Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря08122020

Last update

На 1 и 2 Август 2020 г. в НУФИ „Широка лъка“, се проведе конкурсът „Широка лъка пее, свири и танцува“. Детска фолклорна формация „Розова долина“ към НЧ Васил лвески-1861 г.“ – Карлово, се включи с трима участници – Никол, Елена и Йоан. Поздравления за високите постижения на децата и вокалния им педагог и ръководител Велина Иванова! Ето и завоюваните награди в раздел „Индивидуални изпълнители“, 1-ва група V – VII клас:

Никол Гаджева - златен медал!
Елена Джакова – сребърен медал!

Йоан Иванов - сребърен медал!

С пожелания за нови творчески успехи! Благодарим Ви!

На 25 и 26.07.2020 г. на УЦ “Сливница” се проведе състезанието T-class Sniper Cup, организирано от Българската Т-клас Федерация.В състезанието участваха сертифицирани съдии и състезатели отсъстава на #61Стрямскамеханизиранабригада, които придобиха новценен опит по военно-приложния спорт.Надпреварата преставляваше поредица от сложни, реалистичниупражнения, изпълнявани със снайперова карабина, организирана поправилата на дисциплината T-class Tactical Sniper. Стремци отново показаха отлични стрелкови умения, професионализъм и мотивация за победа, като ефрейтор 2 клас Дамян Димитров Атанасов завоюва призовото първо място и грабна купата,непосредствено следван от ефрейтор 2 клас Цветан Радев Джорев. Ефрейтор 1 клас Димитър Христов Димитров се нареди четвърти, а ефрейтор 2 клас Анатоли Альошев Божинов – пети в общото класиране.

Източник: 61-ва стрямска механизирана бригада

Последно променена в Понеделник, 27 Юли 2020 09:50

 

Четирите момичета от Карлово са с най-харесваната учебна компания в Европа. Ева Караиванова, Виктория Трифонова, Петя Кръчмарова и Яна Цветкова спечелиха наградата на публиката в състезанието за млади предприемачи на „Джуниър Ачийвмънт”. Това стана благодарение на подкрепата на хиляди зрители, които харесаха техните здравословни шоколадови бонбони с пълнеж от домашно сладко от рози и бадемов веган ганаш.

Във форума се включиха над 4 млн. ученици, чийто проекти бяха оценявани от професионално жури. Над 40 хил. души пък се включиха в гласуването за наградата ан публиката.  

Припомняме, че единадесетокласничките от СУ "Васил Левски" в Карлово с ръководител Спаска Бистрашка създават своята учебна компания "Калиопа" преди четири години по програма на Джуниър Ачийвмънт. Нестандартните им сладкиши вече се радват на огромен интерес, а с тях момичетата са черпили президента на България Румен Радев, столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и десетки чуждестранни туристи на Празника на розата и лавандулата в Карлово.

Първо майторят кукли, облечени в народни носии, защото искат да се придържат към традициите и родното си място. Впоследствие решават да отглеждат четири декара розови насаждения, от които започват да правят сладко от рози и сапуни. Дестилират и розова вода в архитектурен комплекс „Старинно Карлово”. Миналата година произвеждат първите си шоколадови бонбони със сладко от рози, с които печелят второто място на Националното състезание на учебните компании „Изгряващи звезди 2019 г.”. Последвали множество запитвания  за здравословен вариант от хора с непоносимост към лактоза или такива, които по някаква причина не приемат захар. И така се ражда идеята за здравословните бонбони, с които спечелиха тазгодишното състезание.

С тях момичетата спечелиха тазгодишното Национално състезание на учебните компании "Изгряващи звезди" 2020, което ги изпрати на европейското състезание.

 

Източник/ Plovdivnow

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) изрази съжалението си заради решението на турското правителство да промени статута на Света София без предварителни дискусии, предаде ТАСС.

"Генералният директор на ЮНЕСКО изразява дълбоко съжаление за решението на турските власти, взето без предварително обсъждане, да променят статута на Света София", казаха от организацията. "Тази вечер тя сподели сериозните си притеснения с посланика на Турция в ЮНЕСКО."

Според шефа на ЮНЕСКО Одри Азулай "Света София е архитектурен шедьовър и уникално свидетелство за взаимодействията между Европа и Азия през вековете".

"Статутът като музей отразява универсалния характер на наследството му и го прави мощен символ за диалог", каза Азулай.

Припомняме, че Държавният департамент на САЩ заяви в петък, че е разочарован от решението на турското правителство да промени статута на "Света София", предаде "Ройтерс".

"Ние разбираме, че турското правителство остава ангажирано да поддържа достъпа до "Света София" за всички посетители", заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус в изявление.

