Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет04162021

Last update

През месец април 2021 г. в ПГ „Ген. Владимир Заимов” е оборудван специализиран кабинет по теория и практика за професиите „Мехатроника” и „Техник на прецизна техника ”. Средствата за кабинета са осигурени по Проект "Подкрепа за дуалната система на обучение".

Оборудването включва преносими компютри, кабелен и безжичен интернет, голям екран за визуализиране на учебния материал, автоматизирана система за обучение „Automate-200” с лабораторен компресор. Основното предназначение на обучителната система е да се осигури възможност на учениците да симулират проблеми в областта на пневматиката, електричните и електронните измервания и да намират възможните решения. Със средства по проекта са закупени и интерактивни помагала за работа в електронна среда, а също и учебници с разработени теми и упражнения по хидравлика, пневматика, електрически и екектронни измервания за всички ученици. С провеждането на учебни часове в този кабинет ще сеповишисъответствието на професионалното образование и обучение с реалната работна средаи ще се създаде възможност за повишаване на качеството на подготовка на бъдещите специалисти.

По този начин ще създадем условия за устойчив механизъм за сътрудничество между системата на професионалното образование и обучение и бизнеса.

ПГ „Ген. Владимир Заимов”, гр. Сопот участва в Проект BG05M2OP001-2.014-0001 "Подкрепа за дуалната система на обучение"със 155 ученици от 7 паралелки (8-10 клас).

Учениците се обучават в пет професии – Мехатроника, Техник на прецизна техника, Организатор интернет приложение, Хлебар-сладкар и Готвач.  Основни партньори на ПГ „Ген. Владмир Заимов” по проекта са: „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД, „СКФ Беарингс България” ЕАД, „Изкупи ме” ЕООД, „Дерби – 97П” ЕООД, „Алмонд 2018” ЕООД, „ХОУП - 07” ЕООД.

За всички ученици са закупени работни облекла за провеждане на часовете по учебна и производствена практика.

До края на учебната 2020/21 година ще бъде организиран пробен стаж на реални работни места заедно с фирмите партньори по проекта.

 

 

Източник: ПГ "Ген. Владимил Заимов" - Сопот

 

Последно променена в Четвъртък, 15 Април 2021 18:47
За времето от 13 до 15 април 2021 г., в района на Карловската долина, беше проведено тактическото учение „ЗЕНИТ 21”, с участието на зенитно-ракетен дивизион „Оса” на 61 Стрямска механизирана бригадата.
Учението премина при много добра организация, като поставените от ръководството цели бяха постигнати напълно.
За осигуряване провеждането на учението участваха и военнослужещи от 1 механизиран батальон, батальон за логистично осигуряване, щабен батальон, батальон за защита на силите и рота „Военна полиция” на бригадата.
По време на учението военнослужещите показаха висока мотивация и демонстрираха способностите си за изпълнение на поставените им задачи в условия близки до реалните.
 
Последно променена в Четвъртък, 15 Април 2021 18:21

За поредна година осем ученици от СУ „Васил Левски“ – Карлово се класират за Национален кръг в състезанието по информационни технологии „ИТ Знайко“:

- Денислав Дунеловски, 2. клас – Участва за втора година в състезанието. През миналата учебна година получи награда „Композиция и дизайн“ на Национален кръг, вдъхновен и подкрепен от сестра си Лили;

- Метин Акдере, 4. клас – Участва за първа година в състезанието;

- Пресиян Найденов, 5. клас – Участва за втора година в категория „Програмист“ като и двете години стига до Национален кръг;

- Станислав Стаев, 5. клас – Участва за втора година в категория „Програмист“ като и двете години стига до Национален кръг;

- Сияна Найденова, 7. клас – Участва за трета година, като последните две стига до Национален кръг. Миналата година спечели наградата „Оригинална идея“;

- Есил Акдере, 8. Клас – Есил участва за трета година. Две поредни години заема първо място в Националния кръг. Тази година освен участник е и ментор на брат си Метин, който уверено върви по нейните стъпки;

- Ростислав Дойчинов, 8. клас – Участва за трета година и има едно 2-ро място на Национален кръг. 

- Лилия Дунеловска, 9. клас – За пета поредна година Лили е на Национален кръг. Вече има наградите 1-во място, „Техническа сложност“ и „Оригинална идея“. 

