Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт08092022

Last update

Националният съвет на БСП определи водачите на листи в предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.
 
Решението е прието със 105 гласа „за”, 0 гласа „против” и 5 гласа "въздържал се”.
 

Списък:  

01 МИР Благоевград - Корнелия Нинова
02 МИР Бургас - Петър Кънев
03 МИР Варна - Борислав Гуцанов
04 МИР Велико Търново - Явор Божанков
05 МИР Видин - Филип Попов
06 МИР Враца - Атанас Зафиров
07 МИР Габрово - Валери Митов
08 МИР Добрич - Мая Димитрова
10 МИР Кюстендил - Бойко Клечков
11 МИР Ловеч - Вяра Йорданова
12 МИР Монтана - Ирена Анастасова
13 МИР Пазарджик - Драгомир Стойнев
14 МИР Перник - Любомир Бонев
15 МИР Плевен - проф. Румен Гечев
16 МИР Пловдив-град - Иван Петков
17 МИР Пловдив-област - Веска Ненчева
18 МИР Разград - Добрин Добрев
19 МИР Русе - Иван Иванов
20 МИР Силистра - Момчил Неков
21 МИР Сливен - Деян Дечев
22 МИР Смолян - Емил Хумчев
23 МИР София - Христо Проданов
24 МИР София - Георги Свиленски
25 МИР София - Корнелия Нинова
26 МИР София-област - Иван Ченчев
27 МИР Стара Загора - Георги Гьоков
28 МИР Търговище - Светослав Стефанов
29 МИР Хасково - Смиляна Нитова – Кръстева
30 МИР Шумен - Иван Иванов
31 МИР Ямбол - Кристиан Вигенин

Последно променена в Събота, 06 Август 2022 12:07
В дните от 31 май до 2юни2022г. Професионална гимназия “Ген.Вл.Заимов“ гр.Сопот посрещна екипите от учители и ученици от Професионална гимназия по туризъм “Алеко Константинов“ гр.Плевен, Професионална гимназия по туризъм „Д-р Петър Берон“ гр. Велико Търново и Професионална гимназия “Петко Рачов Славейков“  гр. Якоруда.
Поводът бе Национална програма “Иновации в действие“, чиято цел е да даде възможност за мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри и работещи иновации между училищата чрез демонстрация, наблюдение и обсъждане на открити уроци в избраното училище.
 
Мероприятията започнаха с  презентация за  ПГ "Ген. Владимир Заимов" от създаването си до днес, представена от директоа на училището Катя Адърска- Даскова. 
Като домакини предложихме на нашите гости от партньорските училища програма, изпълнена с интересни учебни занимания и дейности от различни професионални направления. 
Младият амбициозен учител по електротехника инж. Константин Колев, съвместно с Тоня Белезирева – старши учител по математика и програмиране изнесоха урок по „Приложна математика - II“ с учениците от  X клас на тема " Анализ на светодиоди. Приложение на закона на Ом ".
Учениците измерваха характеристики на различните светодиоди, пресмятаха,  преценяваха и подбираха подходящите резистори за свързване в електронни схеми. Учениците работиха на групи по конкретно задание и демонстрираха в реално време пред гостите  създаването на работеща електронна схема с различни светодиоди. Изчислителният апарат и превръщането на мерните единици е математическата част в урока. Целта на интегрираното обучение по иновативния предмет е прякото използване на знанията по математика и физика с практически задачи по електротехника, чрез анализиране, синтезирана работа със справочна литература и формиране на критично мислене.
 
Вторият открит урок беше изнесен от госпожа Мария Богданова - старши учител по английски и немски език и госпожа Магдалина Андонова - учител по професионална подготовка. Целта на урока беше да се изготви анимационна програма на роден и чужд език чрез съчетаване на спортно-занимателна и познавателна анимация – продукт от интегрираните часове по Анимация и Чужд език по професията. Той започна в двора на училището още при пристигането на гостите, които трябваше да открият на определени места в двора и сградата на гимназията въпроси, свързани с историята на училището. Правилните отговори им дадоха възможност да получат пропуск за Актовата зала, където бяха разделени на отбори. Всички заедно изгледаха познавателния филм за няколко града в България, който беше предварително заснет с учениците от 11б клас. Те използваха познанията си по английски език за запознаване на чужденец със забележителностите и кратката история на съответния град. Гостите трябваше да отговорят на въпроси, за да могат да продължат виртуалната си разходка към следващия град. Накрая за всички имаше награди.
В програмата бяха организирани и посещения на исторически забележинелости с кратки беседи, изнесени от ученици на ПГ "Ген. Владимир Заимов"в гр. Сопот, обучаваци се по специалността "Организация на туризма и свободното време".
 