Турският президент Реджеп Ердоган подписа вчера указ, който позволява на мюсюлманите да се молят в "Света София" в Истанбул, която отсега нататък ще има статут на джамия.

Държавният глава на Турция разпространи документа в профила си в "Туитър".

В постановлението се посочва, че "е взето решение да се отвори джамията" Света София "за поклонение".

Катедралата "Света София" в Истанбул е паметник на византийската архитектура, който е издигнат през 532-537 г. по указание на император Юстиниан. След падането на Византийската империя през 1453 г. катедралата е превърната в джамия.

През 1935 г., според постановлението на турското правителство, подписано от основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, катедралата е превърната в музей и слоевете мазилка, които ги крият, бяха почистени, за се виждат стенописите и мозайките. През 1985 г. сградата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

 

Източник/ https://en.unesco.org/news/unesco-statement-hagia-sophia-istanbul

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов се срещна с инж. Гинка Маринова, инж. Маргарита Попиванова от „Европейски пътища“ АД – фирмата, поддържаща републиканската пътна мрежа в Област Пловдив и инж. Нели Вукова от фирма „Пътпроект София“ – проектант на отсечката от 242км + 961км до 254км – 267км и участъка от 257км + 129км до 264км + 925км /с. Певците – с. Васил Левски/ от републикански път I-6 София – Бургас. Проектантите увериха кмета, че в средата на месец август ще бъде готово проектирането на двата участъка от пътя и от септември се очаква ремонтът да започне. І етап: гр. Карлово - с. Васил Левски и ІІ етап: с. Певците – гр. Карлово. По време на срещата кметът е бил уведомен, че от проектирането  и ремонта на пътя е изключен участъкът от 254км + 267км до 257км + 129км /Околовръстен път на Карлово/.

В тази връзка, д-р Кабаиванов изпрати писмо до инж. Георги Терзийски – председател на Управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура /АПИ/ с копие до Дани Каназирева - областен управител на Област Пловдив, в което настоява Околовръстният път в гр. Карлово, с дължина около 3 350 м, да бъде включен в проектирането и ремонта на участъка. Тази отсечка от пътя е изключително важна за целия транзитен поток, който минава през града и е обликът на Розовата долина. В момента основата на участъка е с недостатъчна товароносимост и не отговаря на изискванията за първокласен път. Последният ремонт на отсечката е извършен през 2007 година, когато е преасфалтиран износващият слой, по проект и със средства на община Карлово.

На проведена среща с областния управител Дани Каназирева, д-р Кабаиванов я е информирал за важността на пропуснатия за ремонт участък. Тя е изразила пълна подкрепа на искането на кмета на община Карлово.  

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА

ОБЩИНА КАРЛОВО

0335/54-598

Главният прокурор Иван Гешев внесе предложение във Висшия съдебен съвет да бъдат закрити 38 районни прокуратура в малките населени места в страната. Това трябва да се случи на 1 януари 2021 г., а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения. Те ще функционират към основната Районна прокуратура в съответния областен град. В Пловдивска област предстои закриването на прокуратурите в Карлово и Асеновград, от 1 януари 2020 г бе закрита прокуратурата в Първомай.
 
В Карлово работят 7 прокурори с един административен ръководител. Натовареността е под средната с тенденция към намаляване. За 2019 г тя е 2,15 при средна - 3,10. Стойността на един прокурорски акт е 237,51 лв
 
„Предлагам да бъде продължен процесът по оптимизиране на районните прокуратури в страната, като се съобразят както валидните за всички районни прокуратури критерии, така и спецификите за всеки апелативен район“, пише главният прокурор. Единствените районни прокуратури, които на този етап няма да бъдат закрити, са в софийския съдебен район. „В предложението не са включени прокуратурите от района на ОПСофия поради обективните му специфики, които не се срещат другаде в страната – липсата на районна прокуратура със седалище в областния град, изключително голям брой прокуратури, повечето от които отстоят на значително разстояние, и предизвикателствата на релефа“.
 
