Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт03262019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ПРЕДСТОЯЩИ След броени дни откриват плажа на р. Марица
Сряда, 29 Юли 2015 14:17

След броени дни откриват плажа на р. Марица Избрана

Оценете
(0 гласа)

 На 02.08.2015 г. от 18:00 ч. между Пешеходния мост и моста на Панаира, ще бъде официалното откриване на „Плажът на Марица“. Гостите на реката ще могат да се възползват от бар, плаж с три басейна, а от септември и отворена сцена, на която ще се провеждат различни музикални събития, работилници, лекции, дебати, филмови прожекции и мн. др. За музикалното оформление на тържественото откриване, с фънки бийтове, ще се грижи DJ Gudel.

Проектът „Плажът на Марица” представлява намеса в градска среда, която цели да възстанови забравената пловдивска традиция на крайречните бани – първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882. В десетилетията след това няколко други плажа отварят врати на различни места край реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани. След 70-те интересът към тях значително намалява. В днешно време, почти никой не ходи на реката освен дузина рибари в крайградските части на Пловдив.

Повече от 100 години по-късно екипът и партньорите на Архитектурната седмица възраждат тази пловдивска традиция. Плажът е временна конструкция, която ще съществува от 02 август до 30 септември. След края на фестивала ще бъде премахната, като амбицията на организаторите е тази инициатива да се повтаря през всяко следващо лято.

През 2015 г. темата на международния фестивал за архитектура – ONE ARCHITECTURE WEEK 2015, който ще се проведе от 18 до 27 септември в Пловдив, е ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА. В нея се обръща специално внимание на Марица и вписването ѝ в културния и социален живот на гр. Пловдив. Преди и по време на ONE ARCHITECTURE WEEK ще се случат серия от намеси, лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, спортна програма, професионален форум и мн. др.

Dariknews.bg

Прочетена 1296 пъти