Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт06252019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Събития Църквата почита Св.Екатерина
Вторник, 24 Ноември 2015 07:59

Църквата почита Св.Екатерина Избрана

Оценете
(0 гласа)

Църквата почита Света Великомъченица Екатерина. Имен ден празнуват Ката, Кате, Катерина, Катеринка, Кати, Катин, Катина, Катица, Катка, Катрин, Катуна, Катуша, Катюша, Катя, Кети, Кина, Кинка; Катинко, Катинчо, Като, Катош, Катул, Катуш, Тина, Тинка (може да са галени и от Христина, Кристина и др.).
Света Екатерина (или св. Катерина) живяла в края на III в. и началото на IV в. в Александрия. Родът й бил знатен, царски. Изучила философията, литературата, медицината - най-модерните науки за времето. Особено силно било дарованието на Екатерина в медицината. Много знатни князе искали ръката й, но тя на всички отказвала. Била решила да се омъжи само за равен й по хубост, ум и знание. Такъв младеж така и не се намерил.
Не знатните и богатите, а един скитник отшелник определил живота й, разкрил й света на християнството, тайните, чудесата и мъдростта му. А една нощ в съня й се явила Мария Богородица със своя син, проговорила й искрено и от душа и точно така, искрено и от душа, и Екатерина се отдала на вярата. От този ден до смъртта й останали не много дни. При всеки повод тя показвала на езичниците новата си вяра. Веднъж на едно голямо езическо жертвоприношение рекла пред всички на царя: „Царю, не те ли е срам да се молиш пред гнусните идоли? Защо не познаеш истинския Бог, който е слязъл на земята в човешка форма заради нашето спасение?"
Жестоко било наказанието за такива думи. Но царят оценил красотата на девойката и вместо мъки й предложил ръката си. Трябвало само да се откаже от християнството и щяла да царува като истинска царица. Но предложението било отхвърлено с презрение. Петдесет велики мъдреци викнал царят да разубедят хубавата девойка и тя накарала да отхвърлят идолите и да приемат вярата й. Упорството, силата и достойнството на Екатерина били завладяващи. Вече нищо не можело да я спаси от меча на палача. Тя била само на 18 години през 305 г. (или 310 г.), когато присъдата била изпълнена. Преданието разказва, че след смъртта й долетели ангели и отнесли тялото й на Синайската планина.

Прочетена 1063 пъти