Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет09292023

Last update


 

Тъжната вест за кончината на Гавазов съобщи Георги Генов - директор на ПГ "Генерал Владимир Заимов" град Сопот. 
Евгени Гавазов оставя светла диря и фотографиите му ще останат, като едни от най-запомнящите се уловили красотата на Подбалкана.

Носител на десетки отличия на списание National Geographic.
От малкия екран кадрите му не веднъж са украсявали и прогнозите за времето.  

Поклонението ще се извърши на 28.09.23г. в новата част на Гробищния парк на град Карлово от 12.45 ч.

 

Екипът на Karlovo-News изказва своите най-искрени съболезнования на всички, които страдат от загубата на Евгени. Мир на душата му!

 

  
  

 

 

Последно променена в Сряда, 27 Септември 2023 21:33
Регистрираха за участие в местни избори 2023 г. кандидатите за:
-кмет на община Карлово Веска Ненчева
-кметове на кметства
-общински съветници
с решение на ОИК Карлово от 25.09.2023 г.
Регистрираха за участие в местни избори 2023 г. кандидатите за:
-кмет на община Карлово Веска Ненчева;
-кметове на кметства;
-общински съветници
с решение на ОИК Карлово от 25.09.2023 г.
 
 
 
Регистрираха за участие в местни избори 2023 г. кандидатите за:
-кмет на община Карлово Веска Ненчева
-кметове на кметства
-общински съветници
с решение на ОИК Карлово от 25.09.2023 г.
 
 

Младежкият център в Карлово отбеляза Световния ден на мира(21 септември) с  междукулкултурен базар на общностите.

Събитието е част от проекта „CRAFT-Cultural and Religious Awareness Fostering Tolerance“, насърчаващ междукултурния и междурелигиозен диалог и толерантността, финансиран от Европейската младежка фондация към Съвета на Европа.

Участниците бяха приветствани от госпожа Анастасия Чолакова- председател на Културно-просветното дружество на каракачаните в Карлово и заместник-председател на Общински съвет-Карлово.

Българската, каракачанска, ромска и турска общност, които живеят в мир и разбирателство и съставят културното многообразие на община Карлово, представиха своята култура с традиционни танци и храни.

Наградени бяха участниците в арт-конкурса по проекта и училищата партньори с карти-табла за религиите по света, за да продължат да насърчават междурелигиозния и междукултурен диалог сред младите хора.

На 22 септември се навършват 115 години от обявяването на Независимостта на България. 
 
На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с Манифест на княз Фердинанд е обявена Независимостта на България, а князът се провъзгласява за цар на Царство България. Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г.
 
Условията за обявяване на независимостта на младата българска държава в началото на ХХ в. били изключително благоприятни. През лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили наложили Берлинският договор, се готвела да го наруши, като анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина.
 
Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф, за да съгласуват действията си.
 
Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в църквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.
 
Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.
 
С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд.
 
22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 година. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.
 
Денят на Независимостта се отбелязва тържествено в различни краища на страната, но център на националното честване е Велико Търново.
 
Програмата в града ще започне още в 7,30 ч. със света литургия в църквата „Св. 40 мъченици”, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. В 9 ч. там ще бъде направен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. След това тържествено шествие ще се отправи към царския дворец на Царевец, където в 10,30 ч. ще се проведе военен ритуал за издигане националното знаме на България, ще прозвучат официални слова и ще бъде направен празничен благослов. 
 
В 11 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, след което празнично шествие ще се отправи към паметник „Майка България“.
 
Пред сградата на Община Велико Търново в 12,30 ч. ще започне шоу-спектакъл на участниците във фестивала на военните оркестри, Фестивалът надгражда програмата си с два концерта – един в СУ „Емилиян Станев“ и един в НВУ. 
 
В 13,30 ч. ще започне едночасовияj празничен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на България. След него програмата ще продължи с концерт на формации от Младежки дом – В. Търново, а в 17 ч. ще започне концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. 
 
В 18 ч. те ще поведат традиционното Голямо Търновско хоро.
 
В 19 ч. на площад „Цар Асен І” жителите и гостите на града ще могат да видят изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ, в 19,30 ч. ще започне тържествена проверка, последвана от аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и заря.
 
Изночник: novini.bg
Последно променена в Петък, 22 Септември 2023 11:47
На 16 септември военнослужещи от военните формирования на 61 Стрямска механизирана бригада в районите Карлово и Казанлък се включиха в националната кампания „Да изчистим България заедно”.
За поредна година инициативата отново обедини военнослужещите и държавата в лицето на представителите на местната власт по места. Общините Карлово и Казанлък подсигуриха чували и ръкавици за желаещите да участват.
Военнослужещите, които се включиха в доброволната кампания, с ентусиазъм запретнаха ръкави и почистиха междублоковите пространства, тревните площи, градинките и детските площадки.
"Да послушаме кино" е нашата първа програма, включваща едни от най-популярните теми от български филми, която препълни големите сцени в България в 38 града и грабна приза "Кристална лира" за върхови постижения в областта на българското музикално изкуство. След този успех, екипът реши да продължи своето музикално пътешествие с музика от световното кино.