След преминати два етапа, в конкуренция със стотици ученици от 1. до 9. клас от цялата страна,карловските ученици демонстрираха знанията си за работа с информационни технологии, като ги приложиха при решаване на поставени тематични задачи.

Участниците от СУ „Васил Левски“ всяка година доказват своята добра подготовка и се явяват фактор в Националния кръг, показвайки нови умения и компетентности. Комплексни са предпоставките за отличното представяне – усърдни ученици, отдадени учители, въвеждането на иновативния предмет „Основи на програмирането“.

Националното състезание „ИТ Знайко“ се организира от сдружение „Образование и технологии“ с подкрепата на Microsoft България. До Националния кръг се допускат първите 20 най-добре представили се ученици от възрастова група.

Успех на учениците от СУ „Васил Левски“ в пооследния етап – Националния кръг!

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА КАРЛОВО, Тел. 0335/ 54-598

 

 

 

 

 

 

Младежкият център в Карлово стартира работа по проект „Бъдещето-това сме ние“ с побратимения на Карлово град Владимирв Русия. Проектът е финансиран от президентския фонд на Русия и се управлява от "Владимирския Евроклуб". В проекта са включени всички побратимени градовеот Русия, Беларус, Германияи България.  

Град Владимир е побратимен с Карлово от 2018 година и този проект ще допринесе за укрепване на партньорството и засилване на междукултурния обмен между градовете.

По проекта предстоят конкурси за есе, видеоклип и фотографии за младежи16-35 години, които да представят забележителностите и  красотата на своя град, а през август ще бъде партньорският форум в град Владимир. В периода март - юни 2021 младежите ще участват в поредица онлайн срещи и семинари по проекта. На първата онлайн среща взеха участие ръководителят на Младежкия център, Цветина Захарлиева, и цариците на розата и лавандулата -  Яна Цветкова и Виктория Трифонова, като в работа по групи трябваше да представят забележителностите на града ни.

 
Последно променена в Петък, 26 Март 2021 18:29

Второ емоционално видео обръщение направи заместник-кметът Николай Новаков след поредното заседание на постоянните комисии към Общински съвет - Сопот. Изказването му е провокирано от поведението на Нели Пенева и конкретно от коментарите относно възможност за увеличение на общинските приходи със 7000 лева. 

Община Сопот е бенефициент по проект "Патронажна грижа +", който осигурява подкрепа на възрастни хора и лица с увреждания. Средствата се осигуряват по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Проектът и неговото изпълнение предвиждат възмездно наемане на общинско помещение, където служителите ще работят. Общинска администрация представи на вниманието на Общинския съвет докладна записка и договор за наем с Оперативната програма за сумата от 7000 лева за една календарна година. Нели Пенева възразява на предложената докладна, като твърди, че не е правно издържана и има много забележки, които така и не стават ясни до края на заседанието. 

Николай Новаков търси обяснение за това поведение, което е в разрез с обществения интерес. 

Последно променена в Петък, 26 Март 2021 18:12

    Ева Николова (ТК „Пловдив 1981“, гр.Пловдив) и Александър Василев (ТК „Черно море Елит“, гр.Варна) спечелиха титлите на сингъл на Държавното лично първенство по тенис на закрито до за деца до 14 г. Надпреварата от календара на БФТ се проведе на кортовете на ТК „Хасково 2015“.

В оспорван финален мач Ева Николова победи със 6-1, 7-6(3) Габриела Иванова (ТК „Черноморец“, гр.Бургас). Така тя спечели купата на държавен шампион до 14 години.

 

 

Временната комисия за Ковид обстановката към Общински съвет Карлово, оглавявана от председателя на ОбС – Доньо Тодоров, проведе редовно заседание на 10 март. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов и членовете на комисията призоваха за стриктно спазване на противоепидемичните мерки и носене на защитни маски и на открито. Повод за апела е усложняващата се ситуация в района. Според актуалната обстановказа периода 1-9 март, представена от управителя на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Киро Попов“ ЕООД – д-р Христо Пелев, само за първите 9 дни на настоящия месец през Ковид отделението, в което леглата от 35 вече са увеличени на 40, са преминали 65 пациенти, а през Ковид кабинета – 118 човека. Тези данни са съпоставими с данните за целия месец януари и за целия февруари 2021 година, уточни д-р Пелев. Той алармира, ченавлизаме в тежка ситуация. Нарастват случаите на болни от Ковид млади пациенти, при които не са се проявили типичните симптоми на вируса. Увеличава се и броят на хората, които се нуждаят от кислородотерапия, каза още управителят на болницата.