 
 
Последно променена в Петък, 05 Август 2022 01:08
В последните дни оплакванията на потребители за отменени или забавени полети от най-различни точки на Европа се увеличават. На по-големите летища чакането на опашките за проверки или чекиране на багажа е толкова дълго, че има и сигнали на пътници, изпуснали полета си. От Европейски потребителски център България се опитахме да съберем отговорите на най-честите въпроси, които получаваме.
 
 
Какви са правата ми при закъснял полет?
 
Пътниците винаги имат право на информация, а ако полетът закъснява повече от 2 часа,
въздушният превозвач трябва да им осигури храна и напитки за времето за изчакване. Има и допълнителни грижи, които са разписани в Регламент 261 - две телефонни обаждания или достъп до имейл, както и ако е необходимо – нощувка в хотел и превоз от и до мястото за настаняване.
„В случай че авиокомпанията не ви осигури ваучери или храна, и трябва да си купите обяд или вечеря сами от магазина или ресторанта на летището, докато чакате полета да излети, пазете касовата бележка. Важно е тези разходи да бъдат разумни, за да бъдат признати в последствие от авиокомпанията“, съветва Соня Спасова, директор на ЕПЦ България.
Ако полетът закъснее повече от 3 часа при кацане в крайната точка, е възможно пътниците да имат право и на обезщетение. Това обаче не е валидно за всеки случай. Превозвачът не дължи подобна компенсация, ако закъснението е породено от т.нар. извънредни обстоятелства – например буря, стачка на летищните власти или заплаха за атентат. Размерът на обезщетението зависи от дължината на маршрута – за най-масовите полети в Европа до 1500 км сумата е 250 евро, а ако е до 3500 км – 400 евро.
 
Къде да проверя какви са моите права при закъснял полет?
 
Най-лесно това може да стане на сайта на Европейски потребителски център България
www.ecc.bg. Там има „калкулатор за полети“, където бързо и безплатно може да се проверят
какви са правата на пътниците и дори да се изчисли какво обезщетение може да получат те, ако самолетът им закъснее. Чрез калкулатора може да се проверят и какви са задълженията на авиокомпаниите. Използването на калкулатора за полети е изключително лесно, като е необходимо само да се въведат началната и крайната точка за пътуването на английски език.
 
 
 
 
Възможно ли е да се получи възстановяване на парите за билета и дори обезщетение, ако изпусна полет, защото съм чакал много дълго при проверките за сигурност на летището?
 
По-вероятно - не. Дългите опашки и организирането на проверките за сигурност са отговорност на летището, а не на авиокомпанията. Поради тази причина авиопревозвачите не са задължени да връщат сумата за билетите или да изплащат обезщетение, ако пътниците не са на изхода/гейта за самолета в указания на бордната карта час.
За съжаление, възстановяването на разходи от страна на летището също е малко вероятно.
Пътниците биха могли да потърсят правата си с аргумента, че летището е виновно за изпуснатия полет, но това би означавало да се обърнат към съда, като преди това се посъветват с адвокат. Ако се стигне до там, ще бъде необходимо да докажат кога са пристигнали на летището и евентуално да покажат с видео или снимка, че са чакали на дълги опашки. Добре е да се пазят касови бележки за паркинга или от покупка на терминала, билет от градския транспорт или други доказателства, които могат да потвърдят времето, в което пътуващите са пристигнали на аерогарата.
Общо правило е да се провери и на сайта на превозвача или на сайта на летището колко часа преди полета пасажерите трябва да са пристигнали там.
 
Изпуснах полета си поради дълги опашки. Мога ли да получа компенсация, ако имам застраховка?
 
