Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря10242018

Last update

Той е Румен Белезирев 17 г. от град Сопот, възпитаник на ПГ Генерал Владимир Заимов“ - град Сопот, ученик в 11 клас. Румен тренира планинско колоездене и е Балкански и Републикански шампион за юноши 17-18 години в този спорт. 

През изминалата седмица Румен завоюва първо място в състезанието по планинско колоездене, което се състоя в Солун, Гърция. 

Вижте какво каза Румен Белезирев за читателите на Karlovo-News.com 

-Здравей! Разкажи ни малко повече за себе си? От кога се занимаваш със планинско колоездене и кой те насочи към този спорт? 

-Здравейте. Занимавам с планинско колоездене от повече от 5 години. Първоначално всичко започна буквално на шега. Мои приятели ме запалиха по колоезденето и реших да си сглобя първото колело, просто за да пробвам. С течение на времето нещата станаха доста сериозни и започнах да се занимавам по-професионално и да се състезавам. 

 

-Преди дни беше поредното ти участие, на шестото поредно издание на велосъстезанието "Home Mountain Bike Cup" в Българските даунхил серии за 2018 г., което се проведе на Витоша и то определи шампионите по спускане за 2018 г. в категорията (17-18 годишни). Ти успя да постигнеш най-добро време, разкажи как премина състезанието и как успя да пребориш конкуренцията? 

-Миналата седмица беше последното за сезона състезание от българските серии. Всичко мина по план. Успях да да взема победата в моята възрастова група, въпреки многото технически проблеми с колелото. Конкуренцията беше доста силна и всеки се бореше за победа, но въпреки това, станах победител в българските серии.

А тази седмица беше последното за мен състезание за тази година в Солун, Гърция. Успях да взема победата в групата на юношите и също така дадох най-доброто време от всички категории. В това състезание участваха едни от най -добрите български и гръцки състезатели и изобщо не очаквах да се представя най-добре от всички състезатели. 

-Състезаваш се както индивидуално така и в отбор. Какво е отбора за теб? 

-Състезавам се за софийски отбор “Gravity”. В отбора сме само едни от най-добрите карачи в България. Отбора означава много за мен, тъй като много си помагаме един с друг и те също допринасят за моите успехи. 

-Планинското колоездене е екстремен спорт. Семейството ти какво мисли за това, с което се занимаваш? 

-Първоначално не бяха много оптимистично настроени, защото е доста опасен спорт, но с течение на времето и родителите ми се вманиачиха в колоезденето и ме подкрепят във всяко състезание.

-Вярваш ли в късмета и в тази връзка има ли нещо, което носиш със себе си по време на състезание? 

-Вярвам в късмета, но не съм много суеверен и не смятам, че е нужно да нося нещо със себе си. Вярвам в себе си и във възможностите ми по време на състезание и това ми е достатъчно. 

-Какво искаш да кажеш на всички момчета и момичета на твоята възраст? Как би ги насърчил да спортуват повече? 

-Бих посъветвал момчетата и момичетата на моята възраст да намират повече време да спортуват. Не е задължително да са колоездачи, всеки е свободен да избира, но в тази възраст е хубаво да си развиват физиката. 

 

Karlovo-News.com пожелава на Румен Белезирев здраве и много успехи.

 
Последно променена в Сряда, 24 Октомври 2018 02:32

 Районен център за трансфузионна хематология - гр. Пловдив организира Национална кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване на територията на община Карлово!

 На 02 Ноември 2018 г. ще се осъществи акция за безвъзмездно

кръводаряване под мотото "Дарете кръв, подарете надежда за живот!"

 Всички желаещи могат да се включат в кампанията на 02 Ноември 2018 г. от 09.00 ч. до 12.30ч. на паркинга пред сградата на Община Карлово!

 

Източник/Община Карлово 

 

Последно променена в Вторник, 23 Октомври 2018 11:22

Национална седмица на четенето в Общинска библиотека “Д-р Иван Богоров” ще се проведе в периода от 22 до 26 октомври.

В инициативата ще се включат децата от ДГ “Гина Кунчева”, ученици от ОУ “Кирил и Методий”, СУ “Христо Проданов”, СУ “Васил Левски” град Карлово. 

