Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря01292020

Last update

Акт за установяване на административно нарушение за разпространение на романа „Под игото“ от Иван Вазов под заглавието „Под игото на съвременен български език“ е връчен на издателство „Византия“ (търговско наименование ЕТ „Нели Стефанова - Прима”) в Министерството на културата днес, 24 януари 2020 г.

   Дирекция „Авторско право и сродните му права” в Министерство на културата се самосезира в края на миналата година по повод публикации и участия в медии на издатели и експерти. След преглед на съдържанието на „Под игото на съвременен български език“ (издателство „Византия“, 2019 г.) и сравняването на текста в него с този в изданието на „Под игото“ (издателство „Български писател“, 1980 г.), са установени значителен брой извършени промени на оригиналния текст, включително обяснителни бележки, без те да са съгласувани с Министерството на културата. Това изискване е заложено в чл. 34 на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

   Законовата норма предвижда, че след изтичане на срока на времетраене на авторското право произведенията могат да бъдат използвани свободно при условие, че не се нарушават права по чл. 15, т. 4 и 5 от ЗАПСП, които продължават безсрочно. Текстовете гарантират обозначаването на авторството и запазването на целостта на произведението. Законът натоварва Министерството на културата да следи за спазването на тези права, като предвижда възможност административният орган да разрешава промени в произведението, като това се прави в изключителни случаи.

    В Министерството на културата не е постъпвало искане за разглеждане на каквито и да е било промени по текста на „Под игото“ на Иван Вазов. Изданието на „Византия“ се самопредставя като превод на романа на съвременен български език, като за за автор на превода е посочена Нели Стефанова.

   В изданието се уточнява, че „така преведен, романът в този си вид е обект на авторско право и нито част от него, нито целият текст може да бъдат публикувани без писменото разрешение на издателя и преводача или на неговите наследници“.

   Според Министерството на културата с осъществeния голям обем от значителни промени в текста на автора, без разрешението на административния орган, е осъществен съставът на административно нарушение по чл. 97 от ЗАПСП, във връзка с чл. 83 от ЗАНН (Закон за административните нарушения и наказания).

 

Източник/ Министерство на културата на Република България

 
 
 
Последно променена в Петък, 24 Януари 2020 20:32

Институтът Earthwatch обяви пчелите за най-важното живо същество на планетата в последния си дебат на Кралското географско дружество в Лондон за 2019 г.

Учените също напомниха, че пчелите вече са изложени на риск от изчезване. Последните проучвания сочат, че около 90% от пчелите по света са изчезнали.

 

Причините за изчезването са различни в зависимост от региона, но сред основните са масовото обезлесяване, липсата на безопасни места, където да правят гнезда, липсата на цветя, използването на неконтролирани пестициди, промените в почва и други.

Поводът пчелите да бъдат обявени за за най-важното живо същество на планетата е проучване, при което е установено, че те са единственото живо същество, което не е носител на какъвто и да е вид патоген, независимо от това дали е гъбичка, вирус или бактерия.

70% от земеделието в света зависи от тези насекоми, казано по-просто 70 от 100 храни са станали благодарение на пчелите.

Без пчелите фауната скоро ще започне да изчезва, защото те опрашват растенията, което им позволява да се възпроизвеждат, а от тях се хранят милиони животни.

Според цитат, приписан на Алберт Айнщайн, ако пчелите изчезнат, на хората им остава 4 години живот.

 

Източник/ ARTday.bg

 

На 01.07.2019 г. Община Карлово стартира изпълнението на проект „Помогни на възрастни хора и лица с увреждания чрез патронажна грижа в община Карлово“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

Към месец януари 2020 година 103 души ползват услугите, предвидени за изпълнение по проекта. Това са възрастни хора, над 65 години и лица с увреждания от град Карлово и шест населени места от общината. Те получават интегрирани здравни и социални грижи.

Предвид възрастта си и поради различни заболявания хората, които са включени за обгрижване по Проекта, са затруднени в обслужването си и извършването на различни социални дейности, като пазаруване, почистване, плащане на битови сметки, попълване и подаване на различни формуляри и др.

