Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря08162017

Last update

От 320 на 170 кг, от 5 години буквално прикован във фотьойл до ходене пеш с километри. Това е приказката с щастлив край за най-дебелия българин. 46-годишният Иван Тодоров от село Златар, Шуменско, свали 150 кг без операции и медикаменти, и се върна към нормалния живот благодарение на уникална българска методика за здравословно отслабване. Преди 7 години Иван дори не е предполагал, че ще може да мръдне от фотьойла – на него спи, на него се храни, всичко на него върши. „Гледах през прозореца как се сменят сезоните и мечтаех да изляза навън, да усетя аромата на въздуха, само това исках“, споделя вече ексрекордьорът по натрупани килограми. 

Стресът от смъртта на майка му отключва през 2005 г. болестното надебеляване до 320 кг, при височина 180 см и 5 години блокаж във фотьойл, придружено с жестоки ставни болки и диабет. От „Бърза  помощ“ лекарят му казва: ако тази доза морфин /за намаляване на болката/ биехме на слон – бихме го умъртвили. „Коремът ми висеше над коленете, аз го държах с 2 ръце, беше страшна гледка“, връща лентата назад Иван. И това се отнася за човек много деен преди този поврат в живота му – тренирал бойни изкуства и бокс, свирил на китара и йоника.

Именно, когато е най-отчаян, ангел вестител дава рецептата за спасение. Николай Ников, който има магазин за едрогабаритни мъже в София и Варна, и от когото Тодорка, сестрата на Иван, търси дрехи за брат си, става живият пример как може да се промени. Ники се е спасил от болестно напълняване с българската методика на Иван Гарабитов, заслужилият треньор по борба, който от години е признат за гуру в здравословното отслабване.

„Адашът Иван веднага откликна на моя зов за помощ и от център „Гарабитов“ безвъзмездно поеха лечението ми в края на 2010 г.“, спомня си новото повратно начало в живота най-дебелият българин. Месец и половина след прилагането на терапията мъжът от Златар вече е отслабнал с 50 кг. И е сбъднал една от мечтите си – да спи легнал. Вече не пие хапчета за диабет, а и страшните ставни болки изчезват. 7 години продължава да слабее, без йо-йо ефект. И въпреки, че е свалил 150 кг, буквално 2-ма човека от тялото си – кожата му не увисва. Периодично прилага методиката на Иван Гарабитов, която променя и хранителния му режим. Шеговито отчита: на село се храним с подръчни материали - каквото произведем това е – наричам я „производителна диета“. Всеки ден прави специално изготвени за него упражнения от Гарабитов и вече върви с километри. Иван Гарабитов и неговият екип вдъхновява, връщайки вярата, че има спасение, подчертава Тодоров. Той е категоричен: който страда от напълняване трябва да мине през тази уникална българска методика, иначе не става. Екс най-дебелият българин апелира към родителите на деца с наднормено тегло отрано да започнат лечение. А медиите да акцентуват повече върху решението на този сериозен проблем. 

За съжаление и Тодоров, и сестра му, не са в състояние да работят и преживяват с малката реколта от градината и благодарение на добрината на съседи и приятели. Ако някой има желание да помогне с нещо на Иван Тодоров може да му се обади на телефон 0879588730.

 

Статията е подготвена от Катя Стайкова

Последно променена в Сряда, 09 Август 2017 10:50

Улиците на Карлово ще станат тесни в следобеда на 11 август 2017, когато 40 рали-автомобила Пежо205 със 120 доброволеца пристигат на стадиона в Карлово, за да направят дарение от ученически пособия, оборудване и материали за училищата и социалните центрове в Карлово. 

Инициативата е част от европейското турне на френските доброволци „Еurop’raid2017”, а в Карлово са по наша покана.
Сдружението ни „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“, управляващо Младежкия информационен център в града, вече 10 години предоставя възможности за социално включване, междукултурен обмен, личностно и професионално развитие на младите хора от региона.
Френските доброволци ще изиграят приятелски мач с местния юношески футболен отбор от 18:00 и ще се срещнат с граждани и младежи,за да споделят емоцията от това да обикаляш цяла Европа и да даряваш на хора в неравностойно положение. Събитието ще отбележи 12 август –Международния ден на младежта, насърчавайки младите хора да бъдат солидарни и да се включват в благотворителни каузи и инициативи.
„Europ’raid” стартира през 2014 със 12 доброволеца, през2015 те са вече 42, през 2016г.са 207, а тази година в инициативата се включват 450 доброволеца, които карат над 15 тона материали за училища в Босна и Херцеговина, Албания,България и Румъния.
Заповядайте на стадиона да посрещнем с български знамена доброволците!

