Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт02202018

Last update

19 февруари... Всяка година на тази дата, вече 145 години, тъжно бие църковната камбана в село Войнягово...И никой не пита кой е умрял, защото всички знаят, че на този ден е обесен Васил Левски...Далеч от официалните чествания, в селския храм "Св. Димитър" се отслужва панахида в памет на Апостола- първия войняговски учител, за упокой на безсмъртната му душа... Жени и деца оставят пред портрета китки от чемшир и кокичета, цъфнали въпреки студа за тоя ден....Раздава се питка и жито, приготвени от нечии сръчни ръце и се почват пак и пак разказите...Историческата истина се размива в легендите предавани от поколения войняговци, но преклонението и признателността остава....Пристъпваме, като че ли за първи път в класните стаи на училището- музей и очакваме да чуем "Народе..." с много въпросителни...Ние всички сме негови ученици, въпреки ненаучените уроци по човечност и демокрация... Във войняговските градини винаги ще има чемшир и кокичета за 19 февруари, защото " Той беше войняговски беден учител..." Поклон...
 
По текст из архивите на  Донка Минчева 
Снимков материал
Читалище "Васил Левски" село Войнягово
 
 
Последно променена в Понеделник, 19 Февруари 2018 18:14
Седем седмици преди Великден, след Сирни заговезни, започва  Великденският (Великият) пост. 
Това е най-важният от четирите постни периода през годината.  
 
Великият пост припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден, който тази година е на 8 април. 
 
Въздържанието от определени храни не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.
 
Великият пост е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. 
 
Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март.
 
Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.
 
През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги. 
 
Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос.
Последно променена в Понеделник, 19 Февруари 2018 17:50
  Днес, на 19 февруари, в Карлово се състоя възпоменателен митинг-поклонение по повод 145-годишнина от гибелта на Васил Левски. Паметният ден започна с панихида в памет на Апостола, която бе отслужена в храм „Света Богородица“ от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений – първи викарий на Пловдивския митрополит.
     На площад „Васил Левски“ се състоя официална церемония, с участието на военен духов оркестър и роти почетен караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Одата „Левски“, написана от Иван Вазов, рецитира актьорът Ивайло Христов. Квартет „Армейска песен“ изпълни песента „Обесването на Васил Левски“. Своето есе „Апостолът – има ли го днес?“, отличено в конкурса за лична творба, посветена на Васил Левски, който се организира от СУ „Васил Левски“, представи Елена Генчева от XI а клас. В знак на признателност към безсмъртното дело на Апостола на Българската свобода бяха поднесени венци, гирлянд на славата и цветя. Честването продължи с шествие до родния дом на Васил Левски, където с кратка програма тържествено бе отбелязана и 140-годишнина от смъртта на майката на Апостола – Гина Кунчева.
    На възпоменателния митинг-поклонение присъстваха: Красимир Каракачанов - заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на Отбраната, д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, народните представители Корнелия Нинова и Веска Ненчева, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет – Карлово, генерал-лейтенант Пламен Атанасов - заместник-началник на Отбраната, генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, бригаден генерал Пламен Йорданов – Командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Евелина Апостолова - заместник-областен управител на област Пловдив, професор Иван Гаврилов – дарител и носител на Наградата на Карлово за 2015 година, Дора Чаушева – директор на Национален музей “Васил Левски, Мариана Манчева – директор на средно училище “Васил Левски” - носител на Наградата на Карлово за 2012 година, общински съветници, кметове на населени места, стотици жители и гости на града.
 
Източник/ Пресцентър Община Карлово
 
Последно променена в Понеделник, 19 Февруари 2018 17:41

Стотоци се събраха днес на едноименния площад в Карлово, за да сведат глава пред Апостола на свободата. „Днес, 145 години след обесването на Васил Левски, ние сме длъжни да поискаме прошка от него и от героите, загинали за свободата на България. Да поискаме прошка за това, защото ние нямаме техния морал, защото не работим достатъчно за Отечеството“. Това каза кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов във възпоменателното си слово.

