Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет06132024

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Събития Навършват се 100 години от откриването на първия войнишки паметник в България
Неделя, 08 Септември 2013 12:52

Навършват се 100 години от откриването на първия войнишки паметник в България Избрана

Оценете
(2 гласа)
Навършват се 100 години от откриването на първия войнишки паметник в България, съобщиха от гражданското сдружение „Епископ Йосип Щросмайер”. Войнишкият паметник се намира в столичния квартал „Илиянци”, открит и издигнат през 1913 година в памет на участвалите и загиналите български войници от тогавашното едноименно село през Сръбско-българската война от 1885 година и Балканските войни от 1912-1913 година със средства, събрани от местните хора. Негов автор е италианският скулптор и каменоделец Джулиано. На паметника са изписани имената на 69 жители от тогавашното село Илиянци, оставили своите кости по бойните полета и дали живота си за България в Сръбско-Българската война и Балканските войни.
Моментното състояние на паметника и пространството около него са в крайно лошо състояние. Според специалисти, правили оглед на мястото, от построяването му през 1913 година по него не е била извършвана никаква поддръжка. Има наранявания по целия паметник, отчупени парчета и шупли и безобразно изрисуван. Буквите, с които са изписани имената (976 знака), са полуизтрити от времето и човешката намеса. Самият паметник е поддал в основата си и се е наклонил силно назад и настрани. Кръстът на върха на паметника също е изронен.
Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер”, подкрепено от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, както и от други патриотични организации, от две години са започнали инициатива по цялостната реставрация на този уникален паметник и се надяват до края на 2013 г. монументът да бъде реставриран.
www.focus-news.net
Прочетена 2700 пъти