На 31 август и 01 септември 2017г. гр. Карлово за втори път ще бъде домакин на Доброволчески лагер на СОНИК СТАРТ - традиционното събитие, привличащо всяка година стотици деца и младежи по пътя на добротворството.

„Добрите стъпки създават посока“е мотото на шестия по ред Доброволчески лагер, който се организира в рамките на дългогодишната Доброволческа програма на СОНИК СТАРТ.Събитието успешно обединява младежи от цялата страна, като демонстрира алтернативи за тях, представяйки идеята за доброволчеството, и насърчава активното участие в изграждането на гражданското общество.

Под патронажа на д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово, парк „Здраве“ в гр. Карлово ще се превърне отново в своеобразна сцена на доброволчески изяви с обособяването на различни работилници, в които участниците в лагера ще оставят своята следа от доброволческото си призвание.

Доброволчески лагер 2017г. е едно от централните събития в календара на Национална кампания на СОНИК СТАРТ за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“, превърнала се в емблема на дейността и мисията на организацията,и се реализира от Центровете за обществена подкрепа в Драгоман, Първомай, Карлово, Балчик, Левски и Червен бряг; Центровете за настаняване от семеен тип в Карлово, Левски, Драгоман и Червен бряг; Дневен център за деца с увреждания в Карлово; Дневен център за стари хора Драгоман; Център за социална рехабилитация и интеграция Левски; Защитено жилище Червен бряг и Дневен център за деца и възрастни хора с увреждания Червен бряг.

За повече информация ни пишете:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Последно променена в Сряда, 09 Август 2017 00:13
Състоянието на междуселищната пътна мрежа в община Карлово продължава да се влошава и това започва да се отразява негативно върху нервите на водачите.
Зачестяват и сигналите до нашата медия.
Изнервени читатели ежедневно ни изпращат снимки от различни места в общината, с надеждата да станат достояние на общинската управа и да се вземат мерки по възстановяването на асфалтовата настилка.
Поредният сигнал касае пътищата от южната дъга на общината.
Ето какво ни написа Християн Митов:
 
Здравейте. Това са дупки на пътя между гр. Баня и с. Войнягово. Дупки дълбоки около 10 см. ЗА МЕН ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО,А ЗА ВАС? В с. Дъбене по главната улица е същото, да не говорим за малките улички, в с. Московец също. Кметовете на тези села друга работа ли вършат?  Не мисля,че нямат 10 лв. за две торби цимент. За една седмица в района си изпочупих колата и съм сигурен че не съм само аз. Искам чрез вашата публичност на медията ако може да накараме хората които трябва да си свършат работата да спрат да наглеят и ламтят за пари. От гр. Баня до с. Анево през селата Войнягово, Климент, Каравелово, Богдан и Московец има огромни ями на пътя. Включително в и около с. Дъбене. Сложете ми ако искате името, публикувайте нещо ако сте независима медия за да разберат тези, които не си вършат работата. 
ГОЛЕМИ ЕВРО ИЗИСКВАНИЯ, ВИНЕТКИ, ЗАСТРАХОВКИ А НАСРЕЩА ЯМИ НА ГЛАВНИ ПЪТИЩА. Скандално!

Основен ремонт и рехабилитация на пътя Карлово-Дъбене-Войнягово-Климент ще има. Причината за забавянето на реконструкцията не е в местната власт. Проектът е спечелен, парите са одобрени, скоро изпълнението ще започне. Това обяви в интервю за Карлово ТВ кметът на общината д-р Емил Кабаиванов.

Снимки: Християн Митов
В публикацията е използван материал от сайта KARLOVO.TV

 
Последно променена в Сряда, 09 Август 2017 00:06
Христина Караколева – Царица на розата 2017 взе участие в международен проект „Спиране на социалното изключване и дискриминация по отношение на жените в спорта“, който се реализира по програма „Еразъм +“.  
Младежкият международен обмен се проведе от 18 до 27 юли в Полша.

