Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон05252020

Last update


Денят на пчелата се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция A/RES/72/211 на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г.

Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. Денят е годишнина от рождението на словенеца Антон Янша /1734-1773/, който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство, припомня БГНЕС.

 

Интересни факти за пчелите 

 • Защо медоносните пчели са едни от най-интересните и най-важните насекоми на планетата
 • Медоносните пчели събират прашец и нектар от около два милиона цвята, за да се напълни един буркан мед. За целта те изминават над 90,000 км.
 • За един полет пчелата донася не повече от 0,02 грама мед. За да направят 1 кг мед, пчелите трябва да съберат 3 кг нектар и да го обработят. По време на обработката те вентилират влагата, обогатяват нектара с пчелни ферменти, пчелна отрова, прополис, пчелно млечице и така превръщат меда в жив продукт - храна и лекарство за човека. При добра паша едно пчелно семейство може да събере за един ден 6 кг мед или около 150 кг мед за едно лято.
 • За целия си живот една средна пчела-работничка прави 1.5 супени лъжици мед.
 • Всички работни пчели са женски.
 • Пчелите комуникират една с друга чрез танцуване, което те могат да разберат дори и при пълен мрак. Така пчелите-разнунавачи информират останалите пчели-работнички как да стигнат до точното място на пашата.
 • Пчелата-майка може да снесе до 3,000 яйца на ден – при скорост от 5-6 на минута (1 яйце на всеки 10 секунди!). Това се равнява на 175-200 хиляди яйца годишно.
 • Един кошер събира до около 80,000 пчели. Най-голямата част от тях са женските пчели-работнички. Всички те са подчинени на една пчела-майка, която е почти два пъти по-едра от тях и обикновено е по-светлокафяво оцветена. Тя има много добре развито и удължено коремче, по-дълги крака и движенията й се отличават от тези на пчелите-работнички. Пчелата-майка е единствената женска с напълно развити размножителни органи. В семейството има и няколкостотин търтея - мъжки пчели, които са малко по-едри от пчелите-работнички. Тяхното единствено задължение е да оплождат майката. Те съставляват само 1% от пчелното население и се срещат само по време на размножителния период. След оплождането пчелите изгонват търтеите от кошера.
 • Когато Александър Велики умира, той е пренесен обратно в Гърция в златен ковчег – пълен с мед.
 • За да се добият четири килограма мед (1 галон) комбинираното прелетяно разстояние от пчелите се равнява на пътя до Луната и обратно.
 • Пчелата лети средно с 15-20 км/час. При полет без товар пчелата развива скорост до 65 км/ч. За 1 мин. тя прелита над 1 км.
 • Пчелите от един кошер посещават до 225,000 цвята на ден. Една от тях обикновено посещава между 50 и 1,000 цветя на ден, но понякога достига и няколко хиляди.
 • Средната температура в кошера е 34 градуса по Целзий / 93.2 по Фаренхайт.
 • Пчелите изяждат около 8 кг. мед, за да произведат 1 кг. пчелен восък. Производството на пчелен восък в повечето кошери е от 1.5 до 2 % от общия добив на мед.
 • Медоносната пчела е единственото насекомо, което произвежда храна, употребявана от хората. В една лъжица мед се съдържат повече от 70 важни за човешкия организъм вещества. Той съдържа седемнадесет пъти повече витамин В2, отколкото прасковите. Шестнадесет пъти повече, отколкото гроздовият сок, пет пъти повече, отколкото сокът в пресните ябълки. Микробите нямат шанс за оцеляване поради голямото съдържание на калий в меда.
 • Продължителността на живота на една пчела-работничка през активния им сезон е между 3 и 6 седмици като те буквално работят до смърт. През краткия си живот с безпогрешните си инстинкти пчелите приемат като храна - нектар и прашец и като защитно средство – прополиса, а от своя страна произвеждат мед, хората използват и пчелната отрова, восъка и пчелното млечице.
 • Мозъкът на медоносна пчела-работничка е колко 1 кубичен милиметър, но представлява най-плътната неврологична тъкан, на което и да е било животно.
 • Медоносните пчели са едни от изключително редките пчели със сложни (фасетни) очи с власинки. Също така пчелите имат и нещо като магнитна лента около мозъка, която им помага за навигацията.
 • За да произведе 30 грама мед (1 унция), пчелата трябва да извърши над 1,600 кръгови полета, като всеки от тях може да достигне до 10 км. За да произведат килограм мед, пчелите изминават разстояние, равно на близо 4.5 пъти обиколката на Земята!
 • Всеки път пчелите събират прашец само от един вид цветя. Когато две различни цветя с почти идентични цветове растат едно до друго – пчелите могат почти да се сблъскат във въздуха, но никога няма да докоснат полена на грешното цвете.
 • Една пчела трябва да работи един месец – по осем часа на ден, за да получи 1 чаена лъжичка пелети от пчелен прашец, която съдържа 2.5 милиарда зрънца цветен прашец. Той от своя страна съдържа уникален коктейл от микронутриенти, микроелементи, минерали и антиоксиданти.
 • Според геолозите, пчелите са преживели на земята повече от 150 милиона години. В момента Земята се обитава от над 19 200 вида пчели – това означава, че има повече видове пчели, отколкото са видовете бозайници и птици, взети заедно.
 • Пчелите произвеждат единствената храна, която ако се съхранява правилно, никога няма да се развали. В египетските пирамиди е открит годен за консумация мед!
 • Пчелите имат невероятно точен „вграден“ часовник, който им сигнализира на всеки 24 часа. Те се връщат на същото място, на което им се налива меден разтвор всеки ден, с точност до минутата! Проведен е експеримент, при който биолози „тренират“ пчелите да излизат всеки ден в 8:15 вечерта. След определен период от време, кошерът бил запечатан веднага след храненето и натоварен на самолет от Париж за Ню Йорк. Точно 24 часа по-късно пчелите отново излетели от кошера, което доказало, че дългият и тежък полет, както и часовата разлика не попречили на тяхната "аларма" да се включи.