„Десетки години наред българските политици се упражняват на гърба на Дякона. Опитаха се да го изкарат и комунист. Той работеше за обединението на България, а ние каква нация сме – разединени, настървени един срещу друг. Готови ли сме поне за една минута на ден да си спомняме заветите на Апостола“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

С едноминутно мълчание дошлите в Карлово политици, стотици българи, сред които и много деца, почетоха паметта на най-свидния син на България. Възпоменателните чествания по повод 145 години от гибелта на Левски продължават и утре в родното му Карлово.

www.hisarnews.net

Настоятелството при Народно читалище "Васил Левски 1927" - Сушица проведе традиционния празник "Заговезни" 2018.
Пред многобройната публика се представиха гостуващи кукерски групи от с. Лесново, Община Елин Пелин и с. Стралджа, обл. Ямбол.
Домакините от кукерската група на Сушица се представиха с традиционния си кукерски танц.
Приветствие поднесе зам.-кметът на Община Карлово Антон Минев.
Вижте кукерите на Сушица във видеото...

Православната църква днес отбелязва Сирни Заговезни, празникът на всеобщото опрощение, наричан още Прощална неделя и Поклади. Сирни Заговезни винаги се чества седем седмици преди Великден.
 
Традиционният поздрав на много места в страната днес е: "Простено - прости!".
 
На този ден се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати, за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.
 
Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. За трапезата се приготвят баница със сирене, риба, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки. 
 
На трапезата се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се привързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето (халвата) с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Стотици кукери се събраха днес в Карлово, за да изпратят със звънци и хлопки зимата и да приветстват пролетта. Така по стародавна традиция се гони злото. Старчовден е общински празник, в който участие взимат всички състави от селищата на Карловско. Кукерите от градовете Баня и Калофер, квартал „Сушица“, селата Войнягово, Климент, Домлян, Столетово, Горни Домлян, Дъбене, Васил Левски, Христо Даново, Каравелово и Соколица омагьосаха с вихрените си танци хилядната публика, която се събра да ги гледа и аплодира.

Най-малките участници в цветната кукерска фиеста бяха Ивет Пенчева на 1 година и 2 месеца и Лиана Колева на 1 година и 10 месеца от село Столетово. Малките госпожици бяха накипрени с народни премени, със забрадки на главите и пендари върху носиите. Тризнацита на кмета на Климент-Георги, Стефан и Иван, пък придружаваха старците, водени от баща им. Те също обраха овациите. Гости на фестивала бяха кукери от село Търничане, община Павел Баня. Сред съставите тази година имаше изключително много деца, на които публиката се радваше от сърце. Празникът бе открит от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, който, както повелява традицията на Сирни Заговезни, поиска прошка от всичките си съграждани. Вижте във видеото…

Източник: www.hisarnews.net

Последно променена в Събота, 17 Февруари 2018 23:14
Фирмите трябва да надградят софтуера на касовите си апарати, а ако това е невъзможно - да ги сменят. Целта е всяка касова бележка да се отчита в реалното време, когато се издава, в сървърите на Националната агенция по приходите. На касовия бон, който се предоставя на клиента, ще се отпечатва QR код. Чрез него всеки потребител ще може да провери отчитането пред НАП на издадената му касова бележка.
 
Новите изисквания са въведени с последните промени в законодателството, което регулира отчитането на продажбите, съобщиха от приходната агенция. Става въпрос за Наредба Н-18 на финансовото министерство, разписана в края на миналата година. Тя бе коментирана на заседание на бюджетната комисия в парламента в четвъртък, като тогава излезе новината, че всички касови апарати трябва да бъдат сменени.
 
От НАП  дадоха разяснение по темата.
 
