Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон03182019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Православната църква отбелязва празника Богоявление
Петък, 05 Януари 2018 21:07

Православната църква отбелязва празника Богоявление Избрана

Оценете
(1 глас)
На днешната дата Православната църква отбелязва празника Светото Богоявление или Йордановден - третият по значимост християнски празник през годината.
 
На него християните почитат Светото кръщение на Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител, като това се счита за един от най-тържествените църковни празници. За честването му съществуват свидетелства още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово. 
 
Според православната традиция след извършването на празничния водосвет свещеникът хвърля богоявленския кръст в реката, морето или друг водоем, при което мъже се спускат да го извадят от водата. 
 
Вярва се, че този, който извади кръста ще се радва през цялата година на здраве, късмет и берекет.
 
 
След изваждането на кръста от водата се извършва тържествена литургия, с която се сменя светената вода в храмовете, а миряните отнасят част от нея вкъщи. 
 
 
 
Народни поверия
 
Поверието е, че ако денят е студен и сух, то годината ще бъде добра и плодородна, а ако хвърленият кръст замръзне във водата, то тя ще е здрава и плодовита.
 
Вярва се още, че през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.
 
Според традицията девойките отиват до река, извор или кладенец, за да налеят символично "света" вода и да измият лицето си и домашната икона. В Родопите станалите младоженци през изминалата година се хвърлят във водата за здраве.
 
Друга любопитна локална традиция е прочутото мъжко хоро в Калофер, което се в студените води на р. Тунджа. Всяка година градът събира хиляди гости за Богоявление, които да видят на живо ритуала и сами да вземат участие в него. 
 
       

 На 6 януари при военна обстановка се освещават военните части и бойните знамена. Според историческите извори първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 до 1946 г., а на 6 януари 1993 г. традицията е възстановена с решение на министъра на отбраната.
 
 
Именици
На Йорданов ден имен ден празнуват всички, носещи името Йордан и Йорданка, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордана, Найден, Теодосий и др.
 
Karlovo-News честити празника на всички празнуващи, като им пожелава здраве и благоденствие! 
 
Прочетена 423 пъти