Източник/ Из блога на света на пчелите

Последно променена в Сряда, 20 Май 2020 10:06
На 11 май на подбалкански път София-Бургас, в близост до полигон Анево, община Сопот, ефрейтор Марин Кънев от 3-ти механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада като длъжностно лице на полигона забелязва, че човек, който извършва ремонт на тежкотоварно МПС изпада в безсъзнание на пътното платно. Първата му реакция е да се обади на дежурния медицински екип, обслужващ занятията на полигона. Впоследствие извиква на помощ ефрейторите Чавдар Караджов и Борислав Лилов от зенитно ракетния дивизион, които са група за обслужване на материалната база в района. Ефрейтор Лилов констатира, че пострадалият си е глътнал езика и се задушава. С бързи и навременни действия те правят необходимото и работникът идва в съзнание. След като пристига санитарният автомобил, старшина Любка Игнатова оказва помощ на пострадалия и подава сигнал за инцидент на национален номер за спешни повиквания – 112.
С бързата си и адекватна реакция, благодарение на опита си, военнослужещите спасяват най-ценното – човешкият живот.
Във времена, в които се стремим към запазване на морал, взаимопомощ и човечност, те показаха, че все още тези ценности съществуват.
В 61-ва механизирана бригада е получено благодарствено писмо от управителя на фирма „Шамбала Дивелъпмент” Пламен Русев, който изразява своята огромна благодарност към военнослужещите от бригадата, спасили живота на неговия служител.
 
Източник/ 61-ва Стрямска механизирана бригада
 
 От днес община Карлово започна дезинсекция на зелените площи на територията на общината, обработени са площите в града с. Дъбене и с. Войнягово. Дезинсекцията ще продължи и по другите населени места. При третирането се използва инсектицид, включен в регистъра на Министерство на здравеопазването за разрешените биоцидни препарати – БИОСЕК С/S. Пръскането ще се извършва до 20 май включително в интервалите от 05:00 до 11:00 и от 19:30 до 24:00 часа. До всеки третиран обект ще бъде поставена предупредителна табела за „Внимание!“.
 
 