Това зависи от условията на самата застраховка. По правило чрез застраховки най-често се
изплаща обезщетение при изпуснати полети заради заболяване или извънредно събитие –
например катастрофа по пътя към летището, но не и поради забавяне, свързано с проверките за сигурност.
 
За ЕПЦ България
ЕПЦ България е част от мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net и се съфинансира от Европейската комисия. В България ЕПЦ функционира към Комисията за защита на потребителите, чиито принципал е Министерството на икономиката и индустрията.
 
С пожелание за хубав ден,
Соня Спасова
Последно променена в Четвъртък, 04 Август 2022 18:58
   Новото ръководство на ВМЗ Сопот добавя още придобивки за работещите в завода.
Храненето в заработилата отново столова ще бъде дотирано от завода, за да бъдат подпомогнати работниците и служителите и имат топла храна на достъпни цени. Те ще заплащат единствено стойността на продуктите, а всички останали разходи като ток, вода и други консумативи, както и поддръжката на базата, и заплатите на работещите в стола, се поемат от ВМЗ.
90 диспенсъра за вода вече са разположени на територията на целия завод.
Новите социални придобивки се въвеждат два месеца след като се договориха при преговори със синдикатите в завода увеличение на заплатите с 200 лв. и на ваучерите от 80 лв. на 200 лв. всеки месец.
Още при встъпването си в длъжност новият директор Иван Иванов предприе действия по посока на социалния пакет, които представи пред синдикатите. В най-големия държавен завод заработи отново столова с топла храна. В завода се предприеха стъпки за подобряване качеството на кафето в кафемашините, които до този момент на практика бяха неизползваеми заради лошото качество. Започна се работа по изграждането на места за отдих.
Възстановено беше получаването на кисело мляко за работещите в цехове с вредни вещества, което е преустановено преди 22 години в  края на 2000 година. В момента около 1200 работници получават мляко.
Започна и ремонт на вентилационните системи. Паралелно с това, изпълнителният директор Иван Иванов се разпореди спешно да бъдат закупени климатици за цеховете, в които има топлинна обработка на металите и температурите стават много високи. Също така се организира закупуването на два контейнера със шкафчета и обособяването на помещения, в които работниците да могат да се преобличат.
Изпълнителният директор Иван Иванов организира и изплащането на еднократна помощ за почивки през летните месеци.
Той е разпоредил спешно да се закупи и оборудва и линейка – оказва се, че заводът до този момент има само една линейка, която не е оборудвана за осъществяване на първа помощ. Заедно с това се организират 4 медицински пункта с необходимото оборудване.
Иван Иванов е дал указания за предприемане на действия по осигуряването на безопасни условия на труд във всички звена на завода. Конкретните  мерки по изпълнение на социалния пакет и безопасността на труда ще продължат и в следващите месеци.
 
Пресцентър ВМЗ

В сезона на почивките никаква почивка от смеха! Те няма да си позволят този лукс да няма смях в дните ви!

Екипът на „Дибидюс Нюз“ е в крак не само със смеха, но и в крачка с актуалните новини, разбира се. Те не просто следят новините, те създават нови още по-актуални и огледални – обърнати към по-забавната част на живота.

В този брой Мишо не спестява нищо от забавните и актуални новини, независимо, че има реална опасност да ви заболи корем и причината да не е летен вирус, а шоуто „Дибидюс Нюз“.

Маг Касандра се завръща триумфално! Гледайте, за да разберете, какво ново има да каже на зрителите и с какво ще се оправдае, че остави толкова хора да затънат във въпроси и магии без нейната веща помощ.

Кака Сийка си е тук, както винаги, тоест в предаването, но не и в студиото. Този път плажува на река Палакария до нейното любимо село Белчин и е опънала на „плажа“ юрган, защото така иска. Повече за заниманията и бъдещите и проекти може да научите от видеото.

А, какво ще е времето? Носете си шапка с чадърче! Така, ако завали ще ви е сухо, ако пече ще ви е сянка. Подчертаваме, а малко чадърче, не с плажен чадър, защото ще се сдобиете с болки в кръста.

Обичайните заподозрени, които остават, а не разпускат (някои от тях) отпускарски са: Мишо Паничерски, Зоя Станкова, Костадин Атанасов и Христо Дановски.