 Концерт-спектакъл, който ангажира слушателя и разкрива картини от знакови ленти - "Имало едно време в Америка", "Кръстникът", "Убий Бил", "Кабаре", "Флашданс", "Хубава жена", филмите на Чарли Чаплин ("Модерни времена") и много други.
Проектът включва поредица с избрани филмови парчета от обичани и знакови филми, с изцяло нов аранжимент и интерпретирани от магическите им гласове.
На сцената освен Плевенска филхармония, под диригентството на Борислав Йоцов и солистите ХИЛДА КАЗАСЯН , ТЕОДОСИЙ СПАСОВ и ВАСИЛ ПЕТРОВ са и едни от най-добрите джазови музиканти:

Живко Петров - пиано
Христо Йоцов - барабани
Димитър Карамфилов - контрабас
Михаил Йосифов - тромпет
За още по-силно въздействие на концертите ще присъства мулитедия, подготвена специално от Васил Къркеланов, а новите аранжименти са направени от Христо Йоцов, специално за случая.
❗️ ❗️ ❗️
????Място: Читалище "Васил Левски"
???? Дата: 09 октомври 2023г.
⏱ Час: 19:00ч.
✅ Билети можете да закупите от:
* Онлайн в мрежата на Ивентим:  https://www.eventim.
bg/…/svetovnoto-kino-v…/performance.html
* На касата на читалището
за информация: 0879 944 998; 0898 293 951
Деца до 6 г. Влизат без билет и без право на място.
Последно променена в Събота, 16 Септември 2023 15:16

В края на миналия месец кандидатурата на Ненчева бе издигната с пълно мнозинство на провелата се конференция на социалистите от Розовата долина. Ненчева бе избрана и за председател на структурата на БСП в община Карлово.

Веска Ненчева надб 20г. е преподавател в СУ „Христо Проданов “ град Карлово.

Веска Ненчева е народен представител в пет последователни Народни събрания. Три пъти хората от общината и областта, гласуват доверие на Ненчева като свой представител в парламента с най голяма лична подкрепа за областта и страната.

Два пъти е водач на листата на БСП за Пловдив област.

Като народен представител работи в комисията по образование и наука, комисията за политиките на българите в чужбина и комисията по земеделие.
Последователните и действия в сферата на образованието са свързани с конкретни резултати: безплатни детски градини, безплатни учебници за учениците до 12. клас от следващата учебна година, запазване на езиковите паралелки в две карловски училища и др.

Един от инициаторите е на Закон за розата, който отлежаваше над 16 години в НС. По нейна инициатива бяха увеличени средствата и възможностите за подпомагане на българските розопроизводители.

Приоритет в работата и като народен представител в последните шест години бяха проблемите на хората от Подбалкана.

businessnovinite.bg
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за движението по пътищата. Представени бяха предложения на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и отделни предложения на Димитър Найденов и Настимир Ананиев от дясното обединение. 

Една от най-обсъжданите точки в двучасовите разисквания бе идеята на ПП-ДБ за ограничения за нови водачи. До една година след взимането на книжка младите шофьори няма да имат право да шофират по тъмно (между 22:00 и 6:00 ч.) и няма да имат право да карат коли над 120 конски сили. От ИТН шумно възразиха срещу това предложение. Според тях един млад шофьор може да стане добър, само ако шофира редовно.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ заяви, че новите водачи правят до 22% от ПТП-тата през нощта, така че мерките трябва да бъдат насочени в тази посока, пише sega.bg. Ананиев обясни, че ограниченията за младите водачи имат за цел да изградят у тях навика да не употребяват алкохол, когато им предстои да шофират вечер. Тошко Йорданов възрази, че доста от произшествията стават заради лоша инфраструктура, както и заради ниското качество на курсовете за шофьори. На същото мнение бяха и от "Възраждане".

От ГЕРБ пък поискаха да се дадат допълнителни правомощия на определените от министъра на вътрешните работи служби да имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление, както на водача, така и на пътниците. Освен това се предлага същите тези лица да имат правото при извършване на проверката да връчват на и водача, и на пътниците невръчени електронни фишове за нарушения.

Също така се предвижда определените от кметовете на общини служби за контрол да могат да използват технически средства и системи, заснемащи и записващи датата, мястото, точния час и вида на нарушението, както и регистрационния номер на моторното превозно средство, с което е извършено нарушението. Те ще имат право да преместват или да нареждат да бъде преместено паркирано в нарушение пътно превозно средство, както и право на достъп до информационната система на Министерството на вътрешните работи, в която са отразени невръчени електронни фишове.

businessnovinite.bg

Страница 1 от 509