В Медицинския център до края на настоящата седмица ще бъдат направени 302 планови имунизации, осигурени са ваксини и за реимунизация, информира управителят на центъра д-р Атанас Юнаков.

Кметът на Карлово поиска ежедневна информация от двамата управители на здравни заведения и от д-р Стоянка Делевска, в качеството й на представител на общопрактикуващите лекари. Целта е д-р Кабаиванов да съдейства за бързото разрешаване на възникнал проблем, свързан с усложняващата се обстановка.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА КАРЛОВО, Тел. 0335/ 54-598

 

"Поздравяваме Веска Ненчева с второто място в кандидат-депутатската листа на БСП за 17 МИР Пловдив област, но в същото време я натоварваме със задачата да продължи всички добри дела, които започна през последния мандат и се надявам, че на 4-ти април ще се поздравим с една победа", това каза на пресконференция председателят на ОБС на БСП - Карлово инж. Манол Манолов.

Той обясни, че заради пандемията се налага кандидатът да бъде представен по този начин.

Председателят на БСП Сопот Станислав Стоенчев също взе участие в пресконференцията. Той каза, че е имало номинирани кандидати за народни представители от организацията в Сопот, но са взели решение да застанат зад кандидатурата на Веска Ненчева.

 
Тя честити празника на всички жени и подчерта, че през мандата си в 44-то НС е поела ангажименти в сферата на здравеопазването, образованието, социалната политика и културата.
 
"По един или друг начин през 2017-та, ГЕРБ станаха първа политическа сила, но аз не се отказах от поетите ангажименти, напротив това ме мотивира още повече да се боря и да отстоявам поетите отговорности. Благодаря ви, че ме приехте като вашия глас в българския парламент.
 
Всички каузи и политики, които защитавам са плод на общата ни работа. Удовлетворена съм, че всички политики, които отстоявам намериха място в управленската програма на БСП за България.
 
С нея се явявам и сега на парламентарни избори 2021-ва година", подчерта Ненчева и добави, че работата й ще продължи за безплатни ясли и детски градини, за прекратяване и подмяна на българската култура и история, пълен преглед на учебното съдържание и програмите, ежегодно увеличаване на учителските заплати, финансово мотивиране и кредитиране на студентите и докторантите.
 
"Нови стратегии за работата ми с българите в чужбина. Това е работата ми във втората комисия в Народното събрание, в това число и работата с неделните училища", каза Ненчева. Тя посочи, че друг приоритет в нейната работа ще бъде в областта на социална политика, екологията и зелена икономика.
 
 
"Работим за 6500 еднократна помощ за майки студентки, еднократна помощ в размер на 6 500 лева за всяко второ и трето дете на родители, които са се осигурявали 24 месеца преди това, 650 лева през втората година на майчинството и еднократна помощ в размер на 250 лева за всички ученици от 1-4 клас, безплатни учебници за всички ученици от 1-12 клас.
 
През четиригодишния мандат, част от работата ни бе за безплатни лекарства за децата до 14 години. Преизчисляване на всички пенсии спрямо средния осигурителен доход за 2017-та година", коментира кандидатът за народен представител.
 
Тя представи най-общо програмата, с която се явява на тези избори и подчерта, че имат предложения по всички сектори. Цялата програма може да я видите на официалния сайт на БСП.
 
Председателите на организации в Карлово и Сопот, както и кандидата за депутат Веска Ненчева призоваха смело и без страх да гласувате на 4-ти април с бюлетина №4 и преференция №102.
 
В заключение, инж. Манолов каза, че БСП иска здрава и образована нация, възродена и конкурентна икономика и държава, в която законите и институциите да се спазват и уважават, както и бизнес климат, който отваря входа, а не изхода на Терминал 2.
 
"Това, както се видя през последните 10 години, ГЕРБ не може да ви го предостави", заключи инж. Манолов.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!
 