За да изпълнят новите изисквания, регистрираните по Закона за ДДС фирми, с изключени на тези, които използват Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСУТД), трябва да надградят софтуера на съществуващите си фискални устройства до края на 2018 г. А нерегистрираните по ЗДДС и тези, които регистрират и отчитат продажбите си чрез ИАСУТД – до 30 юни 2019 г. От НАП уточняват още, че новите изисквания могат да наложат подмяна на устройствата, ако техните технически и функционални параметри не могат да се преработят.
 
Според експерти, ще се наложи смяна на по-старите касови апарати, произведени преди повече от 2-3 години. От НАП уточняват, че всички разходи за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства се признават за данъчни цели.
 
Над 330 млн. лв. годишно са загубите за бюджета от неотчитане на търговски обороти само в девет от най-рисковите браншове, чиято дейност НАП наблюдава, се казва още в съобщението на данъчните.
 
Инспекторите от приходната агенция разкриха нови схеми за укриване на приходи с използването на компютърни системи с фискална памет в последните месеци. Сред тях са печатането на касови бележки, които не се отчитат във фискалната памет, но приличат на истински фискални бонове. Друга често разпространена практика е манипулиране на софтуери, чрез които се управляват фискалните устройства, което води до неотчитане на действителните размери на приходите от продажби на стоки и услуги. По време на летните и зимните контролни кампании на НАП са открити и софтуерни манипулации на фискални системи, при които устройствата са програмирани да отчитат например всяка втора или всяка трета продажба, вместо регистриране на целия оборот. Заради неиздаване на касови бележки, както и установени манипулации на фискални устройства, през миналата година са запечатани над 2000 търговски обекта.
 
В продължение на 2 години НАП провежда лотария с касови бележки с предметни и парични награди, в рамките на която са регистрирани над 60 млн. касови бележки на стойност 780 млн. лв. С въвеждането на QR код във всяка касова бележка, регистрирането на фискални бонове в лотарията ще стане значително по-лесно, допълват от НАП.
 
Последно променена в Петък, 16 Февруари 2018 22:58

Национален музей "Васил Левски" и Столична библиотека за втора поредна година организираха среща с ученици от столични училища. Децата имаха възможност да изгледат интересни презентации и филми за Васил Левски и да участват в работата на изнесената от музея детска работилница. Учениците с голям ентусиазъм попиваха знания за Апостола на свободата, направиха си картички с неговия образ и с родната му къща, оцветяваха тематични рисунки и нареждаха пъзели.

Източник/ Национален музей "Васил Левски" гр.Карлово

Последно променена в Петък, 16 Февруари 2018 22:22
През нощта от север облачността временно ще се увеличи. След полунощ в равнините ще започне да се образува мъгла. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°. Утре на много места в равнините ще има мъгла или ниска облачност, а над планинските райони ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 8° и 13°. Вечерта от запад облачността ще започне да се увеличава и вплътнява. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца – слабо ще се понижи.
По Черноморието преди обяд ще има мъгла или ниска облачност, а след обяд ще настъпва подобрение на видимостта и разкъсване на облачността. Ще духа слаб вятър от североизток. Максимални температури на въздуха: 8°-10°. Температурата на морската вода е 5-8°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
Над планините ще бъде предимно слънчево. Вечерта от запад ще започне заоблачаване. Ще духа слаб, по билата умерен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 4°, на 2000 метра – около минус 1°.
В неделя по-късно през деня от север ще започнат превалявания, предимно от дъжд, в планините и планинските райони – от сняг. На повече места ще са преваляванията в Северна България, докато в Южна ще са само на отделни места, а и температурите в Югозападна България ще достигнат 12°-13°, в останалата част от страната максимални – между 5° и 10°. През нощта срещу понеделник от северозапад ще проникне малко по-студен въздух. В началото на следващата седмица ще преобладава облачно време с предимно слаби превалявания. На места, главно в планините и планинските райони от югозападната половина на страната, ще превали предимно сняг, в понеделник в Дунавската равнина – все още дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток, впоследствие и от югоизток; ще бъде слаб до умерен. Дневните температури ще се понижат.
Страница 1 от 368