Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря07152020

Last update

Back Вие сте тук:Начало ПРЕДСТОЯЩИ Откриват фотодокументална изложба, разказваща за дарителството в Карлово
Четвъртък, 30 Май 2019 19:28

Откриват фотодокументална изложба, разказваща за дарителството в Карлово Избрана

Оценете
(1 глас)
ДАРИТЕЛСКАТА ТРАДИЦИЯ В КАРЛОВО - СЪЗИДАНИЕ И ДУХОВНОСТ
Фотодокументална изложба
 
Откриване на 10 юни в 11.00 часа в Историческия музей град Карлово
 
Като част от Националната програма за честването на 200 годишнината от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев- най-големите дарители в българската история, Община Карлово и Историческия музей организират Изложбата „Дарителската традиция в Карлово-съзидание и духовност“. В 14 табла, с оригинални документи и фотографии са представени по-големите дарителите на град Карлово през Възраждането и следосвобожденската епоха, техните дарения и приносът им за просветното и културно развитие на родния град. Сред тях са деятелките на Женско дружество „Възпитание“, Тодор и Анна Пулиеви, Христо Лазаров, Анка Кузманова, Пека Попова и редица други, които с щедрите си с благотворителните жестове продължават благородната дарителска традиция на предците си и допринасят изключително много за просветния и културен възход на родния град и духовния напредък, с принос за оцеляването на българския дух във възрожденска и следосвобожденска България. 
Акцентът в изложбата е върху дарителството на братя Георгиеви за родното Карлово. Живели десетилетия в чужбина най-богатите българи в онази епоха, никога не престават да милеят за своя роден град. Голямо е вниманието, което братя Георгиеви отделят за развитието на просветното дело в Карлово преди и след Освобождението. Христо Георгиев подпомага финансово Иван Богоров да завърши медицина в Париж, а по-късно и издавания от него “Цариградски вестник”. В продължение на години наемите от дарени на градското общинското управление имоти, финансират учебното дело в града. Евлогий Георгиев отпуска и други суми в полза на училищата. На първо място той подпомага бедни, но способни карловски младежи, които имат желание да се учат в страната и в чужбина. Със средствата отпуснати от него своето образование получават Кирил Ботев, инж. Т. Сахатчиев, Н. Бракалов, Хр. Попов и др. През 1911 г. изпълнителите на Завещанието на Евл. Георгиев по настояване на Христо Пулиев отделят 1 000 000 лева за създаване на техническо училище в Карлово. Основният камък е положен тържествено през 1915 г. Държавното средно механо-техническо училище с пет годишен курс на обучение е открито на 15.09.1925 г., когато е приет първият випуск от 82 ученика в две паралелки. През дългите на години на своето съществуване преподаването в това училище е на изключително професионално ниво и възпита много добри професионалисти.
Комплексът от сгради на Първата текстилна фабрика в Карлово е най–голямата дарителска проява на големия благодетел спрямо неговите съграждани, открита на 10.02.1891 г. На Първото българско земеделческо-промишлено изложение в Пловдив 1892 г., фабриката излага вълнени прежди и тъкани в един от най-красивите павилиони, построен пак със средства на големия дарител.
 
Механо-техническото училище в Карлово
Карловския павилион на Първото земеделческо-промишлено изложение в Пловдив 1892 г.
 
 
Източник и снимки/ Общински Исторически музей Карлово 
Прочетена 670 пъти