Ето кои районни прокуратури предстои да бъдат закрити от 1 януари 2021 г.:
 
Окръжна прокуратура-Благоевград РП-Сандански - РП-Гоце Делчев, РП-Петрич, РП-Разлог
 
Окръжна прокуратура-Бургас РП-Айтос РП-Карнобат
 
Окръжна прокуратура-Велико Търново- РП-Горна Оряховица, РП-Павликени, РП-Свищов
 
Окръжна прокуратура-Враца - РП-Бяла Слатина, РП-Козлодуй, РП-Мездра, РП-Оряхово
 
Окръжна прокуратура-Габрово- РП-Севлиево
 
Окръжна прокуратура-Добрич - РП-Балчик, РП-Генерал Тошево, РП-Каварна
 
Окръжна прокуратура-Кърджали - РП-Крумовград, РП-Момчилград
 
Окръжна прокуратура Кюстендил - РП-Дупница
 
Окръжна прокуратура-Ловеч - РП-Луковит, РП-Тетевен, РП-Троян
 
Окръжна прокуратура-Монтана- РП-Берковица, РП-Лом
 
Окръжна прокуратура-Пазарджик- РП-Велинград, РП-Панагюрище, РП-Пещера
 
Окръжна прокуратура-Пловдив- РП-Асеновград, РП-Карлово
 
Окръжна прокуратура-Смолян -РП-Девин, РП-Златоград
 
Окръжна прокуратура-Стара Загора - РП-Казанлък, РП-Чирпан
 
Окръжна прокуратура-Хасково - РП-Димитровград ,РП-Ивайловград, РП-Свиленград, РП-Харманли
 
Гешев посочва, че обсъждането на предложението от Прокурорската колегия, трябва да бъде предшествано от такова с участието на административните ръководители на съответните районни и окръжни прокуратури.
 
През лятото на 2017 г. пред ПК на ВСС бяха представени два модела за реформа на районните прокуратури – унифициран, според който се създават 28 мегарайонни прокуратури, а останалите стават териториални отделения, и диференциран – закриване само на част от районните прокуратури. Колегията избра първия подход.
 
KarlovoPress
 
Последно променена в Четвъртък, 02 Юли 2020 18:39
След предварителна селекция, пет талантливи карловойсчета са допуснати до етапа на живо в Националния конкурс за изпълнители на забавна песен в Пловдив, който се провежда за 17-та поредна година. Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на деца и ученици на МОН за учебната 2019/ 2020 г. и в Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2020 г. Основен организатор и домакин на проявата е ЦПЛР- ОДК- Пловдив със съдействието на община Пловдив, РУО на МОН, Национален дворец на децата – град София, Сдружение за откриване и подпомагане на млади таланти в областта на изкуствата „Лъчи“.
Пожелаваме отлично представяне и много хубави емоции на Деница, Сияна, Мария, Вяра и Дани, които на 3-ти юли ще се представят в Пловдив, а на 4-ти юли вече ще огласят сцената на още един голям фестивал в красивия град Велико Търново- VII Националeн конкурс за вокално-инструментална музика „Звукът на времето”. 
 
Екипът ни им пожелава успех! 
 
Източник и снимка/ 
Музикална школа "Карловойс"

НА ВНИМАНИЕТО

НА ЖИТЕЛИТЕ НА

ОБЩИНА КАРЛОВО

И ОБЩИНА СОПОТ


Във връзка с започналата жътвена кампания и увеличената опасност от възникване на пожари, РСПБЗН Карлово напомня:

 

- За участие в жътвената кампания се допуска само технически изправна, обезопасена и оборудвана с уреди за пожарогасене земеделска техника, която е преминала годишен технически преглед, когато такъв се изисква съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, или периодичен технически преглед съгласно Закона за движение по пътищата.

- Забранено е паленото на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях.

- Забранено е в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) паленето на стърнища, на други растителни остатъци, както и използването на открити огнеизточници.

- В никакъв случай да не се пали огън на открито във ветровито време;

При установяване на нарушения на изискванията за пожарна безопасност ще се налагат санкции на виновните лица по Закона за МВР – глоба в размер от 200 до 2000 лева.

При възникване на пожар своевременно съобщете на тел. 112.

РСПБЗН КАРЛОВО

Почти преди месец приключи тазгодишната кампания Розобер 2020 г., провеждайки се за пръв път при действащ Закон за розопроизводството, за който земеделските производителите настояваха в продължение на близо 25 години, както и в условията на извънредна ситуация заради пандемията от COVID -19. 

За коментар по темата как протече тазгодишната кампания по Розобер, потърсихме народният представител в 44-то НС от ПГ „БСП за България“ Веска Ненчева. 
 
 Кампания по розобер 2020г. приключи. Розопроизводството беше едно от най- засегнатите заради COVID -19. Преди месец зададохте поредица от въпроси към министър Танева как ще бъдат финансирани най-засегнатите в сектора. На 18 юни Танева Ви отговори. Вие удовлетворена ли сте от отговора?
 
