Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пон05272019

Last update

Back Вие сте тук:Начало ПРЕДСТОЯЩИ В комплекс „Старинно Карлово“ ще почетат паметта на Райно Попович
Сряда, 28 Ноември 2018 15:09

В комплекс „Старинно Карлово“ ще почетат паметта на Райно Попович Избрана

Оценете
(1 глас)
Комплекс „Старинно Карлово“, съвместно с възпитаници от Учебен център „Малкият принц“, които ще демонстрират своите учения по творческо писане, ще почетат 160-тата годишнина от паметта на големия възрожденски учител и общественик Райно Попович. Инициативата ще се проведе в къща „Райно Попович“ на 8.12.2018г., от 11.00 ч.
 
Роден в град Жеравна, Райно Попович е български учител и книжовник от Възраждането, сред реформаторите на образованието в България. През 1819 г. с материалната помощ на Стефан Богориди открива в Котел второто елино-българско училище, след това на Емануил Васкидович в Свищов. В 1826 г. основава елино-българско училище и в Карлово. Освен в Котел и Карлово е учителствал в Жеравна и Пловдив. Ученици на Попович са Георги Сава Раковски, Петър Берон, Гаврил Кръстевич, братята Евлоги Георгиев и Христо Георгиев, Ботьо Петков и др. Райно Попович умира на 8 декември 1858 г. (85 г.) в град Карлово.
 
Учението е най-голямото небесно благословение, което е харизал Бог на человека. Учението е по-силно от златото, по-многоценно от слънцето. Никое дело не бива без учението, нито Божествено, нито человеческо, нито гражданско. И дето се е поумножило, там и человеческото благополучие е порасло, а дето е умаляло, там и злото е премогнало, и от ден на ден премогва. Нашата погрешка е голямата студеност към учението и великото небрежение да се просвещаваме от книжното прочитание, от които произхожда невежество, глупавина и голямо потемнение на сичките добродетели….Затова, любезни мои единородчики, трябва, трябва ние да съживим между нас учението, а то нас да съживи пред Бога и пред человеците: защото то ