Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12102019

Last update

Дом на културата „Борис Христов“ за пореден път бе домакин на събитие на сдружение „Национална асоциация за развитие и подкрепа“, част от проект „Предприемачеството – бъдеще за младите хора”, финансиран по Национална програма за младежта (2016-2020), Министерство на младежта и спорта. След кратко представяне на проектните дейности и постигнатите резултати до мoмента, г-жа Нели Караджова – ръководител на проекта, даде думата на г-н Георги Титюков – заместник-кмет по спорт и младежки дейности в Община Пловдив. Специално поканеният основател и организатор на престижния конкурс „Най-добър млад предприемач на град Пловдив“ представи условията за участие и критериите за оценка в 11-то поредно издание на конкурса. Документи вече могат да се подават от заинтересованите младежи в деловодство на Община Пловдив, а крайният срок за представяне на бизнес плановете е 14.02.2020г. 

На събитието присъстваха множество ученици, студенти и учители. Те имаха възможност да зададат своите въпроси директно към г-н Титюков, който даде на всички изчерпателни отговори и ги поощри да се включат в надпреварата за най-добър млад предприемач на града ни. 

Във втората част на мероприятието участниците, вдъхновени от презентираното, разработиха примерни бизнес планове, които представиха пред аудиторията. Една част от присъстващите работиха бърху план за стартиране на Gaming кафене, а останалите представиха възможност за откриване на Социално предприятие.

Следваща кръгла маса по проект „Предприемачеството – бъдеще за младите хора” ще се проведе на 16.12.2019г. от 15:00ч. отново в Дом на културата „Борис Христов“. 

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2016-2020), Министерство на младежта и спорта

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и Царица на розата 2019 Яна Цветкова запалиха светлините на Коледната елха на пл. „20-ти юли“ в Карлово.

„Благодаря на всички карловци и граждани на карловската община, които успяха да носят достойно, през годината, славата на нашия град и на цялата долина от Калофер до Клисура. Да я представят в състезания, конкурси и олимпиади. Това са: самодейните състави, певци, достойни войни, състезатели, ученици, граждани“ с тези думи започна празничното си приветствие кметът. „Нека да бъдем смирени и добри, защото в тези мразовити дни има няколко неща, които ни сгряват: топлината на семейното огнище, топлината в нашите сърца, която успяваме да предадем на нашите близки и приятели и вярата, която ни е запазила като народ и ни е възродила като държава“, каза още д-р Кабаиванов и заедно с Яна Цветкова дадоха началото на коледните и новогодишни тържества в община Карлово.

В празничната програма участваха: Военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада с диригент ст. л-т Йордан Илиев, Мажоретен състав при СУ „Васил Левски“, с ръководител Нина Докова, Вокална група при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с ръководител Кейт Канарова, Танцово студио „Ла Кукарача“ с ръководител Ева Костова, Детска фолклорна формация „Розова долина“ с ръководител Велина Иванова, Фолклорен танцов състав при СУ „Христо Проданов“ с ръководител Недка Кръстева, Фолклорен танцов състав при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с ръководител Мирослав Василев, Детска вокална група при СУ „Христо Проданов“ с ръководител Цонка Манолова.

На тържественото присъстваха: Кметът на община Карлово - д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет - Доньо Тодоров, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада - бригаден генерал Деян Дешков, командирът на поделение 22680 – подполковник Димитър Мерудийски, общински съветници, кметове на населени места от общината, много деца и граждани.

В очакване на коледните и новогодишни празници община Карлово организира, за първи път, инициатива „Украси дърво – създай красота“. Благодарим на всички, които се включиха в нея и украсиха ул. „Водопад“, като допринесоха със своите идеи и талант за празничното настроение в града ни.

В инициативата се включиха фирмите: „Кауфланд“, ресторант „Карлово“, сладкарница „Неделя“, „Мишел Интернационал“ и „Контракс“.

Улица „Водопад“ грейна и от детските усмивки и таланта на малките и всеотдайни творци от : ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Райно Попович“, СУ „Христо Проданов“ и СУ „Васил Левски“.