 

Тя е част от Националната стратегия на Министерството на образованието и науката за насърчаване и повишаване на грамотността на всички нива на образование.

През нощта и утре ще бъде предимно облачно и на места главно в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд, сочи прогнозата на НИМХ-БАН. Ще духа слаб, в Източна България - умерен североизточен вятър и с него температурите още малко ще се понижат. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 8 и 13 градуса, а максималните ще са между 14 и 19 градуса.
 
 
Нова седмица ще започне с рязко застудяване и валежи от дъжд. Максималните температури в понеделник в Западна България ще паднат до под 10 градуса, в останалата част от страната ще бъдат между 13 и 15 градуса.
 
Във вторник ще се изясни, валежите ще спрат, а температурите слабо ще се повишат и ще бъдат между 13 и 18 градуса. В сряда отново ще има повече облаци над Западна и Централна България, ще има и слаби превалявания от дъжд, а температурите ще бъдат около 12-15 градуса. В четвъртък отново ще нахлуе студен въздух, но няма да има съществени валежи, температурите ще паднат до под 10 градуса. На Димитровден – 26 октомври, ще има разкъсана облачност, но ще бъде студено с температури между 8 и 13 градуса. На следващия ден, в събота, сутринта в Западна България температурите ще са отрицателни около минус 1-минус 3 градуса.
Последно променена в Неделя, 21 Октомври 2018 13:44

Средствата ще позволят попълване на редиците с още 800 армейци

 

Със 137 милиона лева е увеличен бюджетът на министерството на отбраната за следващата година. Новината съобщи заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков по време на финалния етап от тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар- 2018", което се проведе на полигона "Корен" край Хасково.

Така заедно с парите за модернизация, общите разходи за отбрана в Републиканския бюджет догодина ще достигат 1 милиард и 820 милиона лева, съобщи bTV.

Средствата ще позволят попълване на редиците с още 800 армейци и модернизация на танковете Т-72 и артилерията.

Впечатлен съм от всички участници, видяхме професионално ръководство, синхрон и добро взаимодействие на формированията в състава на усиления батальон, каза Анатолий Величков, след като наблюдава заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар - 2018 г.".

Днес на 19.10.2018 г. в зала „Васил Караиванов“, се проведе среща с розопроизводителите от региона по инициатива на ръководството на община Карлово.

При предходна такава среща през месец май във връзка с трудностите по изкупуването на розовия цвят се постави въпрос за приемане на закон за Маслодайната роза. Пред местните розопроизводители заместник-кметът на община Карлово Стойо Карагенски разясни подробно проекта на Министерски съвет за „ЗАКОН ЗА МАСЛОДАЙНАТА РОЗА“. Направените предложения от участниците в срещата и от „Българска Роза“ АД, ще бъдат обобщени и изпратени от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов в Министерски съвет.

 

Свети преподобни Йоан (Иван) Рилски е български духовник, най-известният български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патронът на българските будители. Той е един от най-известните български духовници, лечители, основател на Рилския манастир, патрон на българските лекари.

Роден е вероятно през 876 г. в село Скрино край Дупница и починал на 18 август 946 г. Живее по времето на цар Борис I и цар Симеон I. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927-969).

До 25-годишна възраст Свети Иван Рилски е овчар. Но в неговото сърце винаги гори любовта към Бога и желанието да му се посвети изцяло. Първоначално рилският чудотворец постъпва в манастира „Св. Димитър“, под връх Руен. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашеството, той се отдава на пост и молитва, като се установява в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Славата му се разнася далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на Европа.

Българският цар Петър I изминава цялото разстояние 500 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля, вероятно обиден от златото, което държавният глава му предлага, като само му се поклонява отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към него заприиждат ученици от цяла България.

Преподобният починал около 946 г. на 70-годишна възраст. Бил погребан в притвора на църквицата на основаната от него монашеска обител, в каменна гробница, която е запазена до днес. След няколко десетки години светецът се явил на учениците си и поискал от тях да пренесат мощите му в град Средец (София). Като отворили гроба му, те видели нетленното му тяло и с почести го пренесли. Това станало на 19 октомври – ден, който оттогава се чества тържествено в памет на светеца-закрилник.

