Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон10262020

Last update

Карловеца Атанас Чернооков събира и тази събота доброволци, които да се включват в почистването на подбалканският град. Чрез социалните мрежи, г-ин Чернооков приканва съгражданите си да се включат в инициативата, като тази седмица почистването ще бъде в района на парк “Водопада”. Желаещите да се включат могат да отидат на “Щампата” на 24.10 /събота/ в 09ч., подсигурени са чували.

Припомняме, че по инициатива на г-н Чернооков миналата седмица граждани се включиха в почистване на парк “Сучурум”. 

 

Пазете чистота! 

Журналистите вече няма да са задължени да издават анонимните си източници на информация дори при съдебно дело. Това предвижда промяна в Закона за радиото и телевизията, приета в сряда от Министерския съвет, съобщава 24 часа. Сегашните текстове на закона предвиждат пред съд да бъдат разкривани източници, което води до обвинения към България от европейските институции, че така се застрашава свободата на словото. 

Медиите ще трябва да се придържат към етични кодекси за саморегулация, за първи път се записва в Закона за радиото и телевизията. В него е включен етичният кодекс, написан от фондация “Национален съвет за журналистическа етика”.

Платформите за видеосподеляне, подобни на YouTube, които имат регистрация в България, вече ще подлежат на контрол от Съвета за електронни медии, предвижда друга от поправките в закона, одобрени от правителството. Извън регулацията остават вестникарските сайтове, които също разпространяват аудио-визуално съдържание. Видеоплатформите ще трябва да се регистрират в СЕМ до 2 месеца след приемането на закона от парламента и влизането му в сила.

На провела се приемна с жителите на кв. „Сушица“  и общинските съветници Стоянка Кръстева, Стоянка Нейкова и Зорница Ранчева, съвместно с ръководството на община Карлово беше поставен и обсъден дългогодишният проблем с транспорта на учениците. 
 
След проведен разговор от г-жа Ненчева с министъра на образованието и науката - Красимир Вълчев е получено съгласие и съдействие за решаване на проблема, чрез предоставяне на училищен автобус на разположение на община Карлово. 
 
Г-жа Ненчева е входирала искането си към министерството на образованието и науката. Чрез публикация в социалните мрежи тя изразява надеждата си от това, че процедурата за предоставяне на училищният автобус няма да бъде дълга и тромава и още в рамките на тази година учениците ще могат да го ползват.  
 
 
Последно променена в Сряда, 21 Октомври 2020 18:16

По 1,78 евро ще струва на всяка страна от Европейския съюз една доза от ваксините срещу коронавирус, договорени от Европейската комисия с фирмата AstraZeneca, пипе Дарик.

Общата цена на дозата е 2,90 евро, като 1,12 евро от нея се покрива от Европейската комисия, останалите 1,78 евро – от всяка от страните членки. Една ваксинация ще се извършва с 2 дози.

Чуйте разказа на българката, върху която изпитват ваксина срещу Covid-19 (видео)

Испанският министерски съвет вече упълномощи предварителната покупка на ваксините – общо 31 555 469 дози, като в страната се надяват 3,1 милиона от тях да пристигнат още през декември, ако препаратът на фирмата издържи всички проверки за сигурност.

В момента вървят тестовете от трета последна фаза. Всяка ваксина на AstraZeneca е с двойна доза, крайният срок за тяхната доставка е юни 2021 г., като в Испания тези 31,5 млн. бройки ще стигнат за имунизирането на 15 милиона души.

Договорът, сключен от Европейската комисия с фирмата за доставка на 300 милиона дози за страните членки на стойност от 870 милиона евро, бе капариран с преведени от ЕК 336 млн. евро за компанията.

Спряха тестовете на ваксината срещу коронавирус на Оксфорд и AstraZeneca

Европейската комисия (ЕК) има сключени още 2 договора за доставки на ваксини за страните от ЕС с фирмите Sanofi (за 300 млн. дози) и с Johnson&Johnson (за 200 млн. дози).

Към момента се водят преговори за сключване на подобни контракти с други производители на ваксини против коронавируса – CureVac, Moderna, BioNTech/Pfizer.

Приоритетно ваксиниране в страните от ЕС ще получат медицинските служители, жителите над 60-годишна възраст, рисковите пациенти, важни групи от обществото извън здравния сектор, работещи, чиято професия не позволява социално дистанциране и уязвими социално слаби и други рискови групи от населението.
 

Източник: Дарик

Последно променена в Сряда, 21 Октомври 2020 10:00

www.svobodnaevropa.bg

Към 120 лева за PCR-тест. Много хора са платили тази сума от джоба си. Но как се формира тя и защо е толкова висока?

PCR-тестът се използва за доказване на заразен с COVID-19 пациент. През последните шест месеца тестът беше въведен и за още две начинания: той служи за "входен билет" за болница, както и за "виза за пътуване" в чужбина. “PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения”, казаха в средата на юни от Министерството на здравеопазването след множество сигнали, че хората са принуждавани да плащат допълнително, за да могат да се лекуват.

Тестът е безплатен, когато е назначен от специалист. Според насоките, публикувани от Министерство на здравеопазването той се прави при “наличие на симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане)”.

В случаите, когато няма направление, пациентите плащат тестовете сами. Цените са между 90 и 120 лв. Това се случва често, защото дори и при контакт с доказано заразено лице, хората не винаги получават направление за изследване.

От началото на май НЗОК плаща по 60 лв. на сключилите с касата договор частни и държавни лаборатории за PCR тестове за доказване на COVID-19. Организацията по поръчка и доставка на тестовете е в компетенциите на съответното здравно заведение. При държавните това трябва да става с обществена поръчка.

Възможността да не се прилага Законът за обществените поръчки за закупуване на хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия и изделия за диагностика и лечение на заразени пациенти беше въведена със Закона за извънредното положение, приет в края на март.

В началото на април Европейската комисия публикува насоки относно мерките за прилагане на нормативната уредба за обществените поръчки в извънредната ситуация, породена от коронавируса. Те позволяват на възложителите на обществени поръчки да съкращават срокове, да договарят без публикуване на обявление или пък директно да преминават към процедура на пряко договаряне.

На сайтовете на Министерство на здравеопазването, районните здравни инспекции (РЗИ) , Националния център по заразни и паразитни болести и болниците липсва информация, колко теста и на какви цени се купуват в последните месеци. В началото на октомври премиерът Бойко Борисов обяви , че държавата харчи на ден по 120 хил. лв. за тестове за COVID-19. От думите му не стана ясно какво точно стои зад това число.

Свободна Европа изпрати въпроси до Министерство на здравеопазването, за да разбере какво е включено в числото, изречено от премиера и на каква цена се купуват тестовете за диагностика. “Източник на финансиране на тестове за PCR изследване за COVID-19 e Министерството на здравеопазването”, пише в отговора. То “предоставя средства на РЗИ за закупуване на тестове за изследване на лица в РЗИ и за заплащане на извършени тестове в други лаборатории. По това направление разходите на ден са около 45 000 лева”.

От отговорите на министерството не става ясно какво включва тази сума. “Отделно от това в лабораториите на НЦЗПБ (Национална референтна лаборатория), лабораториите в УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив, УМБАЛ Ст. Загора, Плевен и Столична РЗИ се извършват разходи за около 21 000 лв. дневно”. Според отговора по линия на НЗОК от месец април тестове се правят и с направление. “Средно дневният разход по тази линия е около 55 000 лв”.

От Министерството на здравеопазването не дават конкретен отговор на въпросаа в какви граници се движи цената на тестовете, които плащат. Свободна Европа се свърза както с НЗОК, така и с Български лекарски съюз (БЛС), но и оттам не дойде конкретен отговор как е определена цената от 60 лв., които касата плаща за PCR-тест. “Ние не сме определяли цената, която касата плаща. Настояването ни беше тези разходи да са за сметка на държавата, е не на НЗОК”, казаха от пресцентъра на лекарския съюз.

От последните публикувани договори на Военномедицинска академия и Центъра по заразни и паразитни болести, сключени съответно в края на април и март става ясно, че цената на един PCR-тест е между 10 и 17 лв без ДДС. Това не включва допълнителни консумативи и труд. Цената, която плащат хората без направление в различни лаборатории е между 90 и 120 лв.

“Ще ви дам следната схема: 16-17 лв. струва тест без ДДС. 7-8 лв. е стойността на изолация на ДНК, консумативи около 4 лв. Материалната себестойност на един тест е между 32 и 50 лв.”, каза за Свободна Европа д-р Недялко Калъчев, началник на една от големите частни лаборатории в България. “Безспорно надценката не е малка. Истината е, че докато не започне да се работи автоматизирано, тази работа изисква робски труд.

Реалната цена на един PCR –тест е около 65-66 лв.”, каза д-р Калъчев. “Не им се иска на управляващите да пуснат направления. Това е начинът да се регулира пазара”, каза той, защото “работата става весела, когато едно семейство е контактно и трябва да се изследва за собствена сметка”.

По думите му министърът може да сложи горна граница като цена за тестовете. “Това изисква внимателно обмисляне на детайлите. Няма да бъде незаконно. Това не е нормален свободен пазар. Ти го правиш по принуда. Тук имаме недоброволен елемент. Логиката при епидемията е, че ти нямаш избор да се лекуваш или не. Твоето здраве е важно за обществото, защото ти можеш да заразиш някого, ако си вирусоносител”, каза д-р Калъчев. “В момента трудно успяваме да правим други изследвания, освен тези за COVID-19. Ако аз бях пациент, щях да се оплача”, каза д-р Калъчев.

От данните, предоставени от Министерство на здравеопазването, може да се направи изводът, че на ден държавата плаща за под 2000 броя теста. Това означава, че при направени 4406 теста във вторник, около 2500 са били платени от пациентите.

Свободна Европа изпрати допълнителни въпроси към здравното министерство, за да разбере какви са правомощията на държавата в условията на пандемия да ограничи спекулата с цената на PCR-теста, но до този момент няма отговор.

 

www.svobodnaevropa.bg

  • 16x9 ImageГенка Шикерова

    Генка Шикерова е разследващ журналист. Работила е дълги години в бТВ и Нова телевизия.

Последно променена в Сряда, 21 Октомври 2020 09:55
Уважаеми съграждани,
Обръщам се към Вас, за да изразя своята тревога и да призова Вашата отговорност, за да се справим заедно с нарастващата пандемия от COVID-19. Ситуацията в момента е много по-тревожна от тази през месеците март и април 2020 г. Изправени сме пред истинска опасност, защото болниците са достигнали критичния капацитет от лежащо болни, има остър недостиг на медици, защото голям процент от тях са болни, а всички са преуморени, защото работят извънредно вече месеци наред.
На този фон държавната власт изглежда е фокусирана върху други, по-важни въпроси от опазването на човешкия живот и здравето на българите. В тази безпрецедентна криза няма място за политика, има място само за отговорност.
Призовавам Ви за спазване на всички мерки, които бяха в сила през последните месеци. Опазването на човешкия живот изисква най-голяма строгост и дисциплина. Нека не чакаме министерска заповед, нека не бягаме от собствената си отговорност, нека заедно помислим за здравето и живота си.
Призовавам Ви задължително да носите маски в затворени помещения. Моля ви, грижете се за вашите маски. Ако са за многократна употреба, перете ги редовно и според инструкциите. Обръщам внимание, че повечето маски за многократна употреба имат допустим цикъл пранета, който гарантира свойствата им. Сменяйте маските за еднократна употреба на няколко часа и ги изхвърляйте в контейнерите за боклук. Напомням Ви, че изследвания показаха, че предпазните средства задържат доста микроби и вируси, затова трябва да ги изхвърляте или почистване според инструкциите след употреба.
Спазвайте социална дистанция от минимум 2 метра. От Вас зависи на какво разстояние ще стоите от околните. Не чакайте някой да въдворява ред, помагайте на хора, които са се разсеяли и по навик се подреждат на опашка в магазини или на други обществени места. Вярвам, че понякога нарушението на това правило е неволно и не е злонамерено.
В тази обстановка има хора, които не могат да се справят сами. Нуждите им са различни – от психологическа, приятелска подкрепа, която може да се осъществи по телефона, до помощ при пазаруване и набавяне на необходими стоки и продукти. Да помислим как можем да си помогнем, без да застрашаваме здравето си.
Всички имаме лични поводи за празнуване, а наближават и големи религиозни празници. Не е приятно да бъдем в изолация, но нека се погрижим да бъдем заедно, а не да страдаме за хора, които са болни или са си отишли. Съвременните технологии предлагат алтернативни начини за връзка. Не е същото, не е приятно, но е правилно, за да имаме бъдещи поводи за празнуване.
За последното денонощие броят на заразените с коронавирус са над 1000. Това не е тренировка. Текстът, който четете в момента, не е заповед. Това е моят призив за човечност и отговорност.
 
