Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон04222024

Last update

Стена за спортно катерене бе открита на 18 април в карловското СУ „Христо Проданов“. Събитието е посветено на 40 години от покоряването на Еверест от първия български алпинист – карловеца Христо Проданов, патрон на средното училище. Инициативата за изграждането на нова стена е идея на родителското настоятелство, която бе подкрепена от Министерството на младежта и спорта, Община Карлово,  училищното ръководство, учители, ученици и стотици дарители.

На откриването присъстваха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Иван Ченчев, заместник-командирътна 61-ва Стрямска механизирана бригада полк. Костадинов, доц. Димитър Илиев и проф. Даниела Ташева, изпълнителният директор на ВМЗ инж. Иван Стоенчев, общински съветници от ОбС Карлово, дарители, учители и ученици.

„Има личности като Христо Проданов, които са пример и няма да престанат да бъдат пример през следващите десетилетия, защото той притежаваше нещо повече от смелост. Това е дързост – когато минеш отвъд границите на смелостта. Освен това съм чувал от негови съученици и приятели, че Проданов е имал характер, показващ лидерство в екипа, който тръгва да изкачва Еверест. Да! Христо Проданов беше лидер! Той ще остане пример и за нас, които го помним, и за вас, които четете и гледате онова, което се е случило през 1984 година. Самото изкачване на Христо Проданов на Еверест не е самотен акт, то е част от екип. Така се случи и сега. Стената е готова и е доказателство, че една цел се постига само тогава, когато има единомислие, екип, борба, смелост и дързост. Поздравявам всички, които помогнаха, защото това е пример как се постигат,поставени цели. Нека тази стена служи на няколко поколения, докато дойде времето някои други да поставят още по-съвременна стена. Бъдете здрави! Честит празник! Напред и нагоре!“ С тези думи д-р Кабаиванов се обърна към директора на училището Лука Мачев, общински съветници, представителитена бизнеса, ръководството и членовете на Училищното настоятелство, педагогическия и ученически колективи.

Днес в София се проведе награждаване на отличилите се есета по проект на МВР за подобряване координацията и диалога между полицията и ромското общество. Целта на проекта е подобряване положението на ромското население чрез засилена координация и диалог между полицията и ромското общество. Ирена Йочева ученичка в 10 ,,Б’’ клас при ПГ ,,Ген. Владимир Заимов’’ Сопот бе отличена с първа награда в категория до 16 г. Заедно с Йочева на церемонията бяха нейната майка и директорът на гимназията Георги Генов. 
Ирена споделя, че върху тези теми трябва да се набляга и говори, както и че младите хора трябва да се ангажират по тези въпроси. 
Главна мотивация за написването на есето ,,НЕ’’  на различията, ,,ДА’’ на толерантността и интеграцията е именно това. 


 

