Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт08202019

Last update

В програмата на кмета на община Карлово за следващите 4 години са заложени асфалтиране, полагане на пътни ивици, подмяна на водопровода и преасфалтиране на 4 улици, както и изграждане на многофункционална спортна площадка в село Васил Левски. Това съобщи кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов на изнесена приемна в селото, състояла се на 19 август. Той поясни, че досега са сменени водопроводът и настилката на две от най-проблемните улици, осигурени са средства за същата дейност на още две. Ремонтите ще бъдат извършени през м. септември паралелно с новото водохващане, което е ангажимент на «Водоснабдяване и канализация» ЕООД – Пловдив.
В разговор с кмета на В.Левски Доньо Стоянов, заместник-кметът на общината Антон Минев и секретарят Стефан Стефанов, д-р Кабаиванов обсъди възможностите за изграждане на четири прага по река Неволя, ремонт на моста в центъра на селото; монтиране на 5 камери за видеонаблюдение на места, посочени от Кметството; готовността за включване в системата за компостиране на зелените биоразградими отпадъци, към която до края на годината ще преминат всички населени места от община Карлово.
Откритите приемни на д-р Емил Кабаиванов през настоящата седмица продължават по предварително оповестения график: на 21.08. /сряда/ – в квартал Сушица и на 23.08. /петък/ в село Горни Домлян, от 17:00 часа.
 
Източник/ Пресцентър Община Карлово
На 13.09.2019 г. в Община Сопот мобилна група от експерти по социално осигуряване в ТП на НОИ – Пловдив отново ще предоставя консултации на гражданите при избора на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент за изчисляване размер на пенсия.
 
Консултациите за по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент ще се извършват след представяне на документ за самоличност от заинтересованите лица, документи за трудов/осигурителен стаж, както и документ за осигурителен доход за период от три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г. по избор на лицето. Необходимо е също гражданите да заявят продължителността на положения стаж до 31.12.1996г. След тази дата се ползва информация от Регистъра на осигурените лица въз основа на подадените данни по чл. 5, ал. 4 от КСО.
 
ТП на НОИ - Пловдив
Последно променена в Понеделник, 19 Август 2019 20:24

На 79-годишна възраст си отиде легендата Жорж Ганчев. Режисьорът Живко Ботев пръв съобщи във фейсбук тъжната новина. Политикът е починал тази сутрин.

 

През декември миналата година многократният кандидат за президент бе покосен от втори сърдечен удар. По-рано през 2018-та Ганчев претърпя друг масивен инфаркт. След втория случай той сподели, че не се чувства добре, трудно говорел и се движел. Имал 3 стента, но въпреки това пак се стигнало до сърдечен удар тогава.

 

Известният общественик и политик е роден на 29 август 1939 година. Родното му име е Георги Ганчев Петрушев.

 

През младостта си се изявява като спортист - шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор).

 

Между 77-88-а година се изявява като режисьор и сценарист, продуцент в киното и театъра в Англия и САЩ.  След 90-та година става един от учредителите на СДС. 

 

Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента.

 

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов. 

 

Източник/ Kmeta.bg 

 

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, неговите заместници Антон Минев и Стойо Карагенски и секретарят на администрацията Стефан Стефанов проведоха открита приемна в Клисура на 17 август.

В разговора си с жителите на града д-р Кабаиванов подчерта, че общинското ръководство и занапред ще продължи да реализира всичко, което обединява Клисура - в полза и интерес на гражданите. "Не е малко свършеното, а предстои реализиране на нови, още по-значими проекти за Клисура.", каза кметът на общината. Той изрази удовлетворението си от изпълнената програма през изтичащия мандат на кмета на Клисура Генка Тодорова.

