Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт10222019

Last update

Православната църква отбелязва днес паметта на св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец. 

Той е най-почитаният български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския манастир. Още приживе е наричан "земен ангел" и "небесен жител"

Според житието му е роден в бобошевското село Скрино, вероятно през 876 г., и умира през 946 г. Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I. Най-дейните му години са при царуването на цар Петър I (927 – 969).

След като приема монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, по-късно в село Добърско в южното подножие на Рила. Малко след това основава Рилския манастир, където извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести.

Славата му се разнася из пределите не само на България, но и на Европа. Българският цар Петър I изминава цялото разстояние от 450 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него.

Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля поради смирение. Той приема плодовете, но не и златото, което държавният глава му предлага, като само му се покланя отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към него заприиждат ученици от цяла България.

След смъртта си през 946 г. св. Йоан Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно тогава този първи български светец е канонизиран.

Отначало мощите на светеца са положени в църквата "Св. великомъченик Георги Победоносец", а след това пренесени в църквата "Св. апостол и евангелист Лука". Византийският писател Георги Скилица свидетелства, че в Средец мощите му излекували византийския император Мануил I Комнин (1143 – 1180).

През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на свети Йоан Рилски в своята столица Гран (Естергом).

Според преданието, местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Йоан Рилски го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява.

Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България.

През 1195 г. цар Иван Асен I тържествено ги пренася в столицата Търново в строящата се църква "Св. 40 мъченици" като изчакват довършването и при връх Кръстец, сега там има параклис Св. Йоан Рилски чудотворец.

През 1469 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител пренасят мощите на светеца от Велико Търново в основания от него Рилски манастир.

И днес всеки вярващ може да целуне ръката на св. Йоан Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира.

През 1995 г. по инициатива на Българския лекарски съюз денят на св. Йоан Рилски – 19 октомври става и Ден на българския лекар.

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Карлово - Стойо Карагенски поздрави екипа и децата от Дневен център за деца с увреждания, по повод 7-та годишнина от създаването на центъра в града. Той връчи поздравителен адрес на управителя на „Соник старт“ Миглена Маркова – Господинова.
Празникът се проведе на площад „20-ти юли“, където организаторите бяха подготвили разнообразна програма, с която забавляваха децата и техните родители. Част от тържеството бе и демонстративен баскетболен мач на колички, с участието на баскетболен клуб за хора с увреждания „Васил Левски“. Временно изпълняващият длъжността кмет Стойо Карагенски подари на състезателите и на президента на клуба Офелия Кънева, книгата за Пенка Стоянова „Царицата на баскетбола“.

Източник/ Община Карлово

Родната къща на известния строител, банкер, предприемач, кмет, общественик и революционер Иван Грозев в Карлово отвори врати за посетители след почти двегодишен ремонт. Грозев е един от първите успешни предприемачи на Следосвобожденска България, наричан "патриарх на българската индустрия". Главният секретар на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ Васил Тодоров разказа пред БТА, че къщата е възстановена от БТПП, след като по повод отбелязването на 120-ата годишнина от създаването на палатата става ясно, че родната къща на първия председател на Софийската търговско-индустриална камара, останал начело й 20 години, в Карлово е запазена. Сградата е откупена от БТПП и възстановена, а днес ще отвори врати официално за посетители. В къщата от днес ще бъде експонирана и изложба, включваща 39 табла, които са тематично разделени на две групи. В първата си част експозицията разказва за семейството, родословното дърво, живота в чужбина и революционния период на Грозев. Втората група табла разказват за предприемаческата, търговска, банкова и държавна дейност на карловеца. Родната къща на Иван Грозев е построена в периода 1865-1870 година и е типична пловдивска възрожденска къща. Тя може да бъде посещавана чрез Националния музей "Васил Левски", откъдето екскурзоводи ще разказват за живота и делото на Грозев, подчерта Тодоров. Иван Грозев е роден в Карлово през 1847 година, завършва висше търговско училище във Виена и военна школа в Белград. Революционната му дейност е свързана с Втората българска легия, четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, но не успява да премина на родна земя с нея заради здравословни проблеми, припомни Васил Тодоров. Грозев е авторът на правилата за революционните комитети на Васил Левски и подкрепя Апостола в комитетските му дела из страната. В периода 1872-1874 година Грозев работи по строежа на железопътните линии на барон Хирш, като по същото време построява и вълненотекстилна фабрика в Карлово. След Освобождението Иван Грозев е избран за секретар на Градския съвет в Карлово, а след това е и председател на Пловдивския окръжен съвет. От 1884 година се заема с широка предприемаческа дейност - става концесионер на каменовъглената мина в Мошино, основава Българско строителство дружество "Иван Грозев и съдружие" чрез което изпълнява редица държавни поръчки, сред които и изграждането на жп линията Цариброд - София - Вакарел. В рамките на една година - от 1894 до 1895 година, той е и кмет на София, след което е избран за първия председател на Софийската търговско-индустриална камара. След 1906 година се навлиза в банковия бизнес като акционер и член на УС на Износно-вносна банка, след което оглавява и дружество, което построява пристанището във Варна, допълни още Васил Тодоров. Видео - Дима Шопова. Монтаж - Валя Ковачева.

