Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед08092020

Last update

Back Вие сте тук:Начало ФАКТИ Започват Коледните пости
Петък, 15 Ноември 2019 12:20

Започват Коледните пости Избрана

Оценете
(2 гласа)
От 15 ноември започват 40 дневните Коледни пости.
 
Времето през коледните пости се нарича Малка четиридесетница, а Голямата четиридесетница са съответно Великденските пости.
 
До 25 декември християните се хранят само с растителна, като се въздържат от блажна храна. В определени дни се разрешава консумирането на риба. Коледните заговезни са в деня преди началото на поста, който започва от 15 ноември.
 
По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните. 
 
Ето и постите по дати:
 
15 – 22 ноември – спазва се строг пост 
 
23 ноември – 19 декември – позволено е вино, риба и морски дарове – с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.
 
6 декември (Никулден) – позволено е да се яде риба (даже е задължително).
 
20 – 24 декември – отново спазваме строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.
 
25 декември – вече може да се блажи – т.е хапва месо и млечни продукти.
 
Важно: От постите са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.
 
Венчавките се забраняват до Въведение Богородично – 21 ноември, и от Игнажден – 20 декември, до Богоявление, Йордановден – 6 януари.
 
Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическия пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение. 
 
Прочетена 705 пъти