Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Чет02212019

Last update

„Днес Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. в размер на 30 млн. лв. Целта е с този финансов ресурс да бъде осигурен равнопоставен достъп на българското население до медицинска помощ, в това число и във високопланинските, труднодостъпните и отдалечените места“, заяви министър Ананиев на брифинг след днешното правителствено заседание.

Субсидирането на общинските и областните болници се извършва на основание чл. 106 и чл. 106а от Закона за лечебните заведения, където е предвидено субсидирането на дейностите, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, да се осъществява по ред и условия, уредени в наредба на министъра на здравеопазването. Такива дейности са оказването на спешна помощ, на психиатрична помощ и др., които са определени като държавна отговорност.

Допълнителните разходи в размер на 30 млн. лв. се разпределят по следния начин:

  • 18 млн. лв. се предоставят на общинските болници -  на база на населението, което обслужват, и броя на преминалите болни, в това число и 71 болници, които са в списъка за високопланински, отдалечени и труднодостъпни места.
  • 2 млн. лв. се предоставят на лечебните заведения, оказващи психиатрична помощ. Този ресурс е предвиден за 12-те центъра за психично здраве и за психиатричните отделения към болниците. Финансирането ще бъде на база проведени леглодни лечение.
  • 10 млн. лв. се предоставят за оказана спешна помощ без хоспитализация, като с този ресурс ще бъдат финансирани 41 лечебни заведения, от които 26 областни болници.

 „През изминалите две седмици направихме пълен анализ на всяка от общинските и областните болници, в това число на обема дейност, преминалите пациенти и финансовото състояние на тези лечебни заведения. Установи се, че дейностите, които тези болници изпълняват, извън задължителното здравно осигуряване, не са осигурени напълно с нужния ресурс и е необходимо те да бъдат подпомогнати. Анализът показа, че редица разходи, които имат, не са финансово обезпечени. В същото време за поредна година се увеличава минималната работна заплата (МРЗ), което дава отражение върху финансовото състояние на болниците и върху свързаните с МРЗ други плащания. Към края на 2018 г. просрочените плащания на общинските и на областните болници достигнаха 161 млн. лв., от които 126 млн. лв. са просрочените плащания на областните болници, а 35 млн. лв. – на  общинските“, коментира още здравният министър.

Общо 171 болници, общински и областни, ще бъдат подпомогнати с отпуснатите днес от МС 30 млн. лв.

От този ресурс една значителна част ще бъде предназначена за повишаване възнагражденията на персонала в лечебните заведения. Конкретното увеличение ще зависи от ръководството на съответната болница. Това стана ясно още от думите на министъра.

МЗ е запознато със състоянието на всяка от психиатричните структури, които ще бъдат финансирани по този ред за оказване на дейност. Отделно от това, с друго Постановление на Министерския съвет, около 10 млн. лв. ще бъдат отпуснати под формата на капиталови разходи за ремонти в психиатричните звена.

По отношение случаите на морбили, пред журналисти министърът посочи, че по последна информация общо 31 души са регистрирани с клинична картина на заболяването, от които 21 са лабораторно потвърдени. От вчера са регистрирани 4 нови случая – на 3 деца от кв. Христо Ботев и едно дете от ж.к. Студентски град.

Относно протестите на фармацевти министър Ананиев беше категоричен, че държавата е задала ясна програма, ясни изисквания, критерии, методология и технология, по която аптеките да се включат в системата на верификация и с всеки изминат ден се увеличава броят на аптеките, които работят със системата – от 3600 разкрити на територията на страната аптеки, над 2100 са регистриралите се вече в системата. „Не мога да разбера защо е този протест, тъй като това е европейска директива, имаше достатъчно дълъг период на обучение. От разговори с моите колеги от другите страни-членки на Европейския съюз знам, че никъде няма протести или такова напрежение, каквото има при нас. Ние дадохме не по-малко от 6-месечен период, за да може всички аптеки да се включат спокойно и да изпълнят всички изисквания“, подчерта здравният министър.

Кирил Ананиев посочи, че правителството няма как да подпомогне финансово аптеките, тъй като това би било държавна помощ.