- Притеснена съм от отговора! Защото и тази година кампанията приключи с напрежение в сектора и с нерешени проблеми за розопроизводителите. Не малко розопроизводители изкорениха насажденията си с Rosa damascena, а още повече декари бяха изоставени без да се обере цветът на розата.Твърдя, че ако на розопроизводството не се обърне специално внимание проблемът от икономически, ще прерасне в социален и демографски за районите, където се отглежда маслодайна роза. 
По неофициални данни към този момент регистрираните розови масиви са около 50 000 дка. Приблизително 60% са собственост на розопроизводителите със 100, 200, 300 дка, които са регистрирани земеделски стопани, това за тях е основен бизнес и основен доход, с всички ангажименти, които те имат към държавата и всички възможности, които тя им дава.
Но остават 40% стриктно регистрирали се по Закона за маслодайната роза,  розопроизводители, които се грижат за 1, 2, 3, 4, пряко сили 5 дка. За тях отглеждането на рози е семейна традиция, начин да възпитават децата си в трудолюбие, носи допълнителни доходи, но за съжаление в много семейства това е и eдинствен доход за цялата година. Стопанинът, за да произведе 1кг розов цвят трябва да инвестира 2.50 лв., това включва: механизирана обработка, ръчна обработка, торове, препарати. Грижата на полето е целогодишна. Кампанията по розобера е изтощителна, трудът е само ръчен, продължава около месец, всяка сутрин започва около 04:00ч., бере се до обяд и цветът се предава в розоварните. Ненабраният цвят не може да се съхранява, крехък е и не издържа повече от 8 часа. Тоест загубен е, ако не е откъснат. Трудът е специфичен. Розопроизводството все още задържа хората да живеят в района и да не стават сезонни работници в чужбина. За сега. 
Реалната равносметка: Този сезонен доход е равен или на закупуване на дърва за огрев за зимния период, или за подготовка в младите семейства на децата им за училище. Не и за двете. 
Сега розопроизводителите остават в парадоксалната ситуация: Тази година се регистрираха по смисъла на Закона, с всички произтичащи санкции от това, но без подкрепа от държавата. Ако философията на всеки закон е грижа и подкрепа, все още остава без отговор въпросът с какво държавата подкрепя 40% от розопроизводителите, които са регистрирани розопроизводители, но не са регистрирани земеделски стопани. И всички знаят, че няма как да бъдат. 
Кризата с пандемията изкара на светло пренебрежителното отношение и недалновидност на държавата. По европейска мярка за Ковид 19 в българското земеделие трябва да постъпят 50 мил. евро. От тях трябва да получат и розопроизводителите.
И тук лъсна голямата несправедливост. Имаме Закон, имаме законосъобразни регистрирани розопроизводители, но средства от порядъка на 90 лв. на декар ще получат само регистрираните като земеделски стопани. Какво прави държавата с останалите, които бързаха да спазват срокове по време на пандемия и да се регистрират?  И ако тази ситуация е извънредна и държавата реагира неадекватно, оправдавайки се с европейски изисквания, ще има ли воля да заяви в ЗИД позиция за справедлива подкрепа за всички в сектора, ако не в дългосрочен план от 10 години, поне в средносрочен план от 5 години?
 
 В началото на годината беше гласуван Закон за розата. Вие винаги сте твърдяла, че такъв закон е необходим, но още тогава го определихте като недалновиден и се усъмнихте, че Законът ще покаже своите минуси още в тазгодишната кампания. Какво ще кажете, сега когато кампанията вече приключи? Още ли мислите, че така гласуван Законът е в ущърб на малките розопроизводители?
 
- Продължавам да твърдя, че закон за маслодайната роза трябва да има. Законът легитимира възможността държавата да има категорична позиция по дадени обществени отношения. Чрез закон държавата представя и отстоява своята философия и виждане за развитието на даден сектор, в случая на розопроизводството. Тоест за мен законът трябва да има дългосрочна ГРИЖА за всички заети в сектора, това е неговата основна функция. Доста неща са полезни в закона. Категорична съм, че трябва да има регулация на качеството и сартифициране на  посадъчния материал, регистрация на розовите масиви и други.
Но БСП твърдо застанахме срещу текстове, в които стопаните търпят наказания, вместо да срещнат подкрепа. На базата на философията за подкрепа бяха и нашите предложения в закона, които бяха отхвърлени от мнозинството в зала. Както предположих тогава, сега имаме закон, който ощетява голяма част от розопроизводителите и поставя много въпроси, които трябва отново да разглеждаме. 
Още през 2017г. след масовите протести на розопроизводителите ПГ на „ БСП за България“ започнахме активна работа за подкрепа на заетите в сектора, защото това е част от грижата ми и ангажиментите в Парламента, след като съм избрана с доверието на хората от района. През последните 20 години, за съжаление, както и други сектори, бяха оставени на стихийните принципи на либералния пазар. Без регулация от държавата. Това доведе до натупване на твърде много проблеми, които трябва да бъдат решени. Позицията на държавата трябва ясно да бъде разписана в правила. Маслодайната роза е национално богатство. Секторът е със специфични особености. Моето виждане, е че трябва да има непрекъснат диалог с възможно най-широк кръг от розопроизводителите. Това провокира активна работа от моя страна, която съсредоточих в срещи с розопроизводители, като най-мащабната се състоя в Карлово през 2018г. с над 200 розопроизводители и членове на комисията по земеделие към Народното събрание. Бяха дадени доста мнения, които ние оформихме като  предложени към Закона за маслодайната роза. 
Заедно с това вървеше и активната ни работа в парламентарния контрол. Поставяли сме серия от въпроси към земеделските министри. Това смея да твърдя, че допълнително фокусира вниманието върху проблемите в розопроизводството, защото отношението ни към розопроизводството е последователна политика. За съжаление в отговорите не виждаме очакваната далновидност към сектора, това не се случи и в Закона за маслодайната роза.
 
