Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря12132017

Last update

В навечерието на коледните празници и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС български фолклорни ритми прозвучаха на Староместски площад в центъра на Прага. Карловският ансамбъл „Розова долина” при Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.” с ръководител Мирослав Василев представи на 7 декември музикално-танцовия спектакъл „Жива традиция” пред многобройни жители и гости на чешката столица. Младите танцьори изпълниха композициите „Коледари”, „Празник в Розовата долина” и „Шопски танци”. Зрителите бяха впечатлени и от родопските песни в изпълнение на народната певица Велина Иванова и гайдаря Дончо Загорев. Инициативата бе организирана от българското посолство и Българския културен институт, с подкрепата на Национален фонд „Култура” и в партньорство с община Прага-1. Източник / mfa.bg
Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов получи поименен почетен плакет и благодарност за отличната работа и взаимодействие между УЕФА, БФС и община Карлово, за пълноценно партньорство в усилията за популяризиране и развитие на футбола в България. Отличието беше връчено на церемония в Националната футболна база лично от президента на БФС Борислав Михайлов в присъствието на президента на УЕФА Александър Чеферин и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Кметът на Карлово е отличен за инвестиране и подобряване на инфраструктурата на спортната база и за развитието на детско-юношеските школи във футбола. Днес президентът на УЕФА Александър Чеферин, президентът на БФС Борислав Михайлов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещнаха с Управителния съвет на Националното сдружение на Общините и кметове на общини, подкрепили и допринесли активно за развитието на местните отбори по футбол и детско-юношеските школи. На официалната среща беше обсъдено сътрудничеството между УЕФА, БФС и Общините в България. Дискутирани бяха различни възможности за подобряване на детско-юношеските школи в различните региони на страната с помощта на УЕФА, БФС и Общините, както и прилагането на новата програма на УЕФА за училищен футбол и успешното продължение на програмата „Грасрутс“. От своя страна кметовете изразиха задоволство от срещата и планираните действия за развитието на футбола в Общините, които управляват. На срещата присъства и ръководителят на отдел „Национални Асоциации“ към УЕФА Зоран Лакович. ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА КАРЛОВО

Православната църква чества зачатие на Света Анна - Света Анна е сочена за майка на Дева Мария и баба на Исус Христос. Като майка на Богородица, Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците. Този празник е известен още като Зимна Св. Ана или Анино зачатие. 

Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около селскостопанските постройки. Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък. Според вярванията жените не трябва да работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Имен ден празнуват: Ана, Анна, Анка, Ани, Янко и Янка.

Karlovo-News пожелава на всички именници и техните семейства здраве и благоденствие!

Последно променена в Събота, 09 Декември 2017 09:53

Инициативата ни бе сред трите отличени сред 47 кандидатури от експертното жури в състав: Огнян Златев- Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Стефан Китанов- Директор Международен филмов фестивал "София филм фест" и Алексей Лазаров- Главен редактор на в. "Капитал".
Това е огромно национално признание за всички доброволци, които активно се включиха в изграждането на"Якото място в Карлово" в Парк "Войнишката майка".
Припомняме, то стана възможно благодарение на проекта на сдружение "БГ Бъди активен"- "Мястото" за обновяване на изоставени терени и междублокови пространства в десет града. 
Но, "Якото място", нямаше да е толкова "яко" ако не бяха всички доброволци- деца, младежи и граждани, които вложиха усилия, време, емоция и много труд, за да го изградят и то само за една седмица. Тази награда е за всички тях и дано е мотивация за следващи доброволчески акции в полза на местната общност.
Специални благодарности на най-активните младежи-доброволци, взели участие в изграждането и инициативите на "Якото място":
-Лилия Вучкова(нарисувала красивите графити), Атанас Колев,Златина Колева,Димитър Захарлиев, Илияна Захарлиева, Добрин Даулски,Стефан Златинов, Евгени Мильовски, Георги Георгиев,Николай Дудинов, Катерина Димитрова, Павлина Сотирова, Денислава Колева,Рада Шивачева, Йоана Колева, Величка Андонова, Йордан Йорданов, Виктория Спасова, Светослава Здравкова,Кристина Балкова,
Благодарности и на всички граждани и деца доброволци от квартала(Моля, да се тагнат всички, които взеха участие в изграждането на парка ), на Панайотка Мирчева, Биляна Радева, Румяна Димитрова, Николай Димитров, Вики Иванова, Радка Серафимова, Димитринка Върбакова,на Димитър Захарлиев,помогнал за монтирането на чешмата в парка, на работната група на Иван Малаков към Община Карлово.
Благодарности на "БГ Бъди Активен", за това че подкрепиха проекта и специално на Ласка Ненова и Биляна Милева, които даже поработиха за оформяне на игрището, на урбаниста Ангел Бондов, който даде страхотните идеи за цветното игрище и за цялостната визия на парка, както и си поработи от сутрин до вечер за превръщане на парка в "якото място"; на скаутите от Плевен, които "удариха едно рамо" и нанашия проект, на ЕДС доброволците ни и на всички местни партньори, подкрепили доброволческата инициатива: Община Карлово, Ротари Клуб Карлово( специално на Вили Димитрова- фирма "Салина"), "Мобил98-Васил Върбаков", ЕТ"Димекс-Димо Желев" и др.
Доброволческото парти с отличаване на най-добрите ни доброволци ще се състои на 29.12.2017 в клуб "Дахад" от 19:30ч.