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА

ОБЩИНА КАРЛОВО

0335/54-598

 

Кметът на Община Карлово и Президент на ОФК „Левски Карлово“  д-р Емил Кабаиванов се срещна с новия старши треньор на представителния отбор ДАНАИЛ БАЧКОВ. На срещата присъства и досегашния старши треньор на отбора Красимир Манолов, който вече ще изпълнява други отговорни функции в отбора. Бе обсъдено представянето на отбора в есенния полусезон, селекцията в отбора и подготовката за пролетния полусезон. Отборът ще започне подготовката си на 13 януари 2020 год.  

 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА НА ДАНАИЛ БАЧКОВ

 

          Роден на 21 декември 1976 година в гр. Пловдив

          Юноша на ПФК „Спартак“ Пловдив.

          В „А“ футболна група е играл в 268 срещи за отборите на: ПФК „Спартак“,  ПФК „Локомотив“ Пловдив, ПФК „Левски“ София, ПФК „Черно море“ Варна,  ПФК „Родопа“ Смолян и ПФК „Срортист“ Своге.

          Играл е за националния отбор на България.

           Шампион на България и носител на купата на България с отбора на ПФК „Левски“ София.

          Обявен за най–добър футболист на Пловдив през 1999 година.

          Обявен за най–добър защитник в България  през 2001 година.

           От 2008 до 2016 година е треньор  в детско–юношеската школа на „Миньор“ Перник.

           От 2016 до 2018 година е треньор  на представителния отбор на „Миньор“ Перник.

           От 2018 до 2019 година е треньор  на представителния отбор на „Беласица“ Петрич.

          Помощник треньор на националния отбор на България за аматьори.

 

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА

ОБЩИНА КАРЛОВО

0335/54-598

 

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов се срещна с председателя на Управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура инж. Георги Терзийски. На срещата бяха обсъдени няколко важни инфраструктурни теми:

- Необходимостта от основен ремонт на част от републикански път І-6 в участъка от с. Певците до с. Васил Левски. Пътната настилка в този участък е в лошо състояние, а трафикът по него е изключително натоварен. Инж. Терзийски информира кмета, че върви проектиране на пътя и до два месеца ще бъде ясно кога ще започне дългоочаквания ремонт.

- Проектът с над 50 годишна давност за прокопаване на тунел под Балкана „Троян – Кърнаре“. Категорично е общото мнение, че този проект трябва да остане в Националния план за развитие и да се търсят средства за ново проектиране и изграждането му. Това е обект от национално значение и за него е необходимо становище на Министерски съвет.

- Необходимостта от разширяване на път ІІ-64 Карлово – Пловдив, поради това, че през последните няколко години рязко се е увеличил трафика на автомобили, което го прави най-натоварен от второстепенната републиканска пътна мрежа. Инж. Терзийски прие аргументите, с които кмета го запозна и е на мнение, че е необходимо разширяване - цялостно или на определени места.

По горните две теми, подкрепата си при разговор с кмета, е заявил областният управител на Област Пловдив Дани Каназирева.

- Предложение от община Карлово за изграждане на кръгови кръстовища на входа на Карлово по републикански път ІІ-64 при разклона за с. Ведраре и Индустриална зона, както и на пресечката на републикански път ІІІ-641 с общински път Карлово – с. Ведраре /при с. Марино поле/. В този участък има повишена концентрация на пътно-транспортни произшествия, а водачите на МПС шофират с висока скорост по ІІІ-641. Инж. Терзийски пое ангажимент пред кмета да изпрати експерти от АПИ, които заедно с експерти от община Карлово да излязат със становище за необходимостта от изграждане на тези две нови кръгови кръстовища.

- Във връзка с инвестицията, направена от немските железници във Вагоноремонтния завод, д-р Кабаиванов запозна инж. Терзийски с проекта за основен ремонт на ул. „Индустриална“, внесен в Българска агенция за инвестиции. Реализирането на този проект е изключително необходимо, тъй като улицата осигурява достъп до всички предприятия в тази зона на Карлово.  

Кметът благодари на инж. Терзийски за конструктивния и ползотворен разговор и е пожела ползотворно сътрудничество между община Карлово и АПИ.

На 03.12.2019 г. от 11.30 ч. д-р Емил Кабаиванов, като член на УС на НСОРБ, ще участва в срещата с министъра на околната среда и водите Нено Димов на тема: Управление на отпадъците и отчисленията, които общините плащат към РИОСВ.

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА

ОБЩИНА КАРЛОВО

0335/54-598

Днес Софийският университет „Св. Климент Охридски” отбелязва своя патронен празник с академично тържество.

 В рамките на церемонията беше връчена и Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово на Яна Златанова. Яна е трети курс в университета на факултета по класически и нови технологии със специалност – скандинавистика.

На 25 ноември Българската православна църква почита паметта на Св. Климент Охридски – български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Той е един от учениците на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост и покровители на Европа. След смъртта на св. Методий през 885 г., св. Климент е прогонен от Моравия с други ученици и идва в България. Цар Борис І ги приема и им възлага обучението на свещеници на старобългарски език. Климент основава просветна школа в Охрид, смятана за първия славянски университет. В нея за седем години обучава близо 3500 ученици. По-късно, при цар Симеон, е ръкоположен за епископ. Свети Климент Охридски е автор на забележителни за времето си съчинения: жития, похвални слова, химни. Известен е и с преводаческата си дейност. Светията умира на 27 юли 916 г. в Охрид и е погребан в манастирската църква „Св. Пантелеймон“.

 

 

Последно променена в Понеделник, 25 Ноември 2019 18:53
Арт работилничката „Сръчковци“ на Сдружение „Млади, активни, креативни“  Куртово днес зарадва учениците от 2 и 3 клас на ОУ  „Св.Св. Кирил и Методий“  село Ведраре. Екипът на сдружението показа на малчуганите как да си изработят коледни играчки, моливници и коледна украса от картонените ролки на тоалетната хартия.  Децата сами бяха събрали куп картонени ролки, а сдружението подсигури останалите необходими материали за изработката на играчките и сувенирите. Възпитаниците на г-жа Събина Нешева и г-н Билян Илиев проявиха страхотно творчество и креативност, създавайки невероятни снежинки, лотоси, коледни звезди и бяха вдъхновени да изработят сами коледната украса за класните си стаи.
 
„Много е важно да насърчим креативното мислене на подрастващото поколение и да повишим екологичното им съзнание, карайки ги да мислят  винаги как да намалят отпадъците около себе си, използвайки ги за създаване на нещо красиво и полезно“ сподели председателят на младежкото Сдружение „Млади, активни, креативни“ , Катя Стойнова.
 
В края на уъркшопа, децата получиха лакомства, подсигурени от екипа на сдружението, а те от своя страна споделиха техните мечти за желаните професии и сферите, в които искат да се развиват в бъдеще. Оказа се, че в арт работилничката присъстват бъдещи лекари, учители, полицаи, художници, адвокати. Екипът пожела на децата да бъдат борбени и да сбъдват своите мечти. Децата поканиха сдружението отново да бъде техен гост, а екипът прие с радост и обеща да продължи съвместната си работа с училището.
 
Арт работилничката  „Сръчковци“ е част от проект „Арт мозайка – творим и се забавляваме заедно“ на Сдружение „Млади, активни, креативни“, финансиран от Националния фонд „13 Века България“.
 
