Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед04222018

Last update

На 20 април учители и ученици от СУ „Христо Проданов“ отбелязаха своя патронен празник.
 
 
Представителна група от училището поднесе цветя пред паметника на своя патрон –Христо Проданов.
 
 
 
 
 
 
Празникът продължи в НЧ " Васил Левски" Карлово с рецитал, песни, народни танци и изпълнения на мажоретния състав.
Вечерта от 18.00 часа в НЧ " Васил Левски" бе изнесен тържествен концерт.
 
 
 
 
 
Директорът на училището г-жа Маринова обяви първенеца на випуск 2017/2018 -Любомир Вълев.
 
С отговора си абитуриентът благодари на учителите си, които са го направили това, което е. Специални благодарности момчето поднесе на своите родители, благодарение на които е постигнал всичките си успехи, а те не са малко. 
 
Източник и снимки /Община Карлово
Последно променена в Събота, 21 Април 2018 10:33

Днес ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над източните райони. Сутринта ще е сравнително хладно, с минимални температури между 5° и 10°, но през деня бързо ще се затопли и максималните ще са между 18° и 23°, по Черноморието 15° и 17°. Това е прогнозата на НИМХ-БАН. 

 

 

Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13°, на 2000 метра – около 6°.

 

 

По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са 15-17°. Температурата на морската вода е 12-14°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

 

В неделя ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен запад-северозападен вятър. Минимални температури – между 6° и 11°, максимални – между 23° и 28°. В началото на следващата седмица ще остане топло и предимно слънчево. Главно във вторник в часовете около и след обяд ще се развива по-значителна купеста облачност и привечер на отделни места в страната ще превали краткотраен дъжд, ще прегърми. Минималните температури най-често ще са между 9° и 14°, а дневните - между 24° и 29°.

Последно променена в Събота, 21 Април 2018 09:47

Откриха две огнища на птичи грип в Пловдивско. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив директорът на ОДБХ в Пловдив

д-р Камен Янков. „Едното огнище е в птицеферма за водоплаващи в село Крумово, другото огнище е в дивечовъдно стопанство до Раковски”, каза д-р Янков. Засегнатите птици са сравнително малък брой. Въведени са незабавни мерки за ограничаване и ликвидиране и на двете огнища. Птиците са вече унищожени и загробени. Извършена е дезинфекция на обектите, оборудването, транспортните средства и дворовете в засегнатите райони.

Областната дирекция по безопасност на храните забрани движението на домашни и диви птици в 3-километровата зона, а в радиус от 10 км се извършва наблюдение. Разпоредбата важи за населените места край Крумово – Ягодово, Брестник, Белащица, Браниполе, Марково, Катуница, Караджово, Кочево, Моминско, Куклен, Руен, Скутаре, Рогош, Асеновград и Пловдив. Забраната е в сила и за населените места край второто огнище в Ловното стопанство – Раковски, Момино село, Ясно поле, Динк, Труд, Желязно, Войводиново, Скутаре, Рогош, Маноле и Манолско конаре, Калековец, Трилистник и Стряма.

Забранени са и пазарите на животни в цялата област.

Следи се стриктно за спазване на въведените забрани.

 П О К А Н А

 

На 24.04.2018 г. /вторник/ от 18.30 ч.

 В зала „Хаджи Гьока Павлов“, кмета на Община Сопот - Деян Дойнов и авторски колектив, ще представят проект за централната градска част във връзка с предстоящото кандидатстване на Община Сопот по подмярка 7.2 – „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“.  

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!

Последно променена в Петък, 20 Април 2018 15:48

 ПРОГРАМА

 

На „Воеводска среща 2018“, 21 април, град Карлово

 

 

14.00 – 14.15 ч. – Посрещане от местното население пред Исторически музей Карлово

14.15 – 14.25 ч. – Фолклорен поздрав от местен самодеен състав

14.30 – 17.30 ч. – Исторически музей Карлово - Общо събрание на сдружение „Пазители на българщината“

17.30 – 18.00 ч. – Официално приветствие на воеводите от кмета на град Карлово – д-р Емил Кабаиванов и разглеждане на Историческия музей с беседа и екскурзовод

18.30 ч. – Поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски

 

Патриотично сдружение „Пазители на българщината“ ще проведат своето Общо събрание на 21 април в Карлово

Патриотичното сдружение "Пазители на българщината" избра за първата си Войводска среща за 2018 година родния град на Апостола на Свободата. 

