През 1847 г. Хукър прочита „Есето” на Дарвин и му дава своето мнение във вид на бележки. Тази тиха критика е именно това, от което Дарвин се нуждае. Хукър задава въпроси относно мнението на Дарвин, че е невъзможно да има нови и нови „актове на сътворение”. Дарвин възобновява работата по теорията си през 1854 г.

Междувременно в една статия на Алфред Уолъс, посветена на „Въведение във видовете”, Лайъл намира сходни моменти с мислите на Дарвин, поради което го подтиква да побърза с публикацията, за да гарантира авторството на идеите си. Въпреки че Дарвин не съзира заплаха в това отношение, той започва да работи първоначално по една кратка статия. С времето обаче тя се разраства и става „голяма книга, посветена на видовете”, озаглавена „Естествен отбор”.

Дарвин продължава проучванията си, събирайки информация и образци от естествоизпитатели от целия свят, включително и Уолъс, който по това време работи в Борнео. През декември получава писмо от Уолъс, в което той го пита дали книгата ще изследва произхода на човека. Дарвин отговаря, че би избегнал тази „толкова натоварена с предразсъдъци” тема, като същевременно окуражава Уолъс да продължи да работи по въпросите, добавяйки накрая „Аз отивам още по-далече от вас”.

Книгата на Дарвин е написана наполовина, когато на 18 юни 1858 г. получава статия от Уолъс, в която се описва естествения отбор. Дарвин бива шокиран от факта, че е „изпреварен”. По молба на Уолъс препраща статията на Лайъл и въпреки, че Уолъс не говори за публикуване, Дарвин изразява готовността си да я изпрати за публикуване в което и да е списание, посочено от Уолъс. Точно по това време наскоро роденото дете на Дарвин, Чарлз Уоринг Дарвин, заболява от скарлатина. Дарвин оставя нещата в ръцете на Лайъл и Хукър. Те решават да се направи обща презентация пред Линеевското дружество на статия под заглавие „Върху склонността на видовете да образуват вариетети и увековечаването на вариететите и видовете посредством естествен отбор”.

Непосредствената реакция на обявяването на теорията е сравнително слаба. Статията бива публикувана в изданието на дружеството през август, препечатана в няколко други списания и удостоена с няколко критики и читателски писма. Президентът на Линеевското дружество отбелязва през май 1859 г., че предходната година не е била белязана от никакво революционно откритие. В продължение на 13 месеца Дарвин работи упорито по съкратената версия на неговата „голяма книга”.

Фактът, че еволюцията съществува, е приет от научната общност и лаиците още докато Дарвин е жив, но теорията му за естествения отбор започва да се приема за основно обяснение на еволюционния процес през 30-те години на 20 в. Днес теорията на Дарвин е в основата на съвременната еволюционна теория. В своя съвременен вид тя представлява основата на биологията, като дава единно логично обяснение на биоразнообразието.

 

Прочетена 2715 пъти