Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12102019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Военнослужещи развяха знамето на 101-ви алпийски полк на връх Матерхорн в Алпите
Петък, 09 Август 2019 19:24

Военнослужещи развяха знамето на 101-ви алпийски полк на връх Матерхорн в Алпите Избрана

Оценете
(1 глас)

Връх Матерхорн е привлекателна цел за мнозина алпинисти, но суровата му красота често пъти е жестока и към най-опитните катерачи. Той е висок 4 478 метра и се счита за един от най-опасните на планетата, но въпреки това привлича около 2000 алпинисти годишно, които искат да го изкачат.

Сред тях са капитан Крум Караиванов, изпълняващ длъжността  заместник-началник на Учебен център за високопланинска подготовка и младши сержант Трендафил Кехайов – инструктор по алпийска и ски подготовка в Учебният център на 101 алпийски полк – Смолян.

През 2008 г. младши сержант Трендафил Кехайов и капитан Златко Белев успешно изкачват връх Монблан (4 810 метра).

През 2009 г. младши сержант Трендафил Кехайов не успява да изкачи връх Брайтхорн (4 164 м) и връх Матерхорн ( 4 478 метра) поради влошаване на метеорологичните условия.

През 2018 г. капитан Крум Караиванов успешно изкачва връх Гранд Парадизо (4 063 метра), но поради лоши метеорологични условия не успява да изкачи връх Монблан по Италианският ръб.

През 2018 г. двамата военнослужещи стъпват на връх Пунта Пеня, който със своите 3 343 метра е най-високият връх на Мармолада и на Доломитите.

През 2019 г. те са част от отбора на алпийския полк, завършил успешно най-престижното и тежко военно състезание „Еделвайс райд" в Австрия, в което изминават 40 км и преодоляват 4 000 метра положителна денивелация за 2 дни с раници от по 25 кг и оръжие.

Планирането за изкачването на връх Матерхорн  започва още през зимния период с добра предварителна подготовка – с ежедневни занятия по специализирана ски подготовка, по-късно по време на летния полеви лагер, на курсовете по специализирана алпийска подготовка и тренировъчни изкачвания в Рила и Пирин.

На 22 юли 2019 г., военнослужещите по време на домашен полагаем отпуск, подпомогнати финансово от спортен клуб „ Алпинист 101“ – Смолян, се отправят от България към Швейцария, като за 36 часа преминават през Сърбия, Хърватска, Словения, Италия, достигат Швейцария и се настаняват в къмпинг Теш, намиращ се на 22 км от Цермат – изходната точка за достигане на крайната цел.

На 24 юли, след нощ, прекарана в къмпинга, се отправят към хижа Хьорнли, намираща се на 3 260 м., откъдето започва изкачването към върха. Същият ден вечерта  достигат заслон Соловей – 4 000 м. и там остават за климатизация и почивка.

На 25 юли, в 05.30 ч., тръгват към върха. Теренът е изключително труден, стръмен и опасен. Движейки се с равномерно темпо, двамата достигат до снежният пояс на 4 300 м. В 10.00 ч. върхът е достигнат и чувството на радост и задоволство е видимо. Гледката е величествена. В далечината се виждат покритите със сняг и лед върхове Брайтхорн, Поллух, Кастор, Лискам. След няколко снимки започва по-трудната част от това приключение – слизането до изходната точка.

Спускайки се по  фиксирани въжета, малко преди заслона, започва да вали градушка и да духа силен вятър. За щастие на двамата заслонът е близо и те успяват да се подслонят. С напредването на вечерта времето става все по-кошмарно. Вятърът се усилва, падат гръмотевици, вали градушка. Взема се решение вечерта да се прекара в заслон Соловей.

На 26 юли  утрото възнаграждава двамата военнослужещи с изключително тихо и спокойно време, което е знак да  тръгнат надолу. След 4-часово спускане достигат хижа Хьорнли, където двамата се поздравяват с успеха.

Следва слизане до лифта, оттам до Цермат и прибиране в къмпинга.Там правят дълга почивка и се подготвят за пътуването към България.

И двамата военнослужещи са категорични, че това е успех за целия личен състав на 101 алпийски полк и без подкрепата от спортен клуб „Алпинист 101“ и от командира полковник Димитър Кацаров това не би било възможно да се случи.

Връх Матерхорн се намира в Алпите на границата между Италия и Швейцария. По-опасен от Матерхорн е най-високият връх на планетата – Еверест.

Сред опасностите, които крие върхът в Алпите са лавини, много тесни пътечки, силни ветрове и чести падания на камъни.

Той е и най-късно изкаченият връх в Алпите. Първият опит е направен още през 1789 г., a първото изкачване по него се е осъществило на 14 юли 1865 г. от група, водена от Едуард Уимпър. На слизане от върха обаче всички алпинисти падат в пропастта.

                                *                             *                             *

„Матерхорн е най-добре изваяният връх, чийто строеж и устрем се отличават с геометрична строгост.

Повече от всеки друг той е идеалният връх – върхът, който децата рисуват във въображението си, без изобщо да са виждали планина.

Но тук пирамидата е още по-величествена, защото е самотна. Околовръст – пустиня от камъни, планинска пепел, посърнали, сгърчени, надиплени хребети“.

 Гастон Ребюфа – френски алпинист

Източник: https://landforce.armf.bg/

Прочетена 274 пъти