Последно променена в Четвъртък, 18 Април 2024 19:12
Извънредна сесия на ОбС Сопот се проведе вчера. Сред важните докладни записки, които съветниците разгледаха и гласуваха е списък, съгласно изискванията на Фонд "Социална закрила". Той касае решение на ОбС за финансиране на пострадали граждани. В тази връзка местният парламент взе решение и одобри списъка със 7 пострадали семейства при пожара в жилищен блок на ул. "Хаджи Димитър" на 27 януари тази година. По закон пострадалите ще получат до 2 500 лв. от държавата.
Друга важна докладна беше "Възлагане на обществени поръчки с предмет обществен превоз на пътници по утвърдени маршрутни разписания за автобусни линии от квотата на община Сопот. Такава не е провеждана от 2016 г., а това доведе до проблеми, от които страдаха пътниците. Кметът на общината Станислав Стоенчев още при встъпването в мандата си временно отстрани тези проблеми до провеждане на процедурата.
"Разходването на месечните обезпечения и отчисления за 2024 г." по Закона за управление на отпадъците приеха съветниците. По изискване ОбС Сопот трябваше да се произнесе в срок до 30 април.
Беше приета и Методика за реда и начина за отпускане на еднократно финансово подпомагане и стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Сопот. С приемането на тази Методика талантливите деца и младежи вече могат да подават заявления до кмета на общината за кандидатстване по Методиката.
В началото на заседанието групата съветници от "Бъдеще за Родината" и МК "Заедно за силна община" изчетоха декларация, в която изразиха недоволството си от извънредните сесии и напуснаха залата в знак на протест.
Председателят на ОбС Сопот Нели Пенева обясни, че именно гореизброените приети докладни са спешни и са в изпълнение на Правилника , чл. 58, ал. 1 на ОбС Сопот.
"В предишния мандат са свиквани много извънредни сесии, но недоволство не е имало. Интересно защо точно сега и от кого е провокирано и породено това възмущение", коментира Нели Пенева.
Подлезът, водещ към индустриалната зона в Карлово, вече е почистен и денонощно осветен.
Това позволява безпроблемно и спокойно преминаване на гражданите, които ходят на работа във фирми, разположени в индустриалната зона.
Община Карлово монтира нови осветителни тела в пешеходното съоръжение, във връзка с подадени жалби на граждани, които ежедневно преминават през него.
Призоваваме всички да пазят направеното и да поддържат чистота.
На 10 април 2024 г. представителите на НМ "Васил Левски" Даяна Комбова и Виктор Комбов се срещнаха с част от българската общност в гр. Пирот, Сърбия. Срещата бе организирана по Национална програма "Неразказаните истории на българите", а любезен домакин беше Културно-информационен център на българското малцинство "ЕРМА ПИРОТ". Деца в начален курс и в предучилищна възраст имаха възможността да научат повече за героя на българите Апостола, да оцветяват рисунки с него и да решават разнообразни задачи, свързани с дейността му. Накрая получиха като подаръци книжки за Васил Левски и сувенири с неговия лик.
След уроците с малчуганите срещата продължи с ползотворна лекция с дискусия за Апостола на свободата, изпълнена с много въпроси, с интересуващи се от българската история наши сънародници, живеещи в Сърбия.
Благодарим на нашия съорганизатор и участник в уроците д-р Радостина Стоянова - лектор по български език, литература и култура в Белградския университет и на Милия Тодоров - председател на Културно-информационен център на българското малцинство "ЕРМА ПИРОТ".
Събитието се състоя с любезното съдействие на Генералното консулство на Република България в гр. Ниш.
 

Не беше даден ход на докладна записка № 42 от 13. 03. 2024 г. на общинския съветник Деян Дойнов на вчерашното заседание на постоянните комисии към ОбС Сопот. Докладната касае предоставените като заем средства на Сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради във връзка със санирането.

От докладната става ясно, че въпреки твърденията преди месеци, че парите от общинската хазна, които възлизат на над 630 000 лв., не трябва да се връщат, те трябва да се върнат от собствениците на блоковете. Общинският съветник Деян Дойнов предлага парите да се върнат, но не след 12, а след 24 месеца. Сумата обаче е заложена в приходната част на годишния бюджет за 2024 г.

За да се разгледа докладната, трябва вносителят да предложи актуализация на бюджета съгласно Правилника на ОбС Сопот, за да стане ясно кои разходи трябва да се редуцират или да се отрежат напълно, обясни председателят на местния парламент Нели Пенева.

ОбС Сопот взе решение да се входира искане, да бъде предоставен текста за въпросната актуализация, след което отново ОбС да се събере да разгледа допълнението. Тогава ще бъдат поканени да присъстват представители на Сдружението на собствениците и ще бъде отговорено на техните въпроси и питания.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров бяха избрани в Регионалния съвет за развитие. Това стана на 9 април 2024 година по време на заседание за избор на представители на общините от област Пловдив в Регионален съвет за развитие /РСР/ в Южен централен район за планиране.
Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ - Силвия Георгиева, припомни структурата и функциите на Регионалния съвет за развитие.  Общините са част от основния състав на съвета, а техните представители имат пълни правомощия при вземането на решения по всички функции, възложени на РСР по закон, подчерта Силвия Георгиева. Тя припомни, че представители и заместник- представители в РСР могат да бъдат само кметове и/или председатели на общински съвети от Южен централен район за планиране, които са членове на Областните съвети за развитие. 
Освен кметът на община Карлово, за представители на област Пловдив в РСР на Южен централен район бяха избрани кметовете на община Пловдив – Костадин Димитров, на община Асеновград – д-р Христо Грудев, на община Садово – Димитър Здравков, на община Кричим – Атанас Калчев и председателят на Общински съвет Съединение - Станка Стоицова. 
Участниците в заседанието избраха за заместник-представители в Регионалния съвет за развитие Доньо Тодоров – председател на ОбС Карлово, Атанас Узунов – председател на ОбС Пловдив, Мария Белчева – кмет на община Куклен, Павел Михайлов – кмет на община Родопи, Павел Гуджеров – кмет на община Раковски и Николай Митков - кмет на община Първомай. 
Титулярите в състава на РСР могат да бъдат замествани само от избраните в рамките на процедурата заместник-представители.
Издигането и гласуването на кандидатите бе извършено според правила, одобрени от ръководството на НСОРБ и съгласувани
 
Пресцетър на Община Карлово
 „Куршум джамия“ окончателно остава собственост на Община Карлово. Това следва от определение на Върховния касационен съд, който не допусна до касационно обжалване и остави в сила решението на  Пловдивския апелативен съд, с което е отменeно изцяло решение на Окръжен съд – Пловдив от 03.10.2013 г.. Решението на Окръжния съд постановяваше, че Община Карлово трябва да предаде собствеността на имота на Мюсюлманското изповедание.
ВКС не е констатирал при проверката си нарушение на закона или явна необоснованост, които да са довели до постановяване на неправилен съдебен акт и затова не допусна касационната жалба. Определението на ВКС не подлежи на обжалване.
„Куршум джамия“ е най-старата сграда в гр. Карлово. Строена е около 1485-1486 г. и до средата на 20-ти век е използвана за мюсюлмански молитвен храм. В последствие е одържавена. По плана от 1998 г. теренът, на който се издига сградата, е
отреден за зелена площ и са оформени алеи и кътове за отдих. Призната е през 1976 г. за недвижим архитектурно-художествен паметник на културата, предназначена за трайно задоволяване на културните потребности на населението на гр. Карлово и
околността. От началото на 2024 г. „Куршум джамия“ е предоставена за стопанисване и управление на Общинския исторически музей – Карлово, след като преди това е реставрирана по европейски проект.
Кметът на община Сопот Станислав Стоенчев подписа споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за два мащабни проекта, с които община Сопот е спечелила финансиране от инвестиционната програма на правителството. Тяхната обща стойност е 6 105 600 лв. Проектите са: „Преустройство на централен площад и парк за гр. Сопот – Етап II“ и „Ремонт на сградата на местни данъци и такси“. Предстои да стартират обществените поръчки по двата проекта за избор на изпълнители. Очаква се до края на годината обектите да бъдат завършени.
Последно променена в Вторник, 09 Април 2024 14:25
В изпълнение на чл. 8, ал. 2 от НАРЕДБА № 13/ 26.08.2016 г. за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности,
ОБЩИНА СОПОТ УВЕДОМЯВА:
При подходящи метеорологични условия на 10.04.2024 г. ще бъде извършена дезинсекция /дезакаризация/ на зелените площи на територията на Общината с препарат /Айкън 10 КС/ , включен в Регистъра на Министерство на здравеопазването за разрешените препарати.
Третираните площи ще се обозначават със стикери.
Препоръката към гражданите е да не влизат в обработените площи и да спазват посочения карантинен срок - 24 часа.
Последно променена в Вторник, 09 Април 2024 14:20
Страница 1 от 517