Източник/ Подбалкански Новинар 
  „Агресията е бич за футбола! Това мое твърдение беше доказано в края на мача от 16-ия кръг в Югоизточна Трета лига на 17 ноември, когато Общински футболен клуб „Левски“ Карлово посрещна на свой терен ФК „Розова долина“ Казанлък. Отборът им е стойностен, мачът беше много интересен за гледане. Главният съдия не ощети по никакъв начин гостите. Далеч съм от мисълта да бъда адвокат на съдиите, но отново ще кажа: агресията, особено на младите футболисти на резервните скамейки, е укорима и недопустима!“ Това каза на пресконференция старши треньорът на ОФК „Левски“ Карлово – Красимир Манолов и зададе риторичния въпрос: Какво би станало, ако във всеки мач се реагира на всяко съдийско решение? Манолов припомни, че през настоящия сезон от изиграни 16 срещи, в полза на карловския тим няма свирена дузпа и отсъден нередовен гол, а 16-те съдийски бригади са били абсолютно различни.
     „Загубихме точки на собствен терен от „Гигант“, „Карнобат“, „Черноморец“ и „Родопа“, но в нито един от тези мачове не сме реагирали на съдийските решения. В последния двубой - с „Розова долина“, имахме претенции за дузпа, но отново не реагирахме! Опитите на някои клубове и обвиненията на хора, които нямат легитимност и стаж във футбола, да ни обвиняват и да се представят като единствено работещи чисто, са плод на огромното им желание за медийни изяви. Предоставям всичките наши 9 видеозаписа от домакинските ни мачове. Призовавам колегите от „Розова долина“ също да покажат публично своите записи и тогава всички да видят кой играе по-чисто. От последния запис може да се види също така, че феновете на ОФК „Левски“ не са участвали в посегателството над страничния съдия. Съвсем не казвам, че ние сме безупречни като отбор – имаме си нашите проблеми и недостатъци. Ние винаги приемаме както резултатите от двубоя, така и съдийските решения – особено като гостуващ отбор! Призовавам отново всички, работещи във футбола, да обърнат внимание на възпитанието и агресията на своите играчи.“, допълни Красимир Манолов. Той припомни, че през последните няколко години в Карлово не е допуснат нито един инцидент по време на футболна среща, който да е станал с участието на местната публика. В заключение Красимир Манолов съобщи, че именно поради разочарованието си от агресията на стадионите през последните две години, от 1 декември 2019г. той няма да бъде старши треньор на ОФК „Левски“ Карлово. Манолов обаче ще продължи да бъде част от екипа, който ще изпълнява дългосрочната програма за развитие на футбола в Града на Левски.
 
 
Пресцентър Община Карлово

Четвъртокласничката Христиана Георгиева от СУ „Хр. Проданов“град Карлово,  завоюва първа награда в Шестия конкурс за детско творчество „Аз, моето семейство, моят град“, проведен в гр. Габрово. Христиана грабна журито със своята творба „Промяната“, която ще прочетете на страниците на стенвестника и в юбилейното издание на вестник „Литературен Еверест“. Тя бе отличена с грамота и книги.

Нейната съученичка Андреа-Лора Денева заслужи трета награда в същия конкурс! В своята творба Андреа разказва за родния си град Сопот. Разказите и на двете деца са публикувани в сборника с наградени конкурсни творби. 

Пожелаваме нови успехи на младите таланти от Клуб „Литературен Еверест“.

 

 

Последно променена в Вторник, 19 Ноември 2019 19:51
„Пътят на Климент“- филм за живота на с.Климент. Очакваме Ви на премиерата на филма на 25.11.2019г. от 18.15ч. в зала "Васил Караиванов" в сградата на Община Карлово. Заповядайте да се потопим в пленителната история на село Климент. Заедно да преживеем радостите и заедно да изстрадаме мъката на старите овчеларци. Филма е от три части и ще продължи до 21.00ч. Между сериите ще има Part пауза. В залата ще има кутия за дарения. Събраните средства ще се използват за закупуване на видео стена за прожекции, която ще монтираме в читалището. Вход свободен ! На 25 ноември, в 17.15 от площада в с. Климент ще има автобус до Карлово и обратно. Цената на автобусния билет е 2.50лв. За автобуса можете да се запишите в читалището. Източник/Мано Манов - кмет на село Климент

Община Карлово обявява кампания по засаждане на дръвчета върху общински и частни терени. Засаждането ще премине под мотото „Да върнем кестена в Карлово“. Осигурени са фиданки – обикновен, ядлив кестен  /Castanea sativa s. Vulgaris/.   Всички желаещи да се включат в кампанията ще получат безплатни дръвчета от Общинска администрация – Карлово.

Заявки се приемат на тел. 0335/54-589 от 18.11. до 22.11. 2019 година.

Страница 1 от 449