       19 октомври е и ден на българския лекар. Празникът се отбелязва от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски. Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На този ден се връчва отличието „Лекар на годината“.

Последно променена в Петък, 19 Октомври 2018 10:39
За трета поредна година в карловското село Дъбене ще се проведе традиционният празник на дъбенското зеле. В учебниците по ботаника известният сорт бяло дъбенско зеле е било под № 5. Тази година празника съвпада и с празника по случай 120 години от основаването на НЧ „Христо Ботев 1898г.“ 
  На 27 октомври /събота/от 11:00ч. празника ще започне с история за основаването на читалището и на библиотеката към читалището. Кметът на село Дъбене - Вълко Шойлеков и кмета на град Карлово  д-р Емил Кабаиванов ще приветстват гостите и ще бъде открита паметна плоча на основоположника на новата сграда на НЧ „Христо Ботев 1898“ с. Дъбене - Христо Атанасов Бухалов. 
Ще бъдат наградени бивши и настоящи председатели, секретари, библиотекари, най- дългогодишен самодеец, най- дългогодишна самодейка и най-възрастен жител на село Дъбене. 
 В празничната програма ще участват: Колектив за стари градски песни „Зорница“ към НЧ „Христо Ботев 1898“ с. Дъбене; Децата от музикална школа “Карловойс” град Карлово с ръководител Анита Илиева; Женска певческа група към НЧ „Христо Ботев 1898“ с. Дъбене; Децата от целодневна детска градина „Здравец“ в селото, танцовият състав към читалището; Самодейците от Фолклорен ансамбъл "Розова долина" - Карлово с ръководител Мирослав Василев; оркестър „Марица“ с ръководител Хари Асенов.

Организатори на събитието са Детски клуб "Родолюбие" и НЧ "Христо Ботев" - с.Дъбене
Последно променена в Петък, 19 Октомври 2018 00:14

С нов спечелен проект по програма Мобилност към НФ Култура представителният Фолклорен ансамбъл към НЧ „Васил Левски-1928г.“, с. Климент, общ. Карлово, ще вземе участие в Международния карнавал в гр.Алтщатен, Швейцария от 13 до 20 февруари 2019г. Проектната инициатива е по повод 100 годишния юбилей от организирането на Карнавала Роллелибутцен. След конкурсна селекция, на тази престижна сцена на нематериалното културно наследство, ще се представят около 35 групи от цяла Европа, които ще покажат своята култура и традиции. 

Източник/ с. Климент 

Последно променена в Четвъртък, 18 Октомври 2018 20:15

Старите автомобили ще бъдат облагани с по-висок данък с въвеждането на имуществен и екологичен компонент. Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане бяха приети на първо четене от парламента.

Средно с 30% ще се повиши данъкът на колите със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3. Това засяга над 2 милиона автомобили. За по-мощните коли налогът остава по-висок, но в сравнение с досегашния ще има намаление около 10-20% на най-екологичните автомобили от категория ЕВРО 6.

Председателят на Комисията по финанси Менда Стоянова посочи, че стъпката ще е умерена и данъкът ще скочи само с 30 процента.

"Мисля, че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, дали да даваме пари за здраве повече и повече в резултат на това, и дали ще продължим да се превръщаме във втора употреба пазар".

От БСП упрекнаха управляващите, че промяната отново ще удари най-бедните. Депутатът Иван Иванов коментира.

"Подложихме на още едно изпитание най-уязвимите социални слоеве в държавата - именно тези български граждани, които карат автомобили над 15 години. Това е масата от българските граждани. Колко български граждани могат да си позволят да си купят нов екологичен автомобил, та да ползват тези отстъпки, които днес предвидихте да се правят?"

Поправките бяха приети във вторник от парламентарната бюджетна комисия. Синдикати и работодатели също одобриха промените.

В дневния ред на парламента днес е и второ четене на изменения в Закона за енергията от възобновяеми източници.

 

Източник/ БНР

Страница 1 от 408