ПРЕСЦЕНТЪР НА

ОБЩИНА КАРЛОВО

0335/54-598

Общинска администрация съобщава на гражданите на община Карлово, че във връзка с ремонтни дейности на асфалтовата настилка, на 18.05.2020 г. (понеделник) и 19.05.2020 г. (вторник) ще бъдат затворени за движение бул. „Освобождение” и ул. „Ген. Карцов“ в гр. Карлово в участъка от кръстовището с ул. „Раковска” до кръстовището с ул. „Стражата” / ул. „Христо Генков” – включително.
        Автобусните спирки в посочения участък няма да бъдат използвани, ще бъде ограничено и влизането / излизането към (от) всички пресечни улици в гореописания участък - ул. „Хан Крум”, ул. „Юмрукчал“, ул. „Васил Кирков“, ул. „Стражата“ и ул. „Христо Генков”.
Доброволците от Младежкия информационен център в Карлово подпомогнаха 100 възрастни, безработни, самотни родители, самотноживеещи и трудноподвижни хора от oбщина Карлово по време на извънредното положение.
   В екипи от по двама, доброволците раздаваха хуманитарни пакети с основни хранителни продукти, маски и дезинфектанти на нуждаещи се от селата Дъбене, Войнягово, Климент, Каравелово, Богдан и град Клисура. Младежите посетиха и най-възрастния жител на община Карлово - баба Гена Серкьова от Каравелово, на почти 105 години, а най-младият обхванат бе 42-годишна самотна майка с деца.
   Благодарим за съдействието на кметствата на тези населени места, предоставили списъци на нуждаещите се и осигуриха придружител на младежите до домовете.
   Царицата на розите 2019 – Яна Цветкова и Феята на лавандулата – Цвета Шаламанова, които са едни от най-активните доброволци на центъра, също се включиха в инициативата.
   За някои от младежите това бе първа среща с живота на село и те осъзнаха колко е важно да се помага на хора в нужда. Възрастните се радваха на вниманието, благославяха младите и им даваха кураж.
   Младежкият център поддържа доброволческия дух на момичетата и момчетата и насърчава тяхната солидарност, съпричастност и доброта. Доброто наистина е заразно, тъй като след инициативата, с центъра се свързват още млади хора с желанието да станат доброволци и други, които искат да даряват. Така хуманитарните акции на младежите ще продължат и през следващите месеци.
   Инициативата на младежите "Силата е в нас" и общинската болница МБАЛ „Д-р Киро Попов“ са сред подкрепените от фонд "Обединени срещу COVID-19", администриран от Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ  в България, Българския Дарителски форум и Американската търговска камара.
 
   Източник: Младежки информационен център - Карлово

 

Последно променена в Петък, 15 Май 2020 13:29
Стажантската програма „Стажове „ВМЗ“ – 2020“ е насочена към:

- студенти, учащи в бакалавърска или магистърска степен, трети или четвърти курс, или наскоро дипломирани в ТУ, област „Машиностроене“ – електро и машинно инженерство, автоматизация и информационни технологии, машиностроене и уредостроене и ХТУ, област „Химия“ – специалности Електрохимични технологии и защита от корозия, Технология на каучука и пластмасите.
- ученици в 11-ти или 12-ти клас от професионални гимназии с професии от областта на машиностроенето – професии „Машинен техник“ – Машини и системи с ЦПУ, Технология на машиностроенето и Мехатроника и „Машинен оператор“– Металорежещи машини, Стругарство и Шлосерство,„Електромонтьор“ – Електротехника, които са навършили 18 години.
„ВМЗ“ предоставя възможност за провеждане на стажове и на студенти от първи и втори курс и ученици от 9-ти и 10-ти клас, които ще бъдат съобразени със знанията и уменията им, и в съответствие с действащата нормативна уредба.
Стажантската програма дава възможност на младите хора, без стаж по специалността, да получат практически опит и възможност за развитие в родния край, работа в реална производствена среда и запознаване с утвърдените практики на управление в дружеството и сключване на договор за стипендия, а на дипломиралите се – договор за работа.
Ние предлагаме:
- да се запознаете на практика с производството и управлението на „ВМЗ“
- да придобиете знания и умения в областта на машиностроенето
- обучение в работния процес с трудов договор
- да натрупате реален трудов опит в рамките на стажа
- да се обучавате от опитен работник или специалист/ментор/ от фирмата.
Стажът е платен, на пълен 8-часов работен ден.
 
