Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед05192019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ НИМХ: Жълт код за обилни валежи и силен вятър е обявен за 21 области в страната на 12 март
Понеделник, 11 Март 2019 14:45

НИМХ: Жълт код за обилни валежи и силен вятър е обявен за 21 области в страната на 12 март Избрана

Оценете
(2 гласа)
Сн. Архив Karlovo-News Сн. Архив Karlovo-News
Жълт код за обилни валежи и силен вятър е обявен за 21 области в страната на 12 март. Това показа справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен е в сила предупреждение за обилни валежи от дъжд, а в планинските райони - от сняг. Очаквани количества на валежа - около 20 л/кв.м, в планините и повече. В планинските райони, където валежът ще е от сняг ще се образува снежна покривка - между 5 и 10 см. 
В областите Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Благоевград и Кюстендил е обявен жълт код за силен вятър. Ще духа северен вятър със средна скорост 14-19 м/сек и пориви - до 24 м/сек. По цялото Черноморие е обявен жълт код за силен вятър. Очаква се усилване на вятъра от север-североизток с пориви до 20 м/сек (7, пориви 8 бала по Бофорт) и усилване на вълнението до 3-4 бала. Обилни валежи от дъжд ще има в Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали - очакваните количества ще са около 20 л/кв.м, в крайните южни райони и повeче. В Смолян се очакват и валежи от сняг, като снежната покривка ще е до 10-15 см.
 
Прочетена 548 пъти