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА КАРЛОВО

Тел. 0335/ 54-598

 

Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" Велико Търново ще гостува в град Карлово, в Народно Читалище „Васил Левски 1861“, на 26 август /понеделник /от 19.30 ч. с комедията „Госпожа Министершата” 
от Бранислав Нушич
 
„Госпожа Министершата” е най-добрата комедия на Бранислав Нушич, останала и днес като емблема на сръбския хумор. Написана да осмива глупостта на човека взел се насериозно и деформирането на личността му от богатство и власт. В случая става дума за действията на жената на един министър, която приема титулуването „Г-жа Министерша” сериозно и с това се слага началото на серия смешни нейни ситуации, разкриващи демоничната й страст за власт. Крайно интригуваща комедия, осмиваща стремленията към етажите на властта, които почти винаги са комични.
Режисьор - Митко Шарков Художник - Лидия Къркеланова
 
Билети на касата на читалището от 19.08.2019 г.
 
Източник/ НЧ „Васил Левски 1861“ гр. Карлово
Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов ще проведе изнесена приемна в град Клисура на 17 август /събота/ от 10:00ч. в Кметството.
    Приемните на кмета на общината и специалисти от администрацията ще продължат по предварително изготвен график. В седмицата 19-23 август, от 17:00 ч., ще бъдат посетени:
      - 19.08. – село Васил Левски;
      - 21.08. – квартал Сушица;
      - 23.08. – село Горни Домлян.
 
Пресцентър/ Община Карлово
Последно променена в Петък, 16 Август 2019 17:16
Напусна ни Пенка Стоянова – нашата съгражданка, легендарната спортистка, Царицата на баскетбола, човекът с голямо сърце, общественикът и приятелят.
     Тръгнала от малката прашна уличка в близост до стадиона в Карлово и покорила олимпийските върхове, Пенка е пример за човек с харизма, талант, несломим дух и силен характер. Със своята неизменна усмивка, неизчерпаема енергия и отзивчивост тя ще остане завинаги в най-новата история на Карлово и в паметта ни като достоен гражданин и еталон за подражание.
       Поднасям своите и на ръководството на общината най-искрени съболезнования на близките на Пенка Стоянова.
       
       Д-р Емил Кабаиванов
       Кмет на община Карлово
 
      Поклонението пред Пенка Стоянова ще се състои на 18 август /неделя/ от 10:00 часа в зала „Колодрума” - Пловдив
 
Пресцентър/  Община Карлово

Най-модерната в страната отсечка за засичане на средна скорост се изгражда в момента на пътя Пловдив – Карлово. Това съобщи на семинар по пътна безопасност в Пловдив шефът на ГД Национална полиция Христо Терзийски.

Модерната техника вече е инсталирана и в момента се правят изпитания. Тя обхваща трасе от

2 километра и ще засича за колко време автомобилите минават през него. Ако средната скорост показва, че отсечката е премината за по-кратко време, значи автомобилът се е движил с превишена скорост и водачът ще бъде санкциониран.

 

Системата ще може да засича и наличието на валидна винетка на превозните средства. В момента тя е в период на тестване, след което трябва да бъде сертифицирана и да влезе в експлоатация.

Източник: marica.bg

Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев бе присъства на официалното откриване на двайсетия Празник на дантелата в Калофер на 15 август.

След отслужения водосвет, зам.-кметът разгледа експозициите в Даскал Ботевото училище и Творческия център на Калоферската дантела, представящи уникалните изработки на старите майсторки, на майстор-плетачките и на кръжока по калоферска дантела; присъства на демонстрациите на открито. Антон Минев посети и атрактивната изложба „Кой създава и кой използва дантелата”, организирана от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН в партньорство с калоферската група „СедянкаТА”. Експозицията е разположена на първия етаж в сградата на бившата Гимназия по облекло в центъра на града на Ботев.

Заместник-кметът, от името на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, поздрави миряните с храмовия празник на църквата „Успение на Пресвета Богородица”.

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА КАРЛОВО

Тел. 0335/ 54-598

 

Днес Църквата чества Успение на Пресвета Богородица, един от 12-те големи християнски празници.

Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Според Светото писание

това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си.

Три дни преди смъртта ѝ Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа ѝ с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва:

„Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“

В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите, Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.

Според народната традиция

празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Вярващите търсят покровителството на Св. Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, прави се и курбан – за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

На този ден празнуват всички, които носят имена като Мария, Марио, Марияна и др.

Последно променена в Четвъртък, 15 Август 2019 10:43
Страница 1 от 443