 Ще приеме ли министър Танева официалната Ви покана за среща с розопроизводители?
 
- Преди и след отговора на министър Танева от парламентарната трибуна имах обаждания от възмутени розопроизводители, че срещи с браншови организации се правят изборно, а не с всички заинтересовани и регистрирани такива. Как министерството определя срещите и как търси широка представителност с бранша не мога да коментирам, това е въпрос към тях. Но щом има недоволство, този подход трябва да се преразгледа и аз винаги съм апелирала към това, до се вземат под внимание повече мнения, за да бъде ефективен процесът на подкрепа и помощ.
Вярвам, че съхраняването на поминъка на хората и защитата на българското течно злато като национално богатство, трябва да бъде държавна политика. Тази политика трябва да бъде консенсусна, надскачаща тесните секторни амбиции и политическо угодничество. Политика, водена от подготвени и отговорни хора, с мисъл за съхраняване и развиване на розопроизводството в България.     
П.П. За всички, които проявяват интерес към темата и за всички, които за поредна година се сблъскват с проблемите в розопроизводството.
 Примерна ориентировъчна  справка: 
1кг розово масло = 3 000кг розов цвят
Себестойността на 1кг розов цвят е 2.50лв. / механична обработка, ръчна обработка, торове, препарати/
1дка = 500кг розов цвят 
1кг се изкупува на 1.50лв.
Т. е. за килограм розово масло са необходими 6 дка маслодайни рози, 12 души берачи, 1 месец изтощителен труд и още 11 месеца непрекъсната работа на полето за обгрижване на розовите масиви.  
 
 
 

 

Последно променена в Четвъртък, 02 Юли 2020 19:48

КМЕТОВЕ ОТ ДВЕ ОБЛАСТИ В БЪЛГАРИЯ СИ ДАДОХА СРЕЩА В ПИРДОП

На 29 юни, кметът на община Пирдоп Ангел Геров беше домакин на среща за обсъждане на идеен проект относно изграждане на туристическа велоалея с дестинация София – Карлово.

На поканата се отзоваха кметовете на общините Чавдар, Челопеч, Златица, Антон, Горна Малина и Карлово. Присъстваха още секретарят на община Сопот и консултант по проекти.

 

Кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков отправи към колегите си предложение за съвместно сътрудничество и представи идея за изграждане на туристическа велоалея, която да минава извън трасето на главния път по линията София – Карлово. Целта е да се създаде кръгов маршрут в две насоки – семеен/уикенд туризъм и скоростно каране до по-далечни крайни точки. Трасето ще минава през територията на София-град, Софийска и Пловдивска област, и ще прекосява живописни места и забележителности на всяка от общините. Освен че ще се отрази благоприятно на развитието им и ще подпомогне местната икономика, начинанието ще създаде по-здравословни, по-безопасни и екологични условия за спорт и колоездене.

Присъстващите градоначалници възприеха положително идеята и обсъдиха подробно възможностите и ползите от изграждане на инфраструктура за велосипеден туризъм. В резултат от срещата беше договорено да се изготви и подпише меморандум, че всички общини се съгласяват да работят по този проект. Решено бе да се подготви и презентация, която да бъде представена пред Министерство на туризма и други институции, имащи отношение към финансирането на подобни проекти.

 

Кметовете си дадоха срок от две седмици за изготвяне на документите и за насрочване на нова среща.

 

 

Източник: Община Пирдоп

Последно променена в Вторник, 30 Юни 2020 12:58
Страница 1 от 461