Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт06252019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Събития Биоразградими цигарени филтри със цветни семена
Петък, 12 Юли 2013 14:27

Биоразградими цигарени филтри със цветни семена Избрана

Оценете
(1 глас)
Новаторска идея, стартирала от Великобритания, дава възможност изхвърлените цигарени фасове да се превърнат в нещо полезно за природата. Интервю проведено сред 10 милиона пушачи показва, че болшинството биха подкрепили новаторската идея и биха били доволни ако вместо да замърсяват природата те допринасят за нейното развитие.
 Проблемът с фасовете, изхвърлени на неподходящите места, доби още по-големи размери след като пушенето на в закрити помещения бе забранено. Това изведе любителите на цигарения дим сред зелените площи и съответно отпадъния продукт от тяхното удоволствие започна да се превръща в един от най-сериозните замърсители.

Цигарените филтри най-общо казано са съставени от синтетичния материал моноацетат. За пълното му разлагане в природата са необходими 15 години. Новаторската идея се състои в това, тези трудно разградими филтри да бъдат заменени от биоразградими филтри, в които има даже семена на диви цвета. Филтъра ще се разгражда в рамките на месец. В зависимост от времето и сезона с разграждането на филтъра ще се дава възможност на поставените в него семена да покълнт и цъфнат. Процентът на замърсяемост ще бъде сведен до НУЛА в края на процеса и дори ще има бонус – красиви растения и цветя!

Прочетена 1324 пъти