Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон03182019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Започва Великият пост
Понеделник, 19 Февруари 2018 17:46

Започва Великият пост Избрана

Оценете
(1 глас)
Седем седмици преди Великден, след Сирни заговезни, започва  Великденският (Великият) пост. 
Това е най-важният от четирите постни периода през годината.  
 
Великият пост припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден, който тази година е на 8 април. 
 
Въздържанието от определени храни не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.
 
Великият пост е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. 
 
Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март.
 
Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.
 
През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги. 
 
Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос.
Прочетена 374 пъти