Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон05272019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на свети Никола (Никулден)
Сряда, 05 Декември 2018 19:45

На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на свети Никола (Никулден) Избрана

Оценете
(1 глас)
Българската Православна църква почита днес свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той се назовава Мирликийски (още Мир Ликийски) по името на своя роден край Ликия и града, където става епископ - Мира. Николай е руска форма на името Никола.
 
Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, заради което го наричали Чудотворец.
 
Често е наричан и свети Николай Угодник, заради своята отзивчивост да се притече на помощ, винаги, когато има случай за това.
 
Николай Мирликийски е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на град Патара в Ликия, приел племенника си в храма и оттук нататък той щял да му служи до края на дните си.
 
В жестокото за християните време при императорите Диоклециан и Галерий свети Никола бил епископ в град Мира. Много мъчения и смърт видели очите му. На Възкресение Христово в Никодимия в храма били изгорени 20 000 души. Мнозина били хвърлени в затворите. Затворен бил и епископ Николай. Спасително се оказало времето на Константин Велики, който не само прекратил гоненията, но и сам приел християнството.
 
През 325 година бил свикан Първият вселенски събор в Никея. Присъствали всичките тогавашни 318 епископи. Огромна заслуга за разбирателството, постигнато след дълги дискусии на този събор, имал епископ Никола. Съборът не минал без инциденти. Никола удря шамар на Арий, разгневен от ереста му, която не почита Христос.
 
За разлика от повечето свои събратя светци Никола умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това. Когато умрели родителите му, раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.
 
Свети Никола е погребан в катедралата на град Мира и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.
 
През 1099 година мощите му са откраднати от италиански моряци от храма в Мира и са пренесени в град Бари, Италия, където се пазят и до днес. Това е причината да се счита за покровител на крадците. По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви.
 
До наши дни са достигнали множество легенди, както и техни варианти свързани с името на светеца.
 
В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др. На празника да уважат именика в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията е на празничната маса да се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи. 
 
В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава Побеждаващ, се почита като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони. На този ден задължително на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е шаран). Свети Николай Мирликийски е покровител и на моряците, пътешествениците и банкерите. 
 
Прочетена 304 пъти