В дома може да се измери кръвно налягане, кръвна захар, да се постави инжекция, да се смени превръзка след операция и др., както и да бъдат придружени до институция или лаборатория. При нужда, лицата могат да получат и психологическа подкрепа. Специалистите посещават домовете по предварително изготвен график. Хората в нужда имат право да ползват услугите до 2 часа на ден, като не заплащат такси за това.

В Екипа за предоставяне на услугите са включени 17 патронажни работници, които помагат в домакинството, медицинска сестра и психолог, а тяхното удовлетворение идва от това, че виждат как хората се чувстват добре, чувстват се спокойни, че могат да разчитат на някой. На разположение е и автомобил, който се ползва за достигане на услугата до жилищата на нуждаещите се.

Дейностите по проекта са предвидени да приключат до 31.07.2020 г.

За информация и връзка с Екипа за управление на услугите, можете да позвъните в община Карлово на тел. 0335/54567 – Екатерина Маринова.

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА

ОБЩИНА КАРЛОВО

0335/54-598

Заместник-кметът Антон Минев поздрави екипа на АГ- отделение в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ и родителите на първото бебе за 2020 година.

 

Зулия Джокова - първото бебе родено през 2020 година и целият екип на Акушеро-гинекологичното отделение получиха поздравления по повод Деня на родилната помощ.

Родителите на малката Зулия са от Карлово. Тя е родена на 4 януари от 26 годишната Радка Аргирова. Днес майката и бащата на момиченцето присъстваха на празника, който по традиция се отбелязва, на този ден в отделението. Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев поздрави  празнуващите и подари на бебенцето златно медальонче с първата буква от името, а на екипа от отделението връчи поздравителен адрес от името на кмета д-р Емил Кабаиванов.

Д-р Андреан Минев – завеждащ АГ отделение на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ припомни древния ритуал „Поливане“, който беше пресъздаден от майката на бебето Радка и д-р Илчева, изродила бебето.

Главната акушерка Бисерка Иванова съобщи, че през 2019 година в акушеро-гинекологичното отделение на карловската болница е имало 274 раждания, при които са родени 276 деца /1 двойки близнаци/.

Децата от ДГ „Слънце“ изнесоха празнична програма по случай празника и закичиха с китка здравец лекарите и акушерите от отделението.

Поздравления и подаръци към работещите в АГ отделение на болницата, малката Зулия и нейните родители поднесоха още: управителят на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ д-р Христо Пелев, зам.-председателят на Общински съвет Карлово Анастасия Чолакова, прокуристът на „Българска роза“ АД Боряна Кралева, представители от община Сопот, Ротари клуб Карлово,  директорката на ДГ „Слънце“ Донка Нанева.  Поздравителен адрес, с който честити Деня на родилната помощ на лекарите и медицинския персонал в карловската болница, изпрати народният представител Данка Люртова.

 

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА

ОБЩИНА КАРЛОВО

0335/54-598

Последно променена в Вторник, 21 Януари 2020 18:48

Разположено между Израел, Палестина и Йордания се намира едно от най-забележителните места на планетата - Мъртво море. Наречено е още „дъното на света“, Соленото море, Дяволското море и Асфалтовото море.

 

Чисто географски Мъртво море всъщност не е море, а депресия – вътрешноконтинентално безотточно езеро.

Намира се на около 423 метра под морското равнище. То всъщност е най-ниско разположеното езеро в света.
Общата площ на Мъртво море е 1020 м2. Дълго е около 76 километра, широчината му е около 18 километра, а дълбочината на места достига близо 400 метра.


Мъртво море е един от водните басейни с най-високата концентрация на сол на Земята. Процентно съдържанието на натриев хлорид във водите му е 330%. За сравнение в Черно море солта е 17%, а в Индийския океан – между 32% и 35%. Като цяло това „море“ е средно 8,6 пъти по-солено от океаните. Или, с други думи, в литър вода от Солено море се съдържат 1,24 килограма сол. По соленост го изпреварват само езерото Асал в Джибути и някои езера в Антарктика.