Последно променена в Четвъртък, 15 Април 2021 18:11

   С официална церемония по издигане на националното знаме на площад 20-ти юли“ в Карлово започна отбелязването на Националния празник 3-ти март.

3 март 1878 година е въплъщение на едно начало, възкресение на един народ, който близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода. Народ, чиято висока самобитна култура е подложена на унищожение. На тази дата, преди 143 години се възражда една държава, която отново заема своето място на картата на Европа.

Тържествено слово по повод Националния празник произнесе заместник-кметът Антон Минев. „Има дати в българската история, които ни правят горди, че сме българи. Дати, свързани с героизма, със саможертвата с победата и със свободата….Преди 143 години ние получихме правото на свобода. Правото да имаме собствена държава. Да имаме символи на тази държава, като знамето и герба, като нашата армия. По този начин България възкръсна от пепелищата на петвековното робство…“, бяха част от неговите думи в празничното слово.

По случай Деня на Освобождението на България, Петър Цанков – петокласник от СУ „Васил Левски“, рецитира стихотворението „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов.

В празничната програма участваха: Почетна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада, Детска фолклорна формация „Розова долина“ при НЧ „Васил Левски – 1861 г.“, вокална група „Карловойс“ при Военен клуб Карлово, водещи от СУ „Христо Проданов“.

Честването на Националния празник продължи с откриване на фотодокументална изложба „Опълченците от карловския край, участници в Освободителната руско-турска война 1877 – 1878 г.“ във Военен клуб – Карлово, където кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи грамоти и книгата „Бележити българи и воини“ на организаторите на експозицията – представители на гр. Карлово, с. Каравелово, гр. Баня, с. Куртово и кв. Сушица. Празничното честване завърши с поднасяне на цветя пред паметника на ген. Карцов.

На официалната церемония по повод Националния празник 3-ти март присъстваха: кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народните представители Данка Люртова и Веска Ненчева, председателят на Общински съвет Карлово Доньо Тодоров, заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Тодор Манчев, координаторът на СДС за Южна България Йордан Кръстанов, заместник-кметовете и секретарят на Община Карлово, общински съветници, кметове на населени места, граждани.

Събитията преминаха при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА КАРЛОВО

 

Последно променена в Четвъртък, 04 Март 2021 15:25

Мано Манов, кмет на село Климент сподели в профила си във фейсбук, че селото е спечелило два проекта по ПУДООС в кампания „Чиста околна среда-2021“. 

А ето и на какви нови придобивки ще се радва селото: 

 

“Кметство Климент – институция в дълг към жителите си.  

Единия проектът „Еко кът за децата на Климент“ е насочен към децата от детската градина  в селото. С осъществяването на тази инициативата ще допреустроим двора на детската градина и ще оформим красив еко кът  с типични за района билки и подправки, за които децата ще се грижат. Част от оградния дувар ще се превърне в информационна стена с описание на билките и подправките, растящи в нашия район, тяхното приложение в ежедневието и медицината. С указателни табла ще запознаем децата с видовете гъби и животни обитаващи Същинска Средна гора. Ще се монтират интерактивни съоръжения на открито и ще закупим образователни материали по темата на кампанията „Обичам природата и аз участвам“. С децата на Климент ще организираме детски карнавал със закупени костюми на плодове, зеленчуци и цветя от „бабината градина“.

    Втория проект е за облагородяване на райони за младежите на Климент. Естетизиране на селска среда чрез  озеленяване и  създаване на по-приветлива атмосфера за социални контакти, на жива и красива, естествена и поддържана публична среда, която местното население и гостите на Климент заслужават. Нашата задача е изграждане на класна стая на открито до читалището за провеждане на различни занимания с деца и младежи и обособяване на футболно игрище за масов спорт сред природата в училищния двор. Наша цел е новите придобивки да създадат жива атмосфера на добре поддържано село с отговорен „зелен достъп” за социално приобщаване и ще дадат възможност на децата и младежите да прекарват повече време в игри и спорт сред природата.

Благодаря на екипа с който разработихме проектите - Теодора Димитрова и Николина Петрова” - Мано Манов, кмет на село Климент

Последно променена в Събота, 27 Февруари 2021 13:18
Страница 1 от 465