Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт06252019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Събития ДЕН НА ПОБЕДАТА
Четвъртък, 09 Май 2013 14:18

ДЕН НА ПОБЕДАТА Избрана

Оценете
(3 гласа)

Медия

На днешния ден се създава негласен конфликт кой празник трябва да се празнува: Денят на победата или Денят на Европа.
9-ти май предизвиква различни чувства, спомени и мисли за миналото и бъдещето. Раздвоението идва от факта, че от години на днешния ден в България се отбелязват различни паметни дати - както традициония Ден на победата, свързан с края на Втората световна война в Европа и капитулацията на Третия райх, така и относително по-новият Ден на Европа, отбелязващ лансираната на 9-ти май 1950г. идея на френския  въшен министър Роберт Шуман за Европейската общност за въглища и стомана, от която започва обединението на Западна Европа.
Споровете се въртят около това, че Денят на победата се свързва със Съветската армия, а днес всичко, свързано със Съветския съюз, у нас се възприема като срамна тайна от миналото.
Ако разположим събитията във времето, няма как да не забележим, че за първи път 9-ти май се чества като Ден на победата, В началото на май 1945г. настъплението на войските от Антихитлеристката коалиция, осъществявано от десант от Запад и от Изток се  приближава до река Елба, където западните и източните армии се срещат, а германският вермахт капитулира. Това е денят, от който започва следвоенната история на европейския континент.

За днешна Русия не съществува  никакъв проблем - за тях празникът е един и при това сещен - Ден на Победата в най-страшната война, която държавата им някога е преживявала. На днешния ден трябва да излезем от закостинелите си черупки и да приветстваме цялото руско войнство с Деня на победата, защото това не е само тяхна победа, а победа която те извоюваха за цяла Европа. 
Денят на победата е предварително условие, за да може Европа да започне да се обединява и благодарение на това да живеем в мир.
Честит ден на победата!

Прочетена 1409 пъти