 

Източник/ https://www.mh.government.bg 

 

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов:

Апостола е олицетворение на вишегласието

 

„Днес, 146 години след геройската смърт на Васил Левски, ние трябва да кажем на всички и най-вече пред нас си, че Апостола е олицетворение на любовта към Отечеството и на вишегласието. Защото, да си лидер и да управляваш, не е достатъчно. Ти трябва да търсиш вишегласието, както Левски го търсеше. Защото висшегласието е повече от аритметика. Вишегласието е съгласие с хилядолетните традиции на България, то е съгласие с моралните ценности на нашия народ за пътя, който трябва да следва държавата ни. А Апостола го търсеше и го намираше. Затова и днес ние почитаме Васил Левски и се прекланяме пред него... На този ден всеки българин мисли за оня тежък момент, в който Карлово и България изгубиха своя най-велик син...” С тези думи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов откри възпоменателната церемония, с която на 18 февруари бяха отбелязани 146 години от гибелта на Апостола.

Почетния строй на представителни роти от Карловския гарнизон прие бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, в присъствието на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. В официалното си слово тя каза: „Заветите на Васил Левски изгарят демагогията, користта и празнословието на днешната политика. Пророческите слова на Апостола днес изискват отговор - прям и достоен. Отговор с дела, а не празни думи, за да бъде нашият век, век на свобода и равнопоставеност на всички. Трябват хора силни, умни и достойни, които да водят народа.”

На възпоменателната церемония присъстваха народният представител ген. Константин Попов – председател на Постоянната комисия по отбрана в Народното събрание, негови колеги от всички парламентарни групи, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и зам.-областният управител Евелина Апостолова, висши военнослужещи, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, кметове на общини, представители неправителствени организации, стотици карловци и гости на града.

С военен церемониал и заря бе отдадена почит към Апостола.

„Васил Левски – един неосъществен сценарий” бе тазгодишният възпоменателен спектакъл на СУ „В. Левски”, представен в зрителната зала на карловското читалище. Кметът на Карлово, вицепрезидентът и официални гости аплодираха таланта на учениците, участвали в постановката.

Със Света литургия в храма „Св. Богородица” и панихида, отслужена в памет на Дякона от Негово Преосвещенство Арсений – викариен епископ на Пловдивска митрополия, започна една от най-черните български дати – 19 февруари. Да почетат Васил Иванов Кунчев - Левски, на възпоменателния митинг-поклонение присъстваха народни представители, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и неговият екип, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, общински съветници, кметове на общини и населени места, проф. д-р Иван Гаврилов – носител на Наградата на Карлово през 2015г., общественици.

Победителката в ученическия конкурс за есе в СУ "Васил Левски" – единайсетокласничката Едже Рамаданова, прочете творбата си, посветена на Апостола. "Левски!” - крещеше България! „Народе!” - крещеше Левски! Пак ви търся! Пак боли! Спомени много навсякъде витаят. Карлово плаче. Дъжд вали. И моли се героят да се върне. Днес скърбим заради гибелта на нашия Апостол. За човека, посветил себе си на народа си...” каза 17-годишната ученичка.

Пред паметника на най-големия българин бяха положени венци и цветя от държавни и културни институции, десетки граждани и ученици от цялата страна се поклониха пред Васил Левски.

С шествие и до родния дом на Апостола бе отдадена почит и пред майката Гина Кунчева.

Организатор на възпоменателното отбелязване 146 години от гибелта на Левски бе община Карлово, съорганизатори – Национален музей „Васил Левски”, Фондация „В. Левски”, 61-ва Стрямска механизирана бригада, СУ „В. Левски” и карловското читалище, носещо името на Апостола.

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА КАРЛОВО

Тел. 0335/ 54-598

Представянето на с. Климент в Швейцария, приключи със златен медал за участие, поднесен лично от председателя на организацинния комитет. 
 
Кукерският състав и женската певческа група при НЧ „В.Левски-1928г“ с.Климент  представиха България на 100-годишния юбилеен карнавал в гр. Алтщатен – Швейцария. Самодейците са избрани да представят страната ни от организаторите на миналогодишните кукерски игри в Перник. 
 
Източник и снимки Христо Недялков 
 
Последно променена в Вторник, 19 Февруари 2019 00:04
В Карлово продължават събитията от възпоменателно отбелязване на 146 години от гибелта на Васил Левски.
 