Христина е състезателка по триатлон и е печелила няколко призови мета в своята дисциплина.
С участието си в международния проект, тя представи град Карлово и България сред младежи от 10 страни. 
Повече информация за проекта, може да намерите тук:
 
ПРЕСЦЕНТЪР НА
ОБЩИНА КАРЛОВО
ТЕЛ: 0335/54 598
Последно променена в Понеделник, 07 Август 2017 16:30
В Созопол, в средата на лятото, пристигнаха деца от цял свят, за да представят своите държави в 12-тото издание на международния фестивал Little Miss & Mister Planet 2017. Тази година имаше участници от Бразилия, Южна Африка, Казахстан, Грузия, Украйна, Русия, Татарстан, Естония, Унгария и България. Организатор на форума е Агенция ИНТЕРСАУНД, а Председател на Международното жури – г-жа Ирина Папазова. 
В продължение на една седмица в официалния хотел на фестивала – „Грийн Лайф Резорт Созопол“, дългогодишен партньор на фестивала, участниците имаха богата програма – Вечер на нациите, Интервю с международното жури, Модно шоу, Талант шоу. Децата се срещнаха с Кметското ръководство на Созопол, пътешестваха с корабче в залива и се разходиха в античния град.
Финалният гала спектакъл на режисьора Мартин Желев  преобрази сцената в старинния Созопол на фееричен приказен замък, окъпан в светлини. Началото беше поставено от уникално шоу  „Space magic“ в което  участниците се представиха в дизайнерски костюми на тема „Космос“. Във втори тур децата дефилираха в национални костюми и разказаха за себе си и своите държави. Пред многобройната публика се представиха и най-добрите таланти. Трети тур беше вълшебен – принцове и принцеси в пищни тоалети, вълшебна музика, блясък и красота. Водещи бяха: Мария Махлина – Русия, Евелина Сиразетдинова – Татарстан, Леда Виденова и Йордан Папазов – България. В програмата се включиха с вокални изпълнения Мария Махлина и Дона Недин – Златна медалистка от Арт фестивал New stars 2017. По традиция спектакълът завърши с химна на фестивала, изпълнен от Евелина Сиразетдинова. 
8 годишната Пламена Кацева от Карлово представи България във възрастова група Little. Пламена се изяви с атрактивен латино танц и блестящо сценично поведение в дефилетата . Тя спечели световната титлата Little MissPlanet 2017 в своята възрастова група, и приз за най-красив тоалет. 
Малката Пламена е носителка още на титлите Little Miss Galaxy 2017 и Little Miss Galaxy Fashion Star от международния конкурс, организиран от Агенция „Интерсаунд“ в град Банско и получи  специална покана за участие в международния конкурс Little Model Earth 2018, който ще се проведе през месец март 2018 в Южна Африка.
Източник: Агенция „ИНТЕРСАУНД“
 
ПРЕСЦЕНТЪР НА
ОБЩИНА КАРЛОВО
ТЕЛ: 0335/54 598
Седем деца на възраст от 9 до 12 години от Карлово и Калофер, участваха на първата лагер-школа по роботика в еко-хотел „Здравец“. Вместо да мързелуват през лятната ваканция с телефон в ръка, Ангел, Себастиян, Тошко, Гошко, Мартина, Поля и Росен, предпочетоха да научат как технологиите могат да бъдат използвани в помощ на човека.
Лагер-школата е организирана от сдружение „Образование и технологии“, а обучението се провежда по специални разработени програми от „Майкрософт“ и екип учени от Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. На чист въздух, сред боровете на прохладната Родопа планина, децата конструираха и програмираха сами Лего роботи от серията Mindstorms, учеха се да работят в екип и да ръководят отбори. Въпреки крехката си възраст, научиха какво е транзистор, поялник, калай и сами запояваха частите на първия си микроконтролер Пингуино.
 
В последния ден се забавляваха дружно като проведоха сумо борби с роботите си и състезания за пренасяне на кенчета по доста сложна писта, управлявайки роботите със смарт телефоните си. Не липсваха и традиционните забавления за знайковците – творчески ателиета, спортни игри, вечер на таланта и лагерен огън. 
Освен с много нови знания, децата се завърнаха в Розовата долина и с много нови приятелства и с обещание за нови срещи на следващия робо-лагер.
Последно променена в Четвъртък, 03 Август 2017 14:08

„Ние вярваме в идеята! Да, всеки има емоция, всеки има свое виждане за нещата, но има нещо много важно - тази партия винаги е жертвала, дори и себе си заради хората.“, това сподели на Историческа поляна Георги Гергов, лидер на социалистите в област Пловдив.

