Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет06222018

Last update

През нощта и в сутрешните часове ще има разкъсана облачност, на места намаляваща до незначителна. Утре около обяд, под влиянието на добре изразен студен атмосферен фронт, отначало в северозападната половина от страната, а привечер и през нощта и в източните райони ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

В отделни райони, главно от Северозападна България и Предбалкана, валежите ще са интензивни и значителни по количество. Очакват се градушки. Температурите ще са все още високи - максималните ще са от около 27° в северозападните, до около 33°-34° в югоизточните райони. До вечерта вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне чувствително захлаждане.

Над Черноморието ще има променлива облачност, но през деня валежи са малко вероятни. Ще духа бриз. Максималните температури ще са 28°-31°. Температурата на морската вода е 23°-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. 

Над планините сутринта ще има и слънчеви часовe, но около обяд първо в масивите в Западна България, а по-късно през деня и в останалите планински райони, ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони значителни. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Температурите през деня ще са все още високи и максималната на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра - около 13°

В събота ще бъде ветровито и захлаждането ще продължи. Преобладаващите максимални температури ще са между 21° и 26°. На места, повече в източните и южните райони, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, отделни райони - интензивни и с градушки. В неделя ще бъде хладно, ще има променлива, в следобедните часове по-често значителна облачност и на места ще превали дъжд. Вятърът чувствително ще отслабне. 

Източник/ НИМХ-БАН

 Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов проведе изнесена приемна в Климент, на която жителите на населеното място имаха възможност да поставят свои проблеми и предложения. 
На приемния ден бяха поставени въпроси за настилка на улиците в селото, подмяна на водопроводи и оформяне на парково пространство. 
Д-р Кабаиванов информира, че ще започва възстановяване на пътната настилка по пътя от Войнягово до Климент и се търсят възможности, за да бъде направена сграда за читалище в Климент, каквато липсва. 
  Жител на населеното място изказа благодарност към кмета д-р Кабаиванов и кмета на Климент Мано Манов за направеното в селото до момента с общински средства. 
На приемната присъстваха секретарят на общината Стефан Стефанов и специалисти от общинска администрация.
 
 
ПРЕСЦЕНТЪР НА
ОБЩИНА КАРЛОВО
0335/54-598
Последно променена в Четвъртък, 21 Юни 2018 18:10
На тържествена церемония СУ „Васил Левски” връчи дипломите на Випуск 2018. 76 зрелостници получиха свидетелства за завършено средно образование, от тях 32 –ма са с отличен успех. Мариана Манчева директор на училището благодари на всички ученици и учители за високото представяне на държавните зрелостни изпити, което тази години нареди училището на пето място в Пловдив област. Златни значки с лика на Васил Левски за най-висок успех получиха Даяна Михайлова за отличник на Випуск 2018 и Радослав Найденов за първенец на Випуск 2018. Със сребърни значки бяха наградени Озода Мунавар, Надежда Иванова и Петър Белев. Анелия Николова и Мариян Томов получиха наградата която ежегодно дарява проф. Иван Гаврилов за отличен успех и цялостен принос към училището. Всеки зрелостник получи и по една книжка „Велики мисли, афоризми и цитати на велики хора”.
 Антон Минев зам.-кмет връчи поздравителен адрес от името на д-р Кабаиванов кмет на община Карлово, в който се казва: „Бъдете горди, че сте възпитаници на едно от най-старите училища – елитната гимназия Васил Левски. Отново СУ „Васил Левски” е сред водещите в област Пловдив с пето място на държавните зрелостни изпити. Поздравявам за успехите и доказания професионализъм педагогическия колектив при училището. Благодарение на усилията, на търпението и отговорността на всички бивши и настоящи преподаватели –стотиците възпитаници на СУ „Васил Левски” са направили първите си стъпки към знанието и съхранили за цял живот благодарността си към всеотдайния учителски труд. Скъпи зрелостници, където и да ходите по света, носете славата на Вашето училище и Вашия град Карлово. За Вас предстои един труден път, но се надявам, че ще положите всички придобити знания, умения и опит за да се реализирате в живота. Говорете истината! Не забравяйте приятелите си! Правете добро! Не забравяйте Вашите преподаватели – дали всичко от себе си за да бъдете достойни и успели хора!”     
       На церемонията присъстваха ръководният състав на община Карлово, ученици, учители, родители и гости.
 