Последно променена в Петък, 08 Декември 2017 13:28
БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
и  ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – КАРЛОВО 
Ви канят да присъствате на представянето на филма 
"ГРАНИЦА" на 12.12.2017 г. /вторник/   от 17.30  часа.
в КАМЕРНА ЗАЛА НА НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ - 1861“ - Карлово.
Участие в събитието ще вземат авторът Елена Йончева  и народни представители от 16-ти и 17-ти МИР.
Последно променена в Петък, 08 Декември 2017 22:02

Грейнаха светлините на коледната елха и празничната украса в Карлово. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, Царицата на розитеза 2017 г. - Христина Караколева и много жители на града отброиха 8-те секунди до мига, в който коледното дръвче грейна на площад „20-ти юли“ в Карлово. Д-р Кабаиванов пожела на жителите на общината да посрещнат с добро настроение Рождество Христово и Нова година, да има мир и спокойствие за всички, здраве и повече добри неща да се случват във всяко семейство.

В празничната програма взеха участие военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, ученици от „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Карлово, вокална група „КарлоВойс“ и огнено шоу „F4“ от град Бургас.

Вечерта се превърна в истински празник, след като небето бе озарено от фойерверки.

Кметът на община Карлово покани всички деца и техните родители на 15-ти декември, когато от 16.00 часа на площад „20-ти юли“ ще бъде посрещнат Дядо Коледа.

На празника присъстваха още заместник-кметовете на община Карлово – Антон Минев, Данка Зидарова-Люртова и Стойо Карагенски, секретарят на община Карлово – Стефан Стефанов, земестник-председателят на ОбС Карлово – Анастасия Чолакова, заместник-командирът по логистичното осигуряване на 61-ва Стрямска механизирана бригада – полковник Костадин Добрев, много жители на града.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА КАРЛОВО

 

Последно променена в Петък, 08 Декември 2017 10:29

Честит международен ден на доброволеца на всички наши доброволци, които през годините активно се включваха в различни доброволчески акции на сдржението.
На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

Тази година, празникът е още по-специален за организацията ни, тъй като получихме признание за 10-годишната си работа в сферата на младежката дейност и насърчаване на младежкото доброволчество. 
Днес, на 5.12.2017г., по време на валоризационната конференция на програма Еразъм+ специално бе отличена доброволческата ни инициатива за изграждане на "Якото място в Карлово" в конкурса за "Най-добра доброволческа инициатива". Предметните награди, които получихме ще допринесат за подобряване работата по проекти на организацията: магнитна дъска за планиране на нови проекти, професионален фотоапарат за по-добра визуализация на инициативите и проектите ни, пътнически сак за още много международни проекти по програма "Еразъм+" и зарядно, за да се презареждаме с нови сили, идеи и емоции:))
Признанието ни ангажира и мотивара, като Младежки информационен център и Евродеск точка, да продължим да предоставяме възможности за активно младежко включване в местни, национални и международни проекти, за да допринасяме както за личностното израстване на доброволците, така и за подобряване средата на живот за цялата местна общност. 
P.S. Активните ни доброволци да се готвят за доброволческо парти:))

www.facebook.com/mgirdrosevalley

Последно променена в Петък, 08 Декември 2017 09:52

В Карлово се проведе заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), което се състоя в зала „Васил Караиванов“. В него взеха участие кметове на общините Карлово, Велико Търново, Троян, Кърджали, Благоевград, Самоков и др.  Гост на заседанието бе Деница Николова – зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, която проведе дискусия относно предстоящите промени в процедурите по Приоритетна ос 1 на ОПРР 2014-2020.