Толкова висока концентрация на сол води до това, че водите на така нареченото море са толкова гъсти, че хората няма как да плуват в тях, а буквално се носят върху им. Дори и 100-килограмов човек може спокойно да лежи върху водната повърхност, без да потъва.
Високата соленост прави така, че е почти невъзможно там да живеят живи организми. Няма риби, нито водни растения. Единствените живи твари, които са се приспособили към тази неблагоприятна среда, са малък брой бактерии и микроорганизми. Някои от тях обаче живеят само по дъното, където на места от земята изригват кратери със сладка вода.

 

И по ирония на съдбата, колкото е неблагоприятно за организмите, опитващи се да живеят в него, толкова е полезно за хората.

Районът на Мъртво море е обект на изследване от страна на медицината. От значение е влиянието на няколко фактора: водата е с изключително високо съдържание на минерали, въздухът наоколо – с изключително ниско съдържание на полени и други алергени, слънчевата радиация е редуцирана, а атмосферното налягане е ниско. Хора от цял свят посещават мястото, за да се възползват от лечебните свойства на водата, солта, калта и въздуха там.


Дори и на практика да е почти негодно за живот, собственото му оцеляване е поставено под сериозна въпросителна.


Според еколози през последните десетилетия екологичните щети, понесени от Мъртво море, са ужасяващи. Нивото му намалява с повече от метър всяка година.
Някои смятат, че заплахата е породена от климатичните промени и сушата в региона, но повечето учени са категорични, че причината е единствено човешката дейност. Отклоняването на естествените му водоизточници за задоволяване на битовите нужди на местното население и добивът на полезни изкопаеми оказват пагубно влияние на Мъртво море.

През 2013 г. Израел, Йордания и палестинската власт подписват споразумение за изграждане на водопровод, който да го свърже с Червено море и така да се предотврати екологичната катастрофа.
Проектът се нарича The Red-Dead Project.

Природозащитниците обаче са притеснени, че това ще има обратен ефект и смятат, че проектът всъщност може да „убие” Мъртво море. Опасенията им са свързани с различния химически състав на водата в двете морета и с това какъв ще бъде резултатът от смесването.
Въпреки че се полагат усилия да се намери трайно решение на проблема, ако темпото на намаляване на нивото на Мъртво море се запази, през 2050 г. то вероятно вече ще е останало в историята.

За мъртво море може да прочетете и да видите толкова много, информацията по-горе е събрана от различни източници.
С надежда, че каквито и да сме - ние човеците, ще се опитаме да запазим и единственото си Мъртво море на планетата.

Снимки - Karlovo-News

Последно променена в Петък, 17 Януари 2020 12:42
142 години от избора на първия в страната Градски съвет бяха отбелязани в Карлово на 16 януари.
Водосвет в храм „Свети Николай“ – мястото, на което е избрана демократичната управа, отслужиха свещеници от Карловската духовна околия.
Събитията, предшествали избора на съвета и неговите първи действия, припомни Калина Несторова - уредник в Общинския исторически музей. Цветя пред паметната плоча, посветена на случилото се на 16 януари 1878 година, положиха заместник-кметовете на Карлово Антон Минев и Николай Цветков, секретарят на общината Стефан Стефанов, заместник-областният управител Петър Петров, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, началник щаба на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Иван Иванов, командирът на военно формирование 22 680 подполковник Димитър Мерудийски, настоящи и бивши общински съветници, кметове на населени места, общественици, директори на културни и образователни институции, граждани, учениците от клуб „Краезнание“ в СУ „Христо Проданов“, внукът, правнукът и пра-правнуците на Васил Караиванов.
 

Участниците в честването преминаха в тържествено шествие, водено от духовия оркестър на 61-ва Стрямска бригада, до дома на Васил Караиванов – председател на първия Градски съвет, пред чийто паметен знак се поклониха.
С военен ритуал и полагане на венци и цветя пред барелефа на Васил Караиванов, съвременните карловци отдадоха почит към първия председател на първата градска управа.
Приветствие на тържествената сесия на Общинския съвет в залата, носеща името на Васил Караиванов, поднесе заместник-кметът Антон Минев. „Днес отбелязваме 142 години от създаването на първия Градски съвет не само в Карлово, но и в България. Такава е историята и ние трябва винаги на тази дата да подчертаваме, че карловци са били първи дори и в онези години – в трудни моменти в Следосвобожденската ни епоха… Нека продължим със своята народополезна дейност да развиваме традициите, завещани ни от нашите предци.“, каза Антон Минев. Слово произнесе Доньо Тодоров, а исторически обзор на събитията преди 142 години направи Мария Деянова - директор на Общинския исторически музей.
 
