Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон07152024

Last update

Сили и техника на РДПБЗН Пловдив в момента са насочени към четири пожара в Средна гора – Сърнегор, Отец Паисиево, Песнопой и Михилци.

Сигналите са получени в рамките на няколко минути. Между Михилци и Песнопой гори борова гора. Мястото е Чукорлийски баир- труднодостъпна месност.

В Песнопой горят житен блок, храсти и гора. Между Отец Паисиево и Сърнегор водоснабдяването е трудно, което налага екип на Сектор СОД да е позициониран на един от язовирите, за да водоснабдява пожарните автомобили.

Тъй като фронтът на пожарите е голям е ангажиран и свободен състав от службите на дирекцията.

При необходимост ще бъде вдигнат и хеликоптер на 24 Авиобаза.

Снимки: Стоян Стоятов
и Фейсбук/Миладин Богданов

Ивформация на www.pbnovini.com

Последно променена в Петък, 12 Юли 2024 12:12
Стотици почетоха рождението на Иван Вазов на официална церемония в Сопот
Много хора се събраха снощи на площада в центъра на Сопот, за да отбележат заедно с ръководството на общината 174 години от рождението на най-великия си син-поета Иван Вазов.
В словото си кметът на община Сопот Станислав Стоенчев каза:
„Няма друг творец, който с такава обич и любов, с такъв патриотизъм и отдаденост да е творил за Родината.
Иван Вазов е емблема на Сопот, на България, на Европа. Превеждан на десетки чужди езици, четен, изучаван, признат навсякъде. Поетът на народа…С каква любов само той пише за него, за своето Отечество.
И днес всеки българин знае наизуст негови емблематични творби, и днес с неговите стихове възпитаваме в родолюбие децата си.
Признателният български народ е кръстил на него училища, читалища, библиотеки, улици, Народният театър в София носи името на Иван Вазов.
Само романът „Под игото“ да ни беше завещал, пак щеше да е много. А той остави след себе си цяла една литературна съкровищница.
Днес мога да заявя, че съм горд да съм кмет на родния град на Иван Вазов. Че съм горд, че не е забравен, че не спираме всички в Сопот да предаваме неговите послания и да се поучаваме от неговите писания“.
След това Станислав Стоенчев покани на сцената писателката Здравка Евтимова, която е носител на Националната литературна награда за 2024 г.
Тя е осигурена с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
„Поздравявам Ви, г-жо Евтимова и Ви желая здраве, нестихващ творчески ентусиазъм и дълги години да ни радвате с творбите си“, каза кметът.
„За мен е чест да получа Вазовата награда. За мен е гордост, като чувам как децата на Перник, от където съм родом, а и децата в цялата страна, рецитират още като проговорят стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов. Пазете децата на България и им предавайте творчеството и богатото наследство на Патриарха на българската литература“, пожела Здравка Евтимова.
По повод празника бяха получени поздравителни адреси от президента на Република България,от председателя на НС и от много други институции.
С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Иван Вазов.
Преди официалната част в къща-музей „Иван Вазов“ се проведе среща разговор със Здравка Евтимова, а после тя и кметът засадиха традиционно иглолистно дръвче.
Празничната вечер завърши с Огнена програма на Театрално-огнена формация „Повелители на мечти“ и празничен концерт с участието на Деси Добрева и фолклорна формация. Изпълнителите получиха безброй аплодисменти от многобройната публика. Красива заря освети небето над Сопот.
Събитието уважиха председателите на ОБС Сопот и Карлово Нели Пенева и Доньо Тодоров, заместник-кметовете на Сопот и Карлово Калина Чилингирова и Антон Минев, заместник-командирът на 61 Стрямска бригада, родственикът на рода Вазови-доц. Григорий Вазов, общински съветници от Сопот и Карлово, граждани.
Последно променена в Сряда, 10 Юли 2024 16:21

В Сопот продължават честванията по повод 174 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Днес е кулминацията на Вазовите празници в родния град на твореца, оставил незаменими следи и огромно книжовно наследство на България.

Кметът на община Сопот Станислав Стоенчев, председателят на ОбС Сопот Нели Пенева, заместник-кметът Калина Чилингирова, кметът на село Анево Николай Николов, общински съветниции и граждани присъстваха сутринта на тържествена литургия по повод годишнината от  рождението на Вазов. На литургията, която беше отслужена в църквата „Св. Св. Петър и Павел“, беше почетена и паметта на семейството на Патриарха на българската литература.