СТАЖАНТСКИ ПОЗИЦИИ:
 • Стажант-резбошлайфист, копиршлайфист – 2 места – подходящи за ученици, обучаващи се по професия „Mашинен техник“, специалност “Tехнология на машиностроенето”и „Мехатроника“, за работа в Завод за инструментално производство и нестандартно оборудване на „ВМЗ“
 • Стажант-настройчик на ММ с ЦПУ – 2 места – подходящи за студенти, обучаващи сев областта на машиностроенето в специалности, свързани с програмиране на металообработващи машини с ЦПУ, технология на металите и металорежещите машини, за работа в Техническа дирекция и в Завод за инструментално производство и нестандартно оборудване на „ВМЗ“
 • Стажант-програмист-настройчик на ММ с ЦПУ – 1 място – подходящо за студенти, обучаващи се в областта на машиностроенето в специалности, свързани с програмиране на металообработващи машини с ЦПУ, технология на металите и металорежещите машини, за работа в Техническа дирекция на „ВМЗ“
 • Стажант-машинен оператор на ММ /стругар, фрезист/ – 12места– подходящи за ученици, обучаващи се по професии „Mашинен техник“ и „Mашинен оператор“,специалност “Tехнология на машиностроенето” и „Мехатроника“, за работа в Механичен завод и в Завод за инструментално производство и нестандартно оборудване на „ВМЗ“
 • Стажант-шлайфист на универсална машина - 1 място – подходящо за ученици, обучаващи се по професия „Mашинен техник“, специалност “Tехнология на машиностроенето” и „Мехатроника“, за работа в Завод за инструментално производство и нестандартно оборудване на „ВМЗ“
 • Стажант-електроинженер – 1 място – подходящо за студенти със степен “бакалавър“, обучаващи се в областта на електроинженерството за работа в завод Енергоресурс на дружеството
 • Стажант-електромонтьор – 2 места – подходящи за ученици, обучаващи се в областта на електротехниката и енергетиката, професия „Електромонтьор“, „Електротехник“, за работа в Механичен завод и в завод Енергоресурс на дружеството
 • Стажант-монтьор на машини и оборудване на компресори, на парни и водогрейни котли, паро и водопроводни инсталации– 3 места - подходящи за ученици, обучаващи се по професия „Машинен оператор“, за работа в Механичен завод и завод Енергоресурс на дружеството
 • Стажант-настройчик на ММ и пресови ММ – 4 места- подходящи за ученици, обучаващи се по професия „Машинен техник“, „Машинен оператор“, специалност “Tехнология на машиностроенето и металорежещи машини” и „Мехатроника“, за работа в Механичен завод на дружеството
 • Стажант-технолог – 6 места – подходящи за студенти, обучаващи се в областта на машиностроенето в специалности, свързани с програмиране на металообработващи машини с ЦПУ, технология на металите и металорежещите машини, както и химични технологии в специалности „Електрохимични технологии и защита от корозия”, „Технология на каучука и пластмасите”, за работа в Техническа дирекция на дружеството
 • Стажант-конструктор –4 места – подходящи за студенти, обучаващи сев областта на машиностроенето в специалности „Машиностроене и уредостроене”, „Машиностроителна техника и технологии”, „Мехатроника”, за работа в Техническа дирекция на дружеството и в Дирекция „Развитие“
 • Стажант-електрончик – 1 място – подходящо за студенти, обучаващи сев областта на електронната техника и технологии, в специалност „Електроника“, за работа в Техническа дирекция на дружеството
 • Стажант-технически изпълнител – 2 места – подходящи за студенти, обучаващи се или завършили бакалавърска степен, специалност „Индустриален мениджмънт“ в Технически университет, за работа в Техническа дирекция
 • Стажант-инспектор, административно обслужване на персонала – 2 места – подходящи за студенти, обучаващи се или завършили специалност „Човешки ресурси” за работа в отдел „Управление на човешките ресурси“
 • Стажант-икономист, труд – 1 място – подходящо за студенти, обучаващи се или завършили икономически специалности, за работа в отдел „ТРЗ“ на дружеството
 • Стажант-счетоводител – 1 място – подходящо за студенти, обучаващи се или завършили специалност „Счетоводство и контрол“ или „Финанси“, за работа в отдел „Финанси и счетоводство“
 • Стажант-юрисконсулт – 1 място – подходящо за студенти, обучаващи се или завършили специалност „Право“
 • Стажант-изпитател на въоръжение, военни техники и имущества – 1 място – за студенти, обучаващи се в Национален военен университет, за работа в ОИП
 • Стажант-специалист, компютърни мрежи и системи– 2 места – подходящи за студенти, обучаващи се или завършили специалност „Компютърни системи и технологии“, за работа в отдел „Информационно осигуряване и софтуерно приложение“
 • Стажант-готвач – 1 място – подходящо за ученици, обучаващи се по професията „Готвач“
С предимство за включване в „Стажове ВМЗ“ 2020г. ще бъдат жители на общини Карлово и Сопот и Пловдивска област; Деца на работници и бивши работници-пенсионери на „ВМЗ“ ЕАД
 