Кулминацията по отбелязване на 146 години от трагичната гибел на Апостола ще са тази вечер в18.00 часа, където ще се състои възпоменателна церемония на площад „Васил Левски“, а в 19.00 часа в зрителната зала на НЧ „Васил Левски“ ще бъде представен възпоменателен ученически спектакъл „Васил Левски – един неосъществен сценарий“.
На 19 февруари от 09.00 часа в храм „Св. Богородица“ в Карлово ще бъдат отслужени архиерейска света Литургия и панихида в памет на Апостола. От 11.00 часа ще се състои възпоменателен митинг-поклонение на площад „Васил Левски“, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Апостола, след което ще тръгне шествие до родната му къща. Програмата по повод годишнината от трагичната гибел на Левски завършва в 18.00 часа в НЧ „Васил Левски“ с представянето на спектакъла „Великденско вино“ на читалищен театър „Елена Снежина“.
Възпоменателното отбелязване е под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Съорганизатори са Национален музей „Васил Левски“, Фондация „Васил Левски“, 61-ва Стрямска механизирана бригада, СУ „Васил Левски“ и НЧ „Васил Левски – 1861 г.“
Програмата по повод годишнината започна още на 11 февруари с откриване на изложба на Стефан Йорданов, посветена на паметта за Левски. На 12 февруари в зала „Васил Караиванов“ бе представен сборникът „Карлово – късчета история“, посветен на първия уредник на Музея на Васил Левски – Никола Славчев.
 Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва във възпоменателното отбелязване на 146 години от гибелта на Васил Левски в град Карлово в понеделник, 18 февруари. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Церемонията ще се проведе пред паметника на Апостола от 18.00 часа.
От 19.00 часа в Народно читалище „Васил Левски – 1861“ Илияна Йотова ще присъства на спектакъла „Васил Левски – един неосъществен сценарий“, подготвен от учениците от СУ „Васил Левски“.
Възпоменателното отбелязване на годишнината е под патронажа на вицепрезидента.
Последно променена в Понеделник, 18 Февруари 2019 10:43
Община Карлово почисти нерегламентирано замърсяване в местността „Могилата“ на кв. Сушица, образувано от изхвърлени строителни отпадъци.
   Напомняме на гражданите на община Карлово, че е забранено изхвърлянето на строителни отпадъци, образувани от ремонтна дейност, селското стопанство и животновъдството в покрайнините на населеното място. Третирането и транспортирането на отпадъци при извършване на текущ ремонт или реконструкция на сгради и съоръжения от физически и юридически лица, за които не се изисква разрешение за строеж, се организират от притежателите на отпадъците, от изпълнителя на строителството или разрушаването или от друго лице чрез заявка и заплащане на специализиран контейнер. В контейнери - 4 куб. м, тип „лодка“ се изхвърлят отпадъци с еднократно количество от 1 куб. м. Поставянето на тези съдове е в съответствие с Наредбата за управление на отпадъците в община Карлово, с цел предотвратяване и образуване на нерегламентирани замърсявания.
   Призоваваме гражданите да спазват утвърдения ред за третиране на конкретния вид отпадъци, регламентиран с Наредба за управление на отпадъците на територията на Община Карлово и да сигнализират при установяване на нарушители и/или новообразувани нерегламентирани замърсявания на общинската администрация :
  • на телефони: 0335/54688, GSM 0893406152;
  • на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.;
  • на сайта на Община Карлово: http://www.karlovo.bg.
    Непрепоръчителни са всички други начини за сезиране на компетентните органи.
 
 
Източник/ Община Карлово
С контролна среща, играна в гр. Раковски с отбора на местния ФК “Секирово”, състезаващ се в А областна група, завърши подготовката на ОФК “ЛЕВСКИ КАРЛОВО” за пролетния полусезон.  
 
  Срещата завърши с победа на нашите футболисти с резултат 3:1. Головете отбелязаха Никола Данчев, Стефан Чилингиров и юношата Иван Диклиев.  
 
 Отбора на ОФК “ЛЕВСКИ КАРЛОВО” тотално превъзхождаше състава на домакините и закономерно спечели срещата,  като резултата можеше да бъде и по-изразителен.  Необяснимо защо домакините играха на моменти доста грубо, в резултат на което контузии получиха Никола Данчев и Никола Праматаров, които бяха принудително сменени. Не се знае дали ще бъдат възстановени за първата официална среща на отбора. 
 
  Старши треньрът на ОФК “Левски Карлово” Красимир Манолов използва следния състав: Цветан Тодоров  (капитан), Валентин Иванов, Георги Гайдаров, Веселин Филипов, Никола Данчев, Йордан Ковачев, Николай Манчев, Васил Гуджев, Никола Праматаров, Мирослав Кайряков и Сашко Лачев (през второто полувреме в игра влязоха Тодор Колев, Стефан Чилингиров,  Васил Георгиев, Иван Диклиев и Ганчо Палазов ).    
 
