Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед01202019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ На 21 януари почитаме Свети преподобни Максим Изповедник
Неделя, 21 Януари 2018 15:09

На 21 януари почитаме Свети преподобни Максим Изповедник Избрана

Оценете
(1 глас)
Свети Максим е един от най-авторитетните учители и разпространители на православието
На 21 януари църквата почита Св. преподобни Максим Изповедник, Св. мъченик Неофит и Св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила.
Свети преподобни Максим е един от най-авторитетните учители и разпространители на православието. Името има латински корени и идва от думата „maximilianus”, която в превод означава „най-великият”.
Роден е в богато и уважавано семейство, той е водил  усилена борба срещу навлизащата монотелкса ерес, според която християнството не било богочовешка религия. Отказал се от длъжността си на секретар на императора, светецът се оттеглил в света обител и се съсредоточил върху философията.
В знак на почит го провъзгласили за игумен, но светецът отказал и предпочел уединението. След този период се отправил към Африка, за да се бори с езичеството.
Красноречието и доводите му го направили нежелан за владетелите и впоследствие бил съден в Цариград като държавен изменник, след което изпратен на заточение в Тракия.
След години отново бил подложен на изтезания - отрязали езика и дясната му ръка, за да не може повече да пази и проповядва вярата си. Същата съдба сполетяла и свети Анастасйи. Двамата били изпратени на заточение в днешна Добруджа.
 
Днес имен ден имат Максим, Максимилиан, Агнеса, Валери и Валерия. Валери от латински означава силен, здрав. 
 
Karlovo-News честити на имениците и им пожелава здраве и благополучие.
Прочетена 397 пъти