Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон04222024

Last update

Back Вие сте тук:Начало ИЗБОРИ 2014 Новини 42 226 души гласуваха в Турция, желаещите в Италия са повече от записалите се
Неделя, 12 Май 2013 18:56

42 226 души гласуваха в Турция, желаещите в Италия са повече от записалите се Избрана

Оценете
(0 гласа)

71 821 души са гласували зад граница към 18 ч. Най-много са гласувалите в Турция – 42 226 души, съобщиха от МВнР.

7020 са българските граждани, които са отишли до урните до този момент в Испания, а във Франция те са 1623. Гласувалите в Бордо и Ница, където за първи път има избирателни секции, са общо 288.

В Германия гласоподавателите до 18 ч българско време са 1896, а в Гърция – 2005.

На много места, сред които Париж, Лондон, Виена, Атина и на редица места в Турция пред избирателните секции са се образували струпвания от граждани, желаещи да гласуват. Това се дължи на по-високата активност в следобедните часове и на законовото изискване за попълване на декларация и допълнително вписване в избирателните списъци на гласуващите, които не са подали предварително заявления. 

Според данните в Афганистан 272 български граждани са гласували, в Кабул – 71, и в Кандахар - 201. 

В Лондон има само две избирателни секции, едната в сградата на посолството в централен Лондон, и втората е в Тотнъм, квартал в северната част на британската столица. Великобритания е една от държавите с най-много разкрити задгранични секции. Общо за страната те са 11. Останалите градове, в които българите гласуват са Абърдийн, Бирмингам, Глазгоу, Единбург, Колчестър, Манчестър, Норич, Чатъм и Честър.

Българите в Италия гласуваха в 3 секции - в Рим, Милано и Неапол, където са концентрирани най големия брой българи работещи или учещи на Апенините. В Милано бяха записани предварително над 350 желаещи да гласуват, в Неапол около 200, а в посолството в столицата Рим - над 60.

Вчера консулските власти са получили разпореждане да не изнасят данни за избирателната активност и резултатите от вота с препоръка да насочват търсещите информация към Външно министерство, но проверка на bTV на място показа, че до 14 ч местно време броят на гласувалите е надвишил предварително записалите се. В случая на Рим, където имаше трудност за набиране на задължителната минимална бройка за отваряне на секция, броят гласували надвишава няколкократно броя на записаните.

В Северна Америка са отворени 10 избирателни секции, отворена е и секцията в Аржентина.

 

btvnews.bg  

Прочетена 2514 пъти