 
 
Приветствия поднесоха заместник-областният управител Петър Петров, внукът на Васил Караиванов, носещ неговото име; полк. Иванов – от името на бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-ва Стрямска бригада. Поздравителен адрес до Общинския съвет изпрати генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Г.С. Раковски“. Събитието завърши с изпълнения на Военни духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
 
 
 
 
 
 
 
На 16 януари 1878 година, след тържествената служба в храма „Св. Николай“, първите мъже на Карлово  - оцелели след нападенията на башибозука, учредяват първия Градски съвет в страната. За председател на съвета е избран Васил Караиванов – касиер на местния революционен комитет и първи братовчед на Апостола Левски. Сред първите задачи на местния орган на самоуправление е осигуряването на храна и подслон за бедстващите вдовици и сираци, оцелели след зверските кланета през лятото на 1877 г. в Карлово. 
 
 
 
ПРЕСЦЕНТЪР
НА ОБЩИНА КАРЛОВО
 
Последно променена в Четвъртък, 16 Януари 2020 14:41

Бойците от кудо клуб “Фаворит” - град Сопот, получиха ценен подарък за всичките усилия, които положиха през изминалата година и успехите, които пожънаха. Народният представител Веска Ненчева заедно с младежи от БСП поднесоха на шампионите знаме с логото на клуба. Ненчева пожела на спортистите и техния треньор много здраве, още много успехи и покорени върхове и никога да не спират да прославят родния край и родината си.

Последно променена в Неделя, 12 Януари 2020 23:33

С военен церемониал в Карлово на 8 януари бяха отбелязани 142 години от освобождението града.

Пред паметната плоча на Пулевата къща, в която ген. Павел Карцов отсяда със своя щаб, за историческите събития в първите дни на януари 1878 година слово произнесе директорът на Общинския исторически музей Мария Деянова. Тя припомни, че Ловчанско-Севлиевският отряд под командването на генерал-лейтенант Карцов при неимоверно трудни условия - зимни бури, студове и ожесточени боеве, преминава Троянския проход и освобождава Карлово и Стремската долина. Пред паметния знак цветя поднесоха кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, народните представители Данка Зидарова-Люртова и Веска Ненчева, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, зам.-председателят Анастасия Чолакова и нейни колеги, полковник Мирослав Костадинов  заместник-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, заместник-кметовете на община Карлово Антон МиневСтойо Карагенски и Николай Цветковпредставители на институции, граждани.

Шествието премина по ул. „Ген. Карцов” до паметника на освободителя на Карлово. Историкът Георги Събчев направи подробна историческа ретроспекция на събитията преди и по време на Руско-турската освободителна война. Официални лица, общественици, ученици от единствената хуманитарна паралелка със засилено изучаване на история в СУ „Христо Проданов” с ръководител Янка Минева, положиха цветя пред паметника.

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА КАРЛОВО

 

 

В кв. Сушица спазиха традицията на Ивановден и изкъпаха млада булка. Мария Христова, сключила брак през 2019 година, беше доведена на Дръндевата чешма с народна музика от нейните близки и приятели, които я изкъпаха с ледена вода за здраве и плодородие. Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев дари Мария с икона на Света Богородица и й пожела да има много деца. След булката в студената вода бяха потопени именниците, които празнуват на Ивановден.

Тръпката от ледената вода изпитаха и двамата заместник-кметове Антон Минев и Николай Цветков, които също бяха потопени в коритото на чешмата за здраве.

На празника, организиран от НЧ „Васил Левски – 1927 г.“ кв. Сушица, присъстваха: народният представител Веска Ненчева, общински съветници, жители на Сушица, много гости, любители на българските традиции и обичаи.

 

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА

ОБЩИНА КАРЛОВО

Страница 1 от 451