Източник/ БТА

На 17.10.2019 г. в град Карлово, Българска търговско-промишлена палата организира официално откриване и тържествено освещаване на
къща „Иван Грозев“, ще бъде представена експозиция за живота и дейността на карловския предприемач и индустриалец Иван Грозев.
Реконструкцията на къщата е извършена от БТТП, с подкрепата на община Карлово, в съответствие с всички изисквания и норми за запазване на културно-историческите обекти.
 
Каним ви, да присъствате на церемонията, която ще започне в Обреден дом гр. Карлово, ул. „Александър Стамболийски“ №34, от 16.30часа.
 
На събитието ще присъстват членове на Българска търговско- промишлена палата, дарители, участници по възстановяване на къщата. Приветствие ще направи Цветан Симеонов – председател на УС на БТТП. Ще се състои церемония по официално награждаване на партньори по възстановяване на къща „Иван Грозев“.
 
В двора на къщата ще се проведе благодарствен молебен и освещаване.
……………………………………………………………………………………………….
Иван Грозев е карловски предприемач и индустриалец, развиващ дейността си в първите три десетилетия на свободна България. Роден  в Карлово през 1847 г., учил във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград. Преди Освобождението работи по строежа на железопътни линии, построява вълнено-текстилна фабрика в родния си град, по-късно разрушена. Веднага след Освобождението служи в администрацията, като председател на Пловдивския окръжен съвет. От 1879 до 1883 година е кмет на Карлово. След 1884 година се заема с широко предприемачество. През 1885 година основава Българско строително дружество, което изпълнява държавни поръчки, включително, завършената през 1888 г. железопътна линия Цариброд – София – Вакарел, свързваща столицата на България с по- рано построените железопътни линии към Централна Европа и Истанбул. От 1894 до 1895 година Иван Грозев е кмет на София. В периода 1904- 1908 година оглавява Софийската търговско-индустриална камара. Развива банкова дейност, като акционер и член на Управителния съвет на Износно -вносна банка. Участва в строежа на пристанище Варна.
 
ПРЕСЦЕНТЪР НА
ОБЩИНА КАРЛОВО
0335/54-598
Последно променена в Вторник, 15 Октомври 2019 19:23

За поредна година Европейската комисия дава начало на надпреваратав рамките на инициативата DiscoverEU.

DiscoverEU е инициатива на Европейския съюз, основана на предложение от Европейския парламент, която има за цел да предложи на младите хора на възраст 18 години възможност да пътуват и да се възползват от предимствата на свободата на движение в Европейския съюз, да се запознаят с многообразието на Европа и с нейното културно наследство и история, да се срещнат с хора от целия континент и в крайна сметка да научат повече за самите себе си. 

В рамките на тази инициатива Европейската комисия ще избере поне 20 000 младежи, които са на възраст 18 години на 31 декември 2019 г. Те могат да кандидатстват на Европейския младежки портал. Периодът за кандидатстване е от 12:00 ч. централноевропейско време на 7 ноември 2019 г., четвъртък, до 12:00 ч. централноевропейско време на 28 ноември 2019 г., четвъртък.

Европейската комисия ще предостави на наградените младежи карти за пътуване в рамките на Европейския съюз между 1 април 2020 г. и 31 октомври 2020 г. за максимален срок от един месец. 

Наградените кандидати по правило пътуват с влак. Въпреки това, за да се гарантира възможно най-широк достъп, проектът следва да предлага алтернативни видове транспорт, когато е необходимо, като например фериботи и автобуси, като се отчитат съображенията, свързани с околната среда, времето и разстоянията. 


Желаещите да участват могат да кандидатстват на Европейския младежки портал - https://europa.eu/youth/discovereu_bg.

Последно променена в Четвъртък, 10 Октомври 2019 13:13

Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., осигури безвъзмездна финансова помощ  за изпълнение на проект „Доизграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи“ в Карлово на стойност  2 500 000 лева.

През 2020 – 2021 година по проекта се предвижда реконструкция на водопроводната мрежа в Карлово. Включени са водопроводни клонове с обща дължина 6 километра и 384 метра:

Реконструкция на довеждащ напорен водопровод от помпена станция „Дъбене 2“ до Карлово – 1 016 метра;

Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа с дължина 5 368 метра, която включва:

Вътрешен водопровод по ул. „Дъбенско шосе“

Вътрешен водопровод по ул. „Юмрукчал“

Вътрешен водопровод по ул. „Парчевич“

Вътрешен водопровод по ул. „Опълченска“

Вътрешен водопровод по ул. „Криволак“

Вътрешен водопровод по ул. „Хан Крум“

Вътрешен водопровод по ул. „Земеделска“

Последно променена в Сряда, 09 Октомври 2019 19:01

В рамките на кампанията „EVNза България“ беорганизирана кция по почистване и зарибяване на язовир Пясъчник.

