Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет12142018

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Настъпва астрономическата зима
Четвъртък, 21 Декември 2017 10:14

Настъпва астрономическата зима Избрана

Оценете
(1 глас)
Астрономическата зима започва на 21 декември в 18:28 ч.
 
Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономично тя започва със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни - в Южното полукълбо.
 
Така в на север от екватора 21 декември е най-краткият ден в годината с най-дългата нощ. От тази дата натам денят започва обратно да расте.
 
Слънцестоенето е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера.
 
Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам и върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от годината, което ги прави важни за календара.
 
За много култури по света слънцестоенията (зимното и лятното) както и есенното и пролетното равноденствие са важни моменти в годишния календар и се отбелязват с празници и обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.
 
В народнте обичаи на днешния ден се гледа като на момент, в който мракът и злите сили взимат превес. Жените правят ритуален хляб, които наподобява Слънцето. Запалва се огън на открито и свещи като по този начин хората се противопоставят на мрака. Домовете се украсяват с иглолистни и вечнозелени растения. Трапезата трябва да се отрупана със семена, ядки плодове, за да бъде плодородна годината.
 
За най-краткия ден в годината се очаква времето да е предимно слънчево с разкъсана облачност, намаляваща на места. Максималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса.
Прочетена 489 пъти