Георги Гергов, заедно с представители на младежката организация на БСП в Пловдив и народните представители Теодора Халачева, Георги Търновалийски и Манол Генов засвидетелстваха своята признателност към първооснователите. С тях бяха и социалисти от областта, общински съветници от Пловдив, Димитър Здравков, кмет на община  Садово и Атанас Телчаров, председател на Общинския съвет в Садово.

„126 години и отново сме  в ситуация, в която трябва да отстояваме идеи и вяра. Ние трябва да не забравяме да говорим за силата на идеите,  за енергията и ентусиазма на мечтателите, за идеалите и ценностите, които са изповядвали. Да помним техните борби в едно смутно време, когато се полагат основите.

Според областният лидер на БСП Пловдив дори да не ни го признават, да  не ни го казват гласно, това не значи, че хората не го  разбират. Защото е БСП е партия,  която, за разлика от всички нови формирования и други партийки е истинска.

„Ние сме българи, ние сме патриоти, ние сме истински. Да, мачкат ни днес, но те са за кратко. Ние рано или късно ще защитаваме и ще претворим своите идеи и  програми в управлението на страната и ще сме щастливи, че  живеем нормално, че сме в Европейският съюз, че обичаме Русия, че сме истински, че сме българи. И в този момент не е важно,   дали сме на лагери, два, три, пет или десет лагера, по-важно е нашата партия да просъществува, да премине кризите, да успеем в този тежък период. Не да имаме 80 народни представители, ние трябва да управляваме България, не заради нас, а заради хората. Ние сме положителните герои.  Няма нито един човек,  който, независимо от своето лично да не мисли в сърцето си за партията, за това какво ще направим за партията. Ние вярваме в това и хората ще го  разберат. Всички вестникарски герои ще си отида, но ние  ще останем.  И когато  трябва се спасява България ще бъдем отново ние. БСП направи всичко възможно, пренебрегна себе си, когато приемаше Конституцията, която имаме. Защото сега, когато сме в кризата, въпреки, че не я признават, пак БСП е реалната партия, която стои на краката си.  Ние сме на ход, дори и да ни биха този път, БСП ще пребъде!“, категоричен бе Георги Гергов.

Пресцентър на БСП 

     В камерната зала на Народно читалище „Васил Левски-1861г.“ Карлово гостуващи  читалища от общините Пещера, Дряново и Стамболийски представиха работещи практики през своя опит, идентифицирани проблеми и намерени решения, постигнати резултати, както и ползите за читалищата, местните власти и общностите. На срещата , открита от г-н Минев, зам. кмет на община Карлово, присъстваха секретари, председатели на читалища и кметове на населени места от  нашата община. Представяне на Платформа АГОРА направи г-жа Емилия Лисичкова, председател на Сдружението. 
     Споделянето на добри практики и опит е част от проекта "Активни общности: изграждане на капацитет за промяна", реализиран от Сдружение „Платформа АГОРА” с подкрепата на Фондация Америка за България. Целта на проекта е да се разработи, утвърди и популяризира устойчив модел за овластяване на общностите на базата на местно лидерство, активно гражданско поведение и мобилизиране на местни ресурси. Моделът се реализира в 12 български общини на територията на цялата страна.
Последно променена в Понеделник, 31 Юли 2017 22:25

Кметът на село Климент Мано Манов откри детска площадка в двора на детската градина на селото.

Децата ще имат възможността да се  радват на класна стая на открито и различни детски съоръжения - всичко това благодарение на финансиране от Министерството на околната среда и водите  и ПУДООС  по проект “ В Климент с четка и палитра”, с допълнителна помощ от страна на Община Карлово и щедри спонсори.

     Сградата на детската градина е санирана, подменена е дограмата и водосточните тръби, сменена е и вътрешната мебелировка.

     На събитието присъстваха представители на Община Карлово, общинският съветник Светлозар Янков, директорът на Детската градина – Недялка Савова и учители.

Последно променена в Понеделник, 31 Юли 2017 22:20
Страница 1 от 338