На 4 октомври 2019 г.EVNБългария проведе доброволческа акция за почистване и зарибяване на язовир Пясъчник (обл. Пловдив). 

 

Мероприятието бе организира със съдействието на риболовно сдружение  “Олимпик 2002“ Пловдив.
Над 30 участника от EVNБългария и сдружението се включиха в доброволческата акция, която стартира с почистване на района на язовирната стена.
 
Събрани бяха над 150 чувала с различни отпадъци, като всеки от тях е с вместимост от 120 литра.
По този начин беше премахнато замърсяването в обширна зона, която не е била почиствана в последните години.

 
В допълнение, извършиха зарибяване на водоема с над 500 кг. шаранови риби. 
Акцията беше организирана в рамките на кампанията „EVNза България“,
която от години насърчава инициативи в полза на обществото и опазване на природата.
 
 
Крум Косев
ЕVN България
 

    Във връзка с постъпили запитвания относно извършването на резитби на дървета, Община Карлово информира, че всички резитби се извършват по искане на граждани и след извършена експертна оценка. Те са наложителни, понеже дърветата са опасно високи и вече излизат извън обхвата на обслужващата техника. Огромните им размери създават проблеми – засенчват жилищата, запушват улуците, повреждат покривите и пр. Високо изнесените корони, в комбинация с напредналата възраст и повредите по стъблата, правят дърветата неустойчиви на вятър. Така те са опасни и за хората, и за тяхната собственост.

    В този период се извършва т. нар. скелетна резитба - с премахване на короната и оставяне само на основите на скелетните клони. Това е абсолютно безопасно за дърветата. След такава резитба, повечето видове, използвани в озеленяването на града ни, образуват нова, добре оформена, ниска, и най-вече безопасна корона, която, в добавка към това, е и лесна за поддържане. Това се отнася както за липите, така и за кестените, яворите, чинарите и други видове дървета.

    Много хора първоначално определят скелетно изрязаните дървета като „осакатени”. Действително, веднага след резитбата, стъблата изглеждат голи, липсва обемът на короните, с който сме свикнали. Но това е само психологически ефект. Дърветата са садени преди около 45 и повече години и едно цяло поколение е израснало заедно с тях. Подрязването на градски дървета е нормалният начин за поддържане на уличните насаждения.

    В графика за скелетни резитби за този есенно-зимен сезон са улиците - „Теофан Райнов“ и „Александър Стамболийски“, като след допълнителна преценка могат да бъдат включени и други.

 

Източник/ Община Карлово

Досега действащият офис на Български пощи в населеното място бе на трети етаж в сградата на кметството и затрудняваше възрастните жители при тяхното обслужване.
Със съдействието на Сребра Атанасова - мениджър офис на Пощенска станция – Карлово и обинският кмет д-р кабаиванов, службата е преместена на първия етаж, обновена и обзаведена. Така ще бъде по-достъпна и удобна за всички, ползващи пощенските услуги и най-вече на пенсионерите, които ежемесечно взимат пенсиите си от там. 
Водосвет за здраве и благоденствие на служителите и жителите на селото отслужи отец Златан.
На събитието присъстваха още заместник-кметовете на община Карлово Антон Минев и Данка Люртова, общински съветници, служители на Български пощи, жители на с. Иганово.
 
Община Карлово
Последно променена в Понеделник, 07 Октомври 2019 16:36
Председател на Съвета на директорите на ВМЗ ЕАД Сопот Атанас Богданов и изпълнителният директор на държавното дружество д-р инж. Иван Гецов бяха на официално посещение в Арабска република Египет на 4 октомври, където се срещнаха с министъра на военното производство Мохамед ал-Асар и неговия екип.
ВМЗ запозна домакините със своите производствени възможности и продуктовата гама. Обсъдени бяха различни форми на сътрудничество между българската оръжейница и военните заводи към египетското Министерство на отбраната. По време на срещата и дискусиите върху широк кръг въпроси стана ясно, че има реални възможности за взаимно сътрудничество.
Двете страни се споразумяха да обменят посещения на технически делегации, за да уточнят конкретни параметри и да работят за тяхното изпълнение.
„След нашето посещение уверено мога да кажа, че през 2020 година ще нарасне многократно стокообменът на ВМЗ с различни производствени звена и организации в Египет. Поставихме началото на съвършено ново ниво на взаимоотношения, основано на доверие, коректно партньорство и реални резултати.“, коментира д-р инж. Иван Гецов.
 
Източник: Пресцентър на ВМЗ - Сопот
 
Страница 1 от 447