Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон05292023

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Събития ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ!
Петък, 24 Май 2013 07:52

ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ! Избрана

Оценете
(0 гласа)
 Днес отбелязваме 24-ти май - един от най-хубавите дни в националния ни празничен календар! Дата на, която честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Заедно с това почитаме създателите на славянската азбука Светите братя Кирил и Методий.
Те са родени в Солун (днешна Гърция). Баща им,който се казвал Лъв, бил високопоставен военен управител, а майка им се казвала Мария. Тъй като Лъв починал рано, грижата за двамата братя поел чичо им Теоктисто - висш държавник във Византийската империя.
С годините двамата братя си изградили авторитет на уважавани и начетени личности и изпълнявали важни държавни мисии: Кирил станал преподавател по философия в Магнаурската школа, а Методий бил назначен за игумен на манастира Полихрон.
През 855 г. братята създали глаголицата - славянската азбука. От 862 г. двамата се заели да популяризират християнството на славянски език във Великоморавия. Кирил починал в Италия на 14 февруари 896 г. и бил погребан в базиликата "Св. Климент" в Рим. Методий продължил да разпростронява славянската писменост до смъртта си на 6 април 885 г. Двамата братя били обявени по-късно за светци и за духовни покровители на Европа.
На 15 май 1892 г. Стоян Михайловски - тогава учител по музика в Русе, - написва стихотворението "Кирил и Методий" като проект за български всеучилищен химн. Същата година то е отпечатано в списание "Мисъл" в Русе.
Стихотворението става известно през 1901 г., когато в навечерието на празника на светите равноапостоли Кирил и Методий (11 май стар стил) Панайот Пипков - тогава учител по пеене в Ловеч - написва музика към текста. Оттогава стихотворението е обичан от всички празничен химн на славянските равноапостоли свети Кирил и Методий, известен най-вече като "Върви народе възродени..." Стихове за Светите братя са писани и от други автори, но най-трайно в съзнанието на всеки българин остана химнът на Панайот Пипков по текст на Стоян Михайловски "Върви, народе възродени".
 
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Прочетена 2869 пъти