   На 23 февруари от 14 часа се подновяват срещите от пролетния полусезон на трета лига – Югоизточна зона. Отбора на ОФК “Левски Карлово”  гостува  в гр. Свиленград на местния ФК “Свиленград”.
 
Източник/ Пресцентър община Карлово

Традиционно на 14-ти февруари в с. Пролом се празнува Трифон Зарезан.

Организатор на празника е председателят на земеделска кооперация, "Китка" Стоянка Петкова.

Празникът започна с водосвет пред лозовия масив, отслужен от отец Методи Минчев.

След ритуала по зарязване, празникът се пренесе в залата на читалището в селото.
Г-жа Петкова разказа накратко историята и постиженията на кооперацията през годините и отправи поздрави за празника. От името на Общината, зам.-кметът на Община Карлово - Стойо Карагенски  изказа благодарност на организаторите и пожела успех, богата реколта и хубаво вино през 2019-та. Поздравителен адрес изпрати народният представител Веска Ненчева.

 В празничната програма се включиха калоферските гайдари, фолклорните певчески групи на Пролом и Горни Домлян, като и фолклорният ансамбъл "Розова Долина" Карлово. Водещ на програмата бе голямата приятелка на с. Пролом и водеща на предаването "От българско по-българско" по ТВ СКАТ - Галя Асенова.

Влайков  е роден на 13.02.1865 г. в град Пирдоп.
Завършва гимназия в София, след това Московския университет, а по-късно  става учител в родния си град Пирдоп.
Развива активна обществена дейност - създава общинска библиотека, организира местно дружество на учителите.
Тодор Влайков е учител, писател, общественик и демократ. Той е и сред инициаторите  за създаването на първата българска кооперация, учредена в село Мирково.  
Именно като основател на първата българска кооперация и поради факта, че нашата гимназия е основана през 1985 г. като икономически техникум към Централния кооперативен съюз,  това е повод да се избере патрон на гимназията ни именно Тодор Влайков. 
 
Тази година се навършват 34 години от основаването на гимназията ни, което е повод за равносметка, гордост и стремеж към нови  успехи!  
 
По повод патронния празник, днес в ПГ "Тодор Влайков" се проведе училищно състезание в три кръга:
1. Въпроси за живота и делото на Тодор Влайков;
2. Въпроси за литературното творчество на Влайков и решаване на кръстословица;
3. Въпроси от областите литература, математика и физика, химия и биология.
 
 
"Искам да благодаря на всички институции  в гр.Клисура – Кметство, Читалище „20 април 1876 г.”  , Исторически музей, Държавно горско стопанство , Наркооп - Клисура, и ПК "Т.Марков"  с.Розино – за подкрепата и  за успешната ни съвместна работа през изминалите години.
Благодаря на учителите, които ежедневно се справят с предизвикателствата на професията ни,  с реформите в образованието, с реализирането на дейности по програми и проекти! Сърдечно благодаря на ръководителите и  учениците  за активното участие  в групите за извънкласните дейности - Народни танци, Мажоретки, Модерни танци, Дигитален свят, Математика, Здравословен начин на живот и Театрална група! 
В днешния празничен ден нека примерът на Тодор Влайков да мотивира всички нас за повече успехи, да  вдъхнови всички ученици за вяра в доброто и в собствените възможности, за надежда,че с труд и упоритост всички мечти могат да се реализират!
Убедена съм, че само заедно можем да постигнем повече в ежедневната ни работа!"
Това заяви в поздравителното си слово 
директорът на ПГ по икономика "Тодор Влайков" - гр.Клисура - г-жа Румена Милова. 

Честит празник!
 
Последно променена в Четвъртък, 14 Февруари 2019 00:37
Майсторският клас по барокова музика, който се проведе от 5 до 10 февруари 2019 година в Народно читалище „Васил Левски-1861г.” Карлово, завърши с неделно матине на участниците в него. Младите оперни певци и инструменталисти от България, Македония, Гърция и Русия получиха сертификати от Йосиф Герджиков, водещ на майсторския клас. Участниците бяха поздравени от заместник- кмета на Община Карлово – Антон Минев. Той връчи специалната награда на пианистката Мира Искарова за изключителен талант и най-висок професионализъм на завършен артист при занимания с певци и инструменталисти с музиката на барока в град Карлово, както и подаръци за всички участници от името на Община Карлово.
 
Източник: НЧ „Васил Левски – 1861 г.“
Страница 1 от 425