Досегашният управител на фирмата НСОРБ Актив ЕООД, която е собственост на НСОРБ – Силвия Георгиева, бе избрана единодушно за нов изпълнителен директор на сдружението. Тя ще заеме своя пост на 1-ви януари 2018 г.

По-важните точки от дневния ред на заседанието, които Управителният съвет на сдружението разгледа, бяха: Дейности по подобряване на финансовото състояние на общините, Становища на проекти по нормативни актове, Резултати от проведени Комитети по наблюдение на ОП и ПРСР, Оценка на подготовката и провеждането на национални форуми и Актуални проблеми на общините.

Председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново – Даниел Панов, благодари на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов за гостоприемството и добрата организация на провелото се заседание. Той написа и личен поздрав към него в паметната книга на община Карлово, който гласи: „С пожелания за много успехи! Продължавай да надграждаш и да превръщаш град Карлово в най-доброто място за своите съграждани и за по-добро място за развитие на децата на България! Весели и щастливи празници!

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА КАРЛОВО

 

Празникът се отбелязва на 6 декември.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния и др. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи. Освен на 6 декември Никулден се празнува и на 9 май, когато е т.н. Летен Никулден. На 9 май Православната църква чества пренасянето на мощите на св. Никола(ѝ) Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). През 1077 г. гр. Мира е бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът в съновидение разпоредил на един свещеник от гр. Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население. Това станало на 9 май 1087 година. През 1139 г. в гр. Бари е бил построен храм, посветен на св. Никола, където и до днес почиват мощите на великия светител. Този църковен празник в България е известен като „летни Свети Никола“. 

 

Karlovo-news пожелава на всички именници и техните семейства здраве и благоденствие.

Последно променена в Сряда, 06 Декември 2017 09:56

В НМ „Васил Левски” Карлово бе открита научна конференция на тема „Васил Левски – из кривините на литературната иконография”, която ще продължи и на 2 декември. Събитието е организирано съвместно с Филологически факултет ПУ „Паисий Хилендарски”. 

Ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” проф. д-р Запрян Козлуджов приветства участниците в събитието и пожела ползотворна работа.

„Изключително важно е, че тук има толкова млади хора, защото Вие всъщност оттук нататък поемате тази тема и отговорността за съдбините на България. Изключително важно е, че сме в града, който безспорно се вписа в националната ни памет и ще продължи да заема достойно своето място. Ние по всякакви начини ще се опитваме да присъстваме в Карлово за такива събития, защото Карлово, по този начин ще присъства в цяла България.”, каза доц.д-р Георги Вълчев заместник-ректор на СУ „Св. Климент Охридски”.

         Конференцията ще се състои от четири заседания. Ще бъдат представени разработки като „Левски : канонизацията”, „Васил Левски в контекста на балканските освободителни движения през погледа на Гърция”, „Държавническото иконизиране на Васил Левски в англоезичната преса”, „Васил Левски – портретът”, „Биографията на Апостола от Захари Стоянов и устойчивите стериотипи в публичния образ на Васил Левски”, „Символизации на образа на Васил Левски в самосъзнанието на бесарабските българи”. Специално място в програмата е отредено и за проекта „Апостола в детските очи” на НМ „Васил Левски” и Фондация „Васил Левски”. В дискусионната маса се очаква да се включат студенти и млади научни работници.

         На събитието присъстваха Стойо Карагенски заместник-кмет на община Карлово и заместник-председател на Фондация „Васил Левски”, студенти от ПУ „Паисий Хилендарски”, научни работници и граждани.

        

 

 

 

Пресцентър

Община Карлово 

Страница 1 от 357