Предаването се излъчва със съдействието на „SatNet” – Вашият Интернет доставчик и с медийната подкрепа на „Karlowo-news” – информационният сайт на Карлово и региона.
 

Екипът на „Дибидюс Нюз“ Ви кани да харесате, както Facebook страницата, така и YouTube канала им! Всяко „вдигнато палче“ за тях е още една усмивка в колекцията на предаването!

 

Последно променена в Неделя, 31 Юли 2022 14:00
 
НС единодушно реши да се забрани продажбата на райски газ на непълнолетни.
 
Депутатите приеха на първо и второ четене промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид на младежи до 18 години, както и продажбата му на места, където се събират деца и младежи.
 
Предвиждат се глоби за физически лица от 800 до 1500 лева при първо нарушение и от 1500 до 3 000 при повторно. Променете влизат в сила веднага след обнародването им.
 
Последно променена в Петък, 29 Юли 2022 11:47
    В МБАЛ „Д-р Киро Попов“ гр. Карлово бе възобновена дейността на отделението по хирургия. На официално откриване, състояло се 28.07.2022 г., управителят на болницата д-р Обрейко Обрейков представи лекарския екип и поясни: „Имайки предвид местоположението на град Карлово и необходимостта от тази медицинска дейност на територията на нашата болница, обединихме своите усилия - кметът д-р Емил Кабаиванов, председателят на ОбС Карлово – Доньо Тодоров и целият екип на болничното заведение и успяхме да сключим договор с Националната здравноосигурителна каса за отделение по хирургия. Това ще направи достъпна хирургичната грижа за всички пациенти, живущи на територията на община Карлово“. 
 
Председателят на ОбС Карлово Доньо Тодоров благодари на д-р Обрейков и припомни на всички присъстващи, че преди 10 месеца, заставайки пред трибуната на общински съвет Карлово, той е заявил, че негов пръв приоритет ще бъде възстановяване дейността на хирургичното отделение. По повод 142-годишнина от създаването на лечебното заведение председателят на ОбС Карлово връчи поздравителен адрес към целия екип на МБАЛ „Д-р Киро Попов“. 
 
Хирургичното отделение в карловската болница е изцяло обновено, с капацитет от 10 легла за лежащоболни и 24-часово покритие от лекари-хирурзи. Негов консултант ще бъде професор д-р Заприн Въжев - началник на отделението по кардиохирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ град Пловдив, а началник на отделението е д-р Сашко Наков. 
 
Кметът д-р Емил Кабаиванов припомни, че през 80-те години на 20 в. болницата в Карлово е била на много високо ниво, със стандартите на окръжна болница, обслужваща над 100 хиляди души. Той каза още, че като кмет на Карлово ще подкрепя всички усилия на д-р Обрейков и неговия екип да възстановят нивото на карловската болница, за да бъдат всички жители на общината спокойни за своето здраве. 
 
Молебен за здраве и благоденствие отслужи архиерейският наместник на Карловска духовна околия отец Марко Тодоров. 
 
 
    Първата околийска болница в Карлово е открита на 27.07.1880 г. със средства на Карловската община и на руската благодетелка Олга Скобелева. Тя се е помещавала в Хаджипашовата къща. През 1901 г. е построена самостоятелна сграда, в която по-късно е настанено инфекциозното отделение. В началото болницата има 20 легла и се издържа от волни помощи с около 18 500 гроша годишен разход.
 
    В завещанието си, съставено в Букурещ на 18.07.1882 г.,  Евлогий Георгиев прави следното разпореждане: Наследникът ми ще даде на Карловското градско общинско управление фабриката, която съм направил в тоя град, заедно с всичката земя, както и всички здания и машини.  Карловското градско общинско управление ще се грижи, а за това го задължавам, щото половината от прихода на тая фабрика да употреби за поддържането и развитието на Карловските училища, а другата половина от прихода да капитализира във фонд, от който да може да се построи и поддържа една болница...”. 
 
Така през 1901 г. карловската болница е класифицирана като третостепенна болница с 25 легла.
 
 
 
 
 
ПРЕСЦЕНТЪР НА 
ОБЩИНА КАРЛОВО
Последно променена в Четвъртък, 28 Юли 2022 20:12

Ръководството на Вазовски машиностроителни заводи започва активна работа по привличането на млади хора с учебни практики, стажове и стипендиантски програми. 