 
 
 
 
Последно променена в Четвъртък, 21 Юни 2018 18:00
 На 19 и 20.06.2018 г. в Национален музей „Васил Левски” гр. Карлово се проведе обучение на младежи, желаещи да са част от клуб „Млад екскурзовод”.Тази съвместна инициатива на МКБППМН Карлово и Национален музей „Васил Левски” Карлово има превантивна цел да ангажира свободното време на децата и младежите.
     Младежите посетиха родната къща на Апостола, експозиционната зала, мемориалния параклис "Всех святих болгарских", Чардаклиевата и Онбашиевата къща. Получиха информация как да представят не само родната къща на Васил Левски, но и историческите места в Карлово, свързани с неговия живот и дело.
      Дора Чаушева Директор на музея, запозна присъстващите с историята на музея и професията екскурзовод. Тя подчерта, че е една динамична и интересна професия, даваща възможност да се общува с различни хора. Виктор Комбов Уредник, разказа за живота на Васил Левски, за неговото семейство и родната му къща, като представи презентация по тази тема. Даяна Методиева екскурзовод в музея, сподели за детската работилница, където най – малките посетители имат възможност да изработят сами и отнесат със себе си спомен от родната къща на Васил Левски. Тук те могат да се включат като доброволци в инициативата „Деца помагат на деца” и да станат част от екипа, работещ вдетската работилница.
     Всеки участник след проведен тест, получи сертификат за преминато обучение „Млад екскурзовод”, подаръци от музея и възможността в удобно за него време да бъде част от екипа на НМ „Васил Левски”. Нели Минчева Секретар на МКБППМН Карлово, благодари на младежите за проявеното желание за участие и изрази мнение тази инициатива да стане традиция и да се провежда всяко лято.
 
 
ПРЕСЦЕНТЪР НА
ОБЩИНА КАРЛОВО
0335/54-598
 
Последно променена в Четвъртък, 21 Юни 2018 17:50

Имотите са разположени в Сопот, Карлово и в селата Анево и Кърнаре

 

Одобрена е продажбата на недвижими имоти собственост на ВМЗ ЕАД - Сопот. Това са 34 ведомствени жилища и 6 гаража, собственост на военния завод. 

 

В преобладаващата част от тях са настанени дългогодишни работници и служители на дружеството, които многократно са заявявали интерес за закупуването им.

 

Продажбата ще се осъществи от ВМЗ ЕАД, като получените средства ще останат на разположение на дружеството.

 

Източник/ desant.net

Последно променена в Сряда, 20 Юни 2018 19:37
Празникът на розата отмина, време е за лавандулата! 
 
Община Карлово, Комплекс "Старинно Карлово" посрещнаха първите туристи, дошли да се потопят в лилавите полета, привлечени от аромата и свойствата на етерично-масленото растение. Гостите бяха от далечната Индонезия и минавайки транзитно през България, на път за Румъния, избраха да направят спирка именно в Карлово. В лавандуловите полета се срещнаха със собственика, който им разказа интересни факти за отглеждането на ценната култура. Получиха китки с лавандула и се снимаха за спомен. За финал в "Бухаловия хан" ги очакваше чаша студен ободряващ чай ...от лавандула, естествено.
 
ПРЕСЦЕНТЪР НА
ОБЩИНА КАРЛОВО
0335/54-598
Последно променена в Вторник, 19 Юни 2018 14:02

По повод Световния ден на бащата децата от Социален център "По-добре заедно" към Община Карлово, функциониращ по проект BG05M9OP001-2.004-0026-C01 посетиха Музея на хляба в Копривщица. Музеят се ръководи от Ангел Ангелов,известен още като "най-големият тиган на Балканите", който заедно с племенника си Димитър, разказаха на децата историята на хляба от неолита до днес, месиха и играха заедно. Идеята бе децата да видят, че и мъжете също може да готвят и помагат вкъщи, а хлеботерапията е доказано успешен метод за социално включване на деца със СОП. След заниманията за децата в центъра по време на Дните на добри дела 2017 с Даниела Танева от Хлебна къща-Пловдив специалистите към центъра видяха положителния ефект върху децата и продължават да предлагат интерактивни занимания за развитие на децата и сплотяване на семейството. Благодарности към всички татковци и батковци,които се включиха в инициативата!