След това кметът, председателят на ОбС и заместник-кметът присъстваха на детското утро- „Аз съм българче“, организирано от Центъра за работа с деца и проведено в НЧ „Иван Вазов-1871“.

В къща-музей „Иван Вазов“ на церемония по награждаване на лауреатите от Десетия национален конкурс „Вазовата Бъгария“, в който се включиха десетки деца от страната и чужбина, кметът на общината Станислав Стоенчев и директорът на музея д-р Борислава Петрова наградиха най-добрите и отличили се творби.

Довечера в 18.30. часа в къща-музей „Иван Вазов“ е срещата с тазгодишния носител на Националната литературна награда „Иван Вазов“-писателката и преводач Здравка Евтимова.

Традиционно засаждане на иглолистно дръвче от носителя на Национална литературна награда „Иван Вазов“ ще бъде след срещата със Здравка Евтимова.

В 20:30 ч., площад „Иван Вазов ” ще започне тържественото честване на 174-та годишнина от рождението на Иван Вазов, както и награждаването  на носителя на Национална литературна награда „Иван Вазов“.

Предвижда се военен ритуал по поднасяне на венци и цветя от 21:30 ч. на площад „Иван Вазов“, огнена програма с  Театрално-огнена формация „Повелители на мечти“ и празничен концерт с участието на Деси Добрева и фолклорна формация. Празничната вечер ще завърши със заря.

 

www.pbnovini.com

Последно променена в Вторник, 09 Юли 2024 13:51
С решение 6117 от 08.07.2024 г.
Административен съд - Пловдив ОТХВЪРЛЯ жалбата на бившия заместник-кмет Николай Новаков срещу Община Сопот за отказан достъп до обществена информация!
ОСЪЖДА Новаков да заплати 1000 лв. разноски по делото. 
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Съдът счита, че исканата от бившия заместник-кмет информация не е обществена и касае конкретен недвижим имот - собственост на трето лице. Друг е въпросът, че в случая информацията, която заявителят е поискал, не е създадена от Кмета на община Сопот, а от Министъра на Земеделието и храните. 
Според съда решението на Община Сопот за отказ до обществена информация е валиден и законосъобразен административен акт.
Бившият заместник-кмет не спира да пише заявления за достъп до обществена информация до Общината, като броят им вече е 9 за около 2 месеца, своевременно са образувани и 3 дела, като настоящото решение е по едно от тях.
В отговора на жалбата на Новаков до съда Община Сопот е изложила освен мотивите за отказ и наличието на злоупотреба с право от страна на бившият заместник-кмет. Очевидно е преследването на лични интереси, политически цели и материално облагодетелстване. Новаков публикува получената информация избирателно и по недостоверен начин в групата си (“За Сопот без цензура”) и в социалната мрежа (Facebook.com). Целта е да се уронва името на кмета и Общината и да се манипулира общественото мнение.
Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2024 14:53
Пред многобройна публика самодейните състави на читалищата при селата Климент, Войнягово, Дъбене и Културно-просветното дружество на каракачаните Карлово представиха автентични носии, песни и танци.
Представители на читалищата в подробности разказаха, а самодейци демонстрираха дрехите, забрадките, накитите на жените в миналото и мъжкото облекло от преди векове.
Кметът на община Сопот Станислав Стоенчев подари на всеки състав красиви цветя, а директорът на къща-музей “Иван Вазов“ д-р Борислава Петрова им връчи грамоти.
„Горд съм, че в нашия край има такива хора като вас, които пазят, съхраняват и предават на поколенията нашите обичаи, традиции и съхраняват миналото. Предавайки ги на поколенията, вие възпитавате в обич към историята, в българщина и гордост към Родината нашите деца“, се обърна към участниците кметът.
На събитието присъстваха председателят на ОбС Сопот Нели Пенева, общински съветници, много граждани и гости от Пловдив.
Накрая всички се хванаха на голямо българско хоро.
 