Деян Дойнов
кмет на град Сопот
20.10.2020
Последно променена в Вторник, 20 Октомври 2020 12:01

Днес църквата почита Света Параскева или още наричана Света Петка. Този ден обаче е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата.

Традициите и честванията на българите на този ден имат предхристиянски белези на аграрните култове. Техните корени са от епохата, когато земеделието дало нов поглед за живота на човека, а основно място заемало плодородието на земята, олицетворено от жена, даряваща живот.

От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните. Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата.

Според народните поверия ако на Петковден грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място - зимата ще е тежка и снежна. На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият, наречен „Света Петка”, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца.


На масата ни на Петковден е хубаво да присъства: гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листа, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове.

Имен ден празнуват: Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана.

Източник/ Дарик

Постоянната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 44-то Народно събрание с председател Борис Ячев ще проведе изнесена приемна за граждани от общинаКарлово. Приемната ще се състои в зала „Васил Караиванов“  на община Карлово на 06.10.2020 г.(вторник) от 10:30 до 12:30 часа.

Всеки, желаещ да се срещне с членовете на комисията и да зададе своите въпроси или да потърси съдействие по проблемни теми, може да посети приемната.

 

Пресцентър Община Карлово 
Тел. 0335/ 54-598

 

Последно променена в Понеделник, 05 Октомври 2020 18:05
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
 
С решение на ЮНЕСКО днес отбеязваме международния ден учителя.
В създадените условията на световна криза, учителите за пореден път доказаха това, което винаги съм твърдяла, че те са най - дисциплинираната, най- изпълнителна и най - търпелива армия.
Втора учебна година образователната система е изправена пред непредвидими трудности. Успешното излизане от всичко това, е в ръцете на учителя.
В такива времена на изпитания, е важно обществото отново ще усети необходимостта да уважава и да се респектира от труда на учителя.  Дано това направят и институциите, от които зависи ясният път в образователната система.
Скъпи колеги, бъдете здрави, пазете себе си, близките си, учениците си. 
Със силно чувство на уважение се прекланям пред труда на моите учители от ОУ " Св. Климент Охридски" с. Климент. Нека да са ни живи и здрави. 
Желая здраве, сили и успехи за колегите от СУ " Христо Проданов" гр. Карлово, защото заедно вървим в общия път на призванието да си учител. 
Честити да са колегите от студентските години, с които продължава да ни свързва емоцията и лоялността към професията.
Честит празник на всички колеги в област Пловдив и цяла България, с които продължаваме да работим. Кампанията " За делниците на българското образование", "Визия за България", донесе още познанства и приятелства, които ми помагат в работата ми в Народното събрание.
Поздравявам и всички колеги, работещи със сърце и душа в българските неделните училища извън пределите на България. 
Бъдете здрави и благословени. България се крепи на Вас!
 
Веска Ненчева,
народен представител в 44-то НС
5.10. 2020 г.

ДФ „Земеделие“ изплати 9 808 740 лв. на 7 252 земеделски стопани по помощта de minimis за плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя. Периодът, в който фермерите можеха да кандидатстват по схемата продължи от 19 август до 2 септември 2020 г.

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди 19 363 000 млн. лв. по помощта. Финансовата подкрепа има за цел да помогне на стопаните за покриване на загуби заради сушата и като облекчение заради пандемията от коронавирус (COVID-19).

Ставките за подпомагане са:

• Картофи, лук и чесън – до 150 лв./ха;

• Картофи (за регистрирани площи за фитосанитарен контрол в БАБХ до 31 юли 2020 г.) – до 400 лв./ха;

• Моркови, зеле, дини и пъпеши – до 150 лв./ха;

• Домати, краставици, корнишони и патладжан – до 200 лв./ха;

• Пипер – до 300 лв./ха;

• Зеленчуци - оранжерийно производство – до 2 000 лв./ха;

• Ябълки, круши, праскови/нектарини, кайсии/зарзали, череши, вишни, ягоди и малини – до 250 лв./ха;

• Сливи и десертно грозде – до 150 лв./ха;

• Винени лозя – до 250 лв./ха;

• Маслодайна роза – до 200 лв./ха;

• Земеделски култури (плодове и зеленчуци) под 100% пропаднали площи, вследствие на неблагоприятни климатични събития настъпили през 2020 г. – до 400 лв./ха.

Още 3 200 земеделски стопани ще получат плащане по схемата след извършване на административни проверки.

 

Страница 1 от 462