Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт03192019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Национален комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде учреден на 18 януари в Народното събрание
Петък, 05 Януари 2018 21:53

Национален комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде учреден на 18 януари в Народното събрание Избрана

Оценете
(1 глас)
Национален комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде учреден на 18 януари в Народното събрание, съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева на тържественото честване на годишнината от рождението на поета в родния му град Калофер. С него бе поставено началото на поредицата чествания под патронажа на председателя на Народното събрание, с които през тази година България отдава почит пред паметта на Ботев.
 
Цвета Караянчева прие строя и поздрави почетния караул от представителни части на 61-ва стрямска механизирана бригада на площад „Христо Ботев”. Тя поднесе цветя пред паметника на майката на поета Иванка Ботева и пред бюст-паметника на Христо Ботев в Националния музей „Христо Ботев”.
 
В словото си на тържествено събрание в Народно читалище „Христо Ботев 1869“ председателят на парламента отбеляза, че 170 години след рождението на безсмъртния поет и революционер песните му, превърнали се в символ на стремежа ни за свобода и независимост, продължават да предизвикват най-съкровен трепет във всяко българско сърце. Ботев ще живее във всеки българин и в душите на бъдещите поколения, добави още Цвета Караянчева.
 
Кметът на Калофер Румен Стоянов заяви, че именно в родното място на Ботев може да се разбере най-добре поезията, да се отчете най-ясно значимостта на делото му, защото от тук е тръгнал неговия плам. По това каква частица от Ботев носим в сърцата си, зависи колко сме българи, заяви той пред присъстващите на тържественото отбелязване на 170-тата годишнина от рождението на бележития поет и революционер.
 
Председателят на парламента разгледа музея на Ботев, където написа в книгата за посетители: „Преклонението пред подвига на Ботев е преклонение пред майка България, защото без Ботев днес нямаше да има Отечество. Ще го знаем и ще го помним, докато има българи.“
 
Директорът на музея Ася Николова представи експозицията, в която са показани и малкото лични вещи на поета, запазени до днес и връчи на председателя на Народното събрание почетен плакет.
 
Народни представители, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет  на Карлово Теодор Шойлеков и Началникът на гарнизона бригаден генерал Пламен Йорданов бяха сред присъстващите на честването.
 
 
 
        
 
 
 
          
 
 
 
 
 
Източник/ http://www.parliament.bg
Прочетена 486 пъти