 
Последно променена в Събота, 06 Юли 2024 12:22
Мадлен Рогачева от Сопот е трикратен държавен шампион по плуване и при жените, и в старша възраст в най-тежките дисциплини 1500 кроул, 800 кроул и бронзов медал на 400 кроул, общо 3 златни медала и един бронзов. 16-годишната спортистка завоюва медалите на Държавните първенства за Мъже и Жени и за Старша възраст, които се проведоха преди дни в София. Мадлен е дългогодишен състезател на Динко Гешев, а сега плува за един от най-големите отбори - „Пловдив 2019“, с треньор Славяна Раденкова.
В Държавното първенство участваха 53 български клуба и 448 от най-добрите плувци от отборите им.
Мадлен Рогачева е многократна победителка в различни Държавни първенства и носи гордост за общините Сопот и Карлово.
Девойката ще гони норматив за подготовка, които от години я подкрепят, са ВМЗ ЕАД Сопот, община Сопот в лицето на кмета Станислав Стоенчев, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, карловският бизнесмен Вангел Янев.
Мадлен е с много силни лични времена след дълга пауза, поради контузия и се завърна с нова сила, коментираха от нейния за Европейското първенство по плуване, което ще се проведе догодина в чужбина.
 
Източник: Община Сопот
 
 
Последно променена в Вторник, 02 Юли 2024 15:44
Прекрасни творения от акварели, гоблени и корейска живопис, умело и майсторски сътворена с частички от раковини и седефини миди, предизвика голям интерес сред местните хора.
Секретарят на читалището Диана Кушева откри събитието, кметът на общината Станислав Стоенчев благодари на творците и изрази желание за сътрудничество в сферата на културата с НРД Корея.
Изложбата се състои от около 30 картини, включително и такива от миди, акварели и бродерии. В нея е изразена и живописта на източна Корея.
„Радвам се, че тези прекрасни произведения са представени в родния град на най-големия български поет Иван Вазов“, каза кметът.
На събитието присъства и председателят на ОбС – Сопот Нели Пенева, както и много граждани.
Изложбата ще остане в Сопот до 15.07.2024 г.
 
 
Последно променена в Четвъртък, 27 Юни 2024 16:59
Във втората по големина групата на БСП за България в Общински съвет Карлово, днес 27 юни 2024г., положи клетва новият общински съветник Мария Атанасова.
Тя влиза като общински съветник, след като председателят на карловските социалисти - #ВескаНенчева беше избрана за народен представител в 50-ото Народно събрание.
 
 
 Приемствеността и обновлението в БСП Карлово е добър пример за това как се прави правилна политика за хората в общината.
 
 
- Пожелаваме здраве на двете дами, успех ще имат, защото са подготвени, отговорни и милеят за жителите на община Карлово.
- Успех на цялата група на общинските съветници на "БСП за България" с председател на групата - г-жа #МарианаВасилева и заместник председател г-жа #ВаняЧакърова.
 
/Пресцентър на БСП Карлово/
 
Последно променена в Четвъртък, 27 Юни 2024 15:40
В 50-ото Народно събрание, както в 48-ото, 47-ото, 46-ото, 45-ото и 44-ото Народно събрание положих клетва като народен представител от ПГ на "БСП за България".
 
    Никога, в никое от тези събрания не е стоял въпросът да бъда независим народен представител, освен в представите на обичайните манипулатори.
Целта им е една: омаскаряване наред!
Това могат!

 
Смисълът на здравата и далновидна държавническа политика трябва да бъде спазване на принципи и закони. 
За БСП това важи в пълна сила.
В труден момент сме. Напрежението и разнобоят не помагат на никого, напротив вредят на всички.
Можем да бъдем силата, която заслужаваме да сме, само с ясно осъзнаване на отговорността, която носи всеки от нас, персонално! 
Дано да имаме мъдростта и смелостта да вървим силни заедно напред!
Това е важно и за БСП, и за България!
 
Веска Ненчева 
народен представител 
от ПГ на "БСП за България"
в 50-ото Народно събрание
Последно променена в Петък, 21 Юни 2024 09:37
По мое предложение председателят на ОбС Сопот Нели Пенева ще входира докладна записка по повод гражданската инициатива за ремонта на центъра.
Наши съграждани изразиха вчера притеснението си от изпълнението на обекта „Преустройство на централен площад и парк на град Сопот“.
Ще бъде създадена Временна комисия, която да отговори на въпросите, възникнали на срещата.
Благодаря на всички, които се отзоваха и проявиха будна гражданска съвест!
Станислав Стоенчев - кмет на община Сопот
Последно променена в Петък, 21 Юни 2024 08:58
Страница 1 от 522