 

 

 

 

 

 

Източник и снимки/ Младежки Информационен Център -Карлово

Последно променена в Понеделник, 18 Юни 2018 13:13

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е в сила за цялата страна за 17 юни. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В цялата страна се очакват краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки. Количествата на валежите ще достигат до 30-35 л/кв.м.

 

Последно променена в Събота, 16 Юни 2018 22:42
За времето от 11.06.2018 г. до 15.06.2018 г. във войскови район - Карлово се проведе Общоармейският шампионат по футбол на малки врати за мъже, чийто домакин бе 61 Стрямска механизирана бригада. В спортната надпревара взеха участие представителните отбори на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, на Военноморските сили, отборите на 2 механизирана бригада – Стара Загора, 68 бригада специални сили, служба „Военна полиция”, ВА „Г. С. Раковски” – София, служба „Военна информация”, НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново и домакините от 61 механизирана бригада. Техните умения на футболното поле, професионализъм и спортен хъс определиха призовите места.
Шампионатът започна с вдигане на националния флаг под звуците на химна на Република България в изпълнение на военния духов оркестър на домакините. Командирът на 61 мбр бригаден генерал Пламен Йорданов откри турнира, като приветства отборите и подчерта, че в шампионата участват достойни и доказали се състезатели. Той им пожела съревнованието да премине в спортсменски дух със спазване на правилата за безопасност и победа за най-добрите
На 15.06.2018 г., се проведе решителната финална среща между отборите на 2 мбр – Стара Загора и НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново. След оспорваната борба, по-голямо хладнокръвие прояви отборът на НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново, който стана победител и зае почетното първо място. Второто място остана за отбора на, 2 мбр – Стара Загора. Трето място завоюва отборът на домакините от 61 механизирана бригада и на четвърто място се класира представителният отбор на 68 бригада специални сили. 
Призьорите бяха наградени с купи, медали, грамоти и футболни топки. Наградите връчиха полковник Деян Дешков - заместник командир на 61 мбр и господин Иво Антонов - директор на дирекция социална политика към министерството на отбраната.
На най-добре представилите се в шампионата футболисти бяха връчени статуетки. Тази за „най-добър нападател” отиде при майор Тихомир Тодоров от НВУ „Васил Левски”. За „най-добър вратар” на шампионата бе определен старши сержант Георги Тенчев от представителния отбор ВВС. Призът за „най-полезен за отбора” отиде при редник Никола Божилов от отбора на 68 бригада специани сили, а за „най-добър защитник” при ефрейтор Мартин Монев от 2 мбр - Стара Загора.
Ръководителят на шампионата полковник Невяна Митева се обърна с думи на благодарност към домакините, като изрази задоволство от създадената организация и добрите условия за провеждане на шампионата и поздрави участниците за проявения спортсменски дух в активното съревнование.
Първенството бе закрито от полковник Деян Дешков - заместник командир на 61 мбр., а спортната надпревара завърши с обща снимка за спомен на всички участници.
С обилен дъжд завърши награждаването на участници в общоармейския шампионат по футбол на малки врати за мъже като господин Иво Антонов пожела на всички да им върви и занапред по вода!
 
 
Източник/ 61-ва Стрямска Механизирана Бригада
Последно променена в Събота, 16 Юни 2018 13:07

Пороен дъжд и градушка с големина на лешник са унищожили между 60% и 80% от земеделската продукция в карловското село Климент. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на населеното място Мано Манов. По думите му, валежът е започнал около 18.00 часа снощи, като за половин час е успял да унищожи почти цялата реколта на жителите на Климент. „Вследствие на градушката алуминиевата дограма на къщата ми е нацепена, а от едната страна има поражения върху мазилката. Щетите са основно по земеделската продукция. Много е неприятно, но важното е, че няма пострадали хора, не се стигна и до наводнения. Край село Климент има два язовира, върху които се осъществява стриктен контрол. Няма опасност от преливане“, каза Мано Манов. Той посочи, че всички отводнителни канали и речни корита в селото са почистени. „Успяхме да приключим с тези дейности навреме, за да нямаме проблеми при подобни поройни дъждове и градушки“, коментира кметът на карловското село Климент.

Страница 1 от 392