Привличането на кадри чрез дуалното обучение и стажантските програми е приоритет за нас с оглед на целта ни да развиваме дружеството като най-голямото държавно предприятие в системата на военно-промишления комплекс у нас“, посочи преди срещата си със стажант-ученици днес изпълнителният директор на ВМЗ Иван Иванов. 

Той посети един от цеховете – 350, в който се обучават ученици от Професионалната гимназия „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот, с която ВМЗ има сключен договор за дуално обучение. 14 деца се обучават в момента в реална работна среда. През изминалата учебна година единадесетокласниците три дни в седмицата са били в училище и два дни – в завода. Те са назначени на трудови договори и трупат реален осигурителен стаж. „Работата тук помага на децата да усвоят по-добре наученото в класната стая“, коментираха наставници на учениците. В момента с всеки 5 ученици пряко работи по един наставник. 

Изпълнителният директор Иван Иванов разговаря с учениците от Професионалната гимназия за работата им в завода, за интереса им към професията и желанието да се обучават в тази насока. Пожела им успех и ги предупреди да бъдат отговорни към правилата за безопасен труд. 

Ръководството на ВМЗ стартира през септември кампания и дни на отворени врати, с които да активизира процеса по партньорските програми както с учениците от професионалните гимназии, така и с техническите университети. 

 

 

 

Пресцентър 

 

Румяна Атанасова

Ръководител „Връзки с обществеността и протокол“

Последно променена в Четвъртък, 28 Юли 2022 14:50
Каним жените с диагнозата да се възползват от напълно безплатната подкрепа, която ще им предостави екипът на Една от 8.
На 15.08.2022 г. в рамките на модула „Живот с рак на гърдата“, специалистите и психолозите на фондацията, ще се срещнат с жени, които в момента преминават лечение, такива, които са в ремисия, както и с жени, при които болестта е прогресирала. По време на срещата, ще бъдат представени всички аспекти на живота с рак на гърдата, както и видеа с отговори от водещи специалисти в областта на онкологията, гинекологията и кинезитерапията на пациентски въпроси. Дамите ще получат практически съвети, ще имат възможност да задават своите въпроси на специалистите на Една от 8, както и да получат безплатни информационни брошури, тюрбани, специализирани сутиени за след мастектомия и да заявят потребност от първична протеза.
За да участвате в срещата, е необходимо да се свържете с Една от 8 на телефон: 0878 16 17 18 до 12 август между 10:30 ч. и 16:00 ч. всеки делничен ден.
Заповядайте, вашите сърдечни приятелки от Една от 8 ще ви очакват!
   Срещата с Една от 8, ще се проведе на 15 август от 15:30 ч. – 17:30 ч. зала "Васил
 Караиванов", централна сграда на Община Карлово, ул. "Петко Събев" No1.

„Най-напред бих искал да изкажа дълбоките съболезнования от името на колегите, работниците и ръководството на ВМЗ към близките на починалия млад мъж – Костадин Дончев. 

Инцидентът е станал около 6.30 ч. тази сутрин в 241 цех на завода в Сопот. Със съжаление трябва да кажа, че по своя инициатива и в грубо нарушение на правилата за безопасен труд Костадин Дончев се качва на телфер /съоръжение с повишена опасност/, за да забърше конденза от изпаренията на ваните, без да спре тока. 

Починалият млад мъж е работил като „галванизатор цианови вани“ в 241 цех. Работи във ВМЗ от 3 май, т.г. и по думите на прекия му началник е бил изключително добър работник, бързо навлязъл в спецификата на работата. 

Преминал е първоначален инструктаж, и оттам нататък всеки ден – ежедневен инструктаж, включително и тази сутрин. За съжаление, обаче това му действия, отново ще повторя – извършено, без да е оторизиран и в грубо нарушение на правилата за безопасност, води до фаталния инцидент. 

Още веднъж изказваме съболезнования на близките на починалия млад мъж. Ръководството на завода е предприело действия да говори с родителите, които са в чужбина и ще поеме всички разходи по погребението“.

Пресцентър
Вазовски машиностроителни заводи ЕАД

Последно променена в Вторник, 26 Юли 2022 14:38
Страница 1 от 489