Кандидатстването за включване в „Стажове „ВМЗ“ ЕАД – 2020г.“ ще става чрез представяне на подробна автобиография в срок до 1 юни 2020г. Документите се изпращат до Дирекция “Развитие на човешките ресурси”,отдел „УЧР“ на “ВМЗ” ЕАД на адрес: гр.Сопот, ул. „Иван Вазов“ №1, или в електронен формат на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..
За контакти: телефон 03134/ 98-66, вътр. 25-77; тел. 03139 5244

Източник/ Диалог Днес 

В изпълнение на чл.9, ал.2 от Наредба 15/ 2004 г. за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности,
           УВЕДОМЯВА жителите на Община Карлово, че в периода от 18.05.2020 г. до 20.05.2020 г. ще се извърши дезинсекция на зелените площи на територията на община Карлово.
          Използваният инсектицид е включен в Регистъра на Министерство на здравеопазването за разрешените биоцидни препарати - “БИОТЕК C/S.
         Третирането ще се извършва в интервалите от 05:00 ч. до 11:00 ч. и от 19:30 ч. до 24:00 ч., съгласно горецитираната Наредба.
         До всеки обработен обект ще бъдат поставени указателни надписи с текст: Внимание! Пръскано е с отрова” и отбелязани дата на пръскането и карантинния период.

         ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ КАРЛОВО
Последно променена в Сряда, 13 Май 2020 13:50

  Във връзка с честване на 183 години от рождението на Васил Левски и празника на града - 18 юли, се връчва традиционната награда на град Карлово.
      Община Карлово очаква мотивирани предложения до 17 юни 2020 г. на адрес: гр. Карлово, ул. “Петко Събев“ №1, Информационен център, гише 1, тел. 0335/ 545-20.
      Аргументираните предложения трябва да бъдат запечатани в плик с надпис “Предложение за наградата на Карлово“, адресирани до Кмета на Община Карлово и заведени в деловодството на Общината по реда на пристигане.
        Наградата на Карлово се присъжда на дейци от община Карлово, страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с града, създали високохудожествени литературни произведения, творби на изобразителното изкуство; участвали в национални и международни конкурси, форуми, спортни състезания; осъществили значими проекти, реализирали концерти и постановки на високо ниво, постигнали журналистическо майсторство, значими научни изследвания, внедрени в практиката.
       Наградата се връчва ежегодно на 17 юли - в навечерието на празника на града, на основание експертно решение на комисия, назначена със заповед на Кмета на Община Карлово.
      Наградата е малка пластика, изработена по специален тематично свързан с Карлово проект, придружена с парични средства. Връчва се от кмета на общината по утвърден церемониал.

На Гергьовден (06.05.2020 г.,) беше излъчен благотворителния онлайн концерт на певицата Владислава Христозова в подкрепа на сдружение “Верен приятел” град Козлодуй. 
Авторските песни на Владислава “Едно бездомно куче”, “Гости сме на този свят” и богата фолклорна китка под съпровода на гайдата и с акомпанимента на брат ѝ - композиторът Тихомир Христозов бяха само малка част от двучасовият онлайн концерт, който беше гледан от над 100 000 зрители от България, Норвегия, Холандия, Англия, Франция, Италия, Испания, Тенерифе, Гърция и др.  
 
Владислава сподели радостта и благодарността си към всички, които се включват в каузата да помагат на бездомни и пострадали животни. 
 
Всеки, който има възможност и иска да помогне на най-уязвимите четериноги от сдружението “Верен приятел”
може да го направи като изпрати SMS на стойност 1 лв.
с текст DMS VEREN на кратък номер 17777.
 
Пощенска банка
Верен приятел-България
BIC: BPBIBGSF
IBAN: BG91BPBI79441054823201
 
PayPal:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
 
Пълен запис на благотворителния концерт вижте ТУК
 

 
 
 
Последно променена в Петък, 08 Май 2020 07:25


От 07:00 часа на 12.05.2020 г. до 14:00 часа на 14.05.2020 г. в землището на гр. Сопот ще се проведе тактическо учение с личен състав и техника от 61 механизирана бригада.

При провеждането ще бъдат използвани имитационни средства необходими за създаване на реалистична обстановка.

Молим местното население за запазване на спокойствие в уверение на това, че звуците и действията по време на тактическото учение са напълно безопасни за хората, животните и околната среда.

 

61-ва Стрямска механизирана бригада

Страница 1 от 458