На 21 април, събота, в Карлово ще си дадат среща съвременните български войводи, които вече четири години следват своите лични и общи каузи "на ползу роду". Сдружението е учредено през 2014 година и в него участват близо 80 български войводи - почетни или действащи заедно със своите чети. Всички те са изявени лидери в различни области на обществения живот и бизнеса, но отделят време и средства за идеите и задачите на сдружението. В Карлово те ще проведат първото си за годината общо събрание, на което ще обсъдят следващите стъпки по своята дългосрочна обща кауза, чието изпълнение трябва да приключи в края на настоящата година.

"Пазители на българщината" е инициатор на националната кампания, посветена на  1300 годишнината от победата на войските на кан Тервел над арабите при Константинопол,  която спира нахлуването им в Европа. Тази обща кауза сдружението развива активно от 2016 година. Като първа стъпка са отпечатани брошури, които се разпространяват безплатно и разказват за делото и приноса на кан Тервел в запазването на европейската цивилизация чрез тази безапелационна военна победа през 718 година.

Войводите от сдружение "Пазители на българщината" работят и по свои годишни или дългосрочно поети общественозначими лични каузи, които осъществяват със собствени средства и време и отчитат пред сдружението. Благодарение на свършеното от тях все повече теми и личности от героичното ни минало стават известни на днешните българи, а родовата ни памет се обогатява с важни факти и исторически моменти. Сдружението се ръководи от Управителен съвет, чийто председател е Христо Ив. Димитров - създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл "Българе".

Карлово е сред градовете, представени в сдружението със своя чета. Тя, съвсем естествено, носи името на Васил Левски, а неин войвода е Андон Андонов - изявена и обществено ангажирана личност от подбалканския град.

Членовете на "Пазителите" лесно могат да бъдат разпознати - според изискването на техния устав, които те строго спазват, на всички свои мероприятия, както и на важни обществени събития, те са облечени във войводски дрехи, четническа или военна униформа, както и с български народни носии. Не само пазят традициите, но и заразяват с българщина чрез личния си пример.  

 

Източник/ Пресцентър Община Карлово

 

 

Последно променена в Петък, 20 Април 2018 11:07

Районната прокуратура и Районният съд в Карлово организират Ден на отворените врати. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на прокуратурата. Събитието ще се проведе на 27 април за времето от 09.30 часа до 16.00 часа. Целта на мероприятието е посетителите да получат отговори на въпроси, свързани с организацията на работа в двете институции, да се запознаят със статута на прокурорите и съдиите, както и с проблемите и постиженията в процеса на правораздаване. Провеждането на Ден на отворени врати е насочено към популяризиране на дейността на Районния съд и Районната прокуратура в Карлово, повишаване на правната култура на учениците и гражданите, и постигане на по-добра информираност за работата на правораздавателната система в двете общини Карлово и Сопот.

На тази дата роденият през 1943 г. легендарен български алпинист Христо Проданов става първият българин и общо 155-тият алпинист, стъпил на "Покрива на света". Проданов изкачва Еверест (8848 м) малко след 18 ч. на 20 април сам и без кислороден апарат, като минава през най-трудния за изкачване западен гребен. На върха остава 33 минути.

Българинът загива по време на слизането си от върха. Христо Проданов е първият човек, изкачил Еверест през месец април (най-често атаките към върха се предприемат през месец май), както и четвъртият човек, изкачил върха сам.

Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 г. в Карлово. Той се увлича от планинарството още от ранните си години. На 14-годишна възраст предприема продължителен поход из Стара планина със своя братовчед и от този момент насетне животът му е белязан от огромната обич към планината. Година по-късно среща случайно на улицата двама алпинисти, които толкова го впечатляват, че за младия Христо не остава нищо друго, освен да отдаде живота си на това занимание. Настрана от голямата любов към планината, той завършва Висшия химико-технологически институт в София и работи като инженер-металург в Перник и в „Кремиковци“. Въпреки това Христо винаги следва своето влечение към алпинизма и през 1961 г. завършва Централната планинарска школа „Мальовица“.

През дългите си години като алпинист Христо Проданов извършва много експедиции в Алпите, в Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш, Хималаите. Голяма част от тях са при изключително тежки условия. Поставя редица рекорди. Неведнъж е на косъм от смъртта. Претърпява травми, загуба на пръсти на краката вследствие на измръзване. Ръководител е на първата българска експедиция на Хималаите през 1981 г. Тогава Христо изкачва сам върха Лхотце  (8516 м) и  става първият българин, изкачил връх с над 8000 м височина.

Проданов е първият човек, качил през юли-август 1983 г. три седемхилядни върха в планинския масив Памир в рамките на 28 дни – връх Ленин (7134 м), връх Комунизъм (7495 м) и връх Корженевска (7105 м). Това са само малка част от големите успехи в катеренето, които алпинистът бележи. Колкото и впечатляващ да е списъкът с постиженията му, той не се задоволява с тях. Иска да достигне абсолютния връх, най-високото място на света!

Това желание го кара през 1984 г. да се включи като заместник-ръководител по техническите въпроси в национална експедиция до Еверест (8848 м). Малко след 18 ч. на 20 април  Христо се изкачва към върха без кислород, като минава през западния склон, наречен още „Жестокия склон“, заради трудната си проходимост. На върха остава 33 минути. Оставя камерата си там (впоследствие е намерена от Николай Петков на 9 май). Слиза по тъмно, по собствените си стъпки – нещо, което нито един алпинист в света не е правил. Температурите спадат. Извилата се буря принуждава Христо да бивакува на открито, на височина около 8700 м. В “Зоната на смъртта”, без кислород, е на 20, 21  и до последния си дъх на 22 април 1984 г. Първият български алпинист, изкачил се на Еверест – сам и без кислород, остава завинаги на тази височина. Христо Проданов е 155-ият алпинист, стигнал покрива на света.

По едни от неговите последни думи, предадени по радиостанцията, се предполага, че тялото му се намира над Голямата сива кула (8700 м).

Друг българин – големият алпинист Людмил Янков, жертва своето собствено изкачване на Еверест, за да опита да намери Христо. Въпреки усилията си – преодолява 1330 м денивелация на „един дъх“, Янков не успява да намери своя другар и е принуден да прекрати търсенето. Тялото на Христо Проданов така и не е открито.

Така храбрият български алпинист губи живота си в следването на своето призвание. Макар и тялото му да остава завинаги в планината, днес ние помним впечатляващите му дела и се възхищаваме на неговата храброст и умения!

 

Източник / Сп. Обекти

Преди обяд в източните райони облачността временно ще се разкъса и намалее, но след обяд отново ще се увеличи. На много места в Централна и Западна България ще има валежи от дъжд, след обяд в югозападните райони - придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. С него ще нахлува хладен въздух. Минималните температури ще са от 8° до 13°, а максималните – между 17° и 22°. Това е прогнозата на НИМХ-БАН.

 

 

В планините ще е облачно с валежи от дъжд, над 2000 метра от сняг. Ще духа умерен, по билото на Стара планина силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 4°.

 

 

По Черноморието преди обяд ще е облачно с валежи от дъжд. Около и след обяд облачността ще се разкъса, но на отделни места отново ще превали. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 11-14°. Температурата на морската вода е 11-12°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Четенето на книги е прекрасно!
 
 
Купете си книга за Апостола от нашия магазин и участвайте в томболата ни по повод 181 години от рождението на Васил Левски.
 
Награди:
Портрети на Васил Левски в рамка
Портрети на Васил Левски – каширани
Плакети с образа на Васил Левски Дискове с филма “ЛЪВСКИЙ: Европеец в Българско”
Алманах на НМ “Васил Левски”
 
Имената на печелившите ще бъдат изтеглени по време на традиционния литературен салон на 18 юли 2018 г. и ще бъдат публикувани на сайта на музея и на фейсбук страницата ни.
 
ОБЩИНА КАРЛОВО
 
В изпълнение на чл. 9, ал. 2 от Наредба 15 от 2004 г. за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности
УВЕДОМЯВА:
Жителите на Община Карлово, че в периода от 23.04.2018 год. до 27.04.2018 год. ще се извърши дезинсекция на зелените площи на територията на Община Карлово, с препарат “РОТРИН 200”, който е включен в Регистъра на МЗ за разрешените биоцидни препарати.
Третирането ще се извърши в интервала от 5 ч. до 10, 00 ч. и от 19,30 ч. до 24,00 ч. , съгласно горецитираната Наредба.
До всеки обработен обект ще бъдат поставени указателни надписи с текст: “Внимание! Пръскано е с отрова” и отбелязана дата на пръскането и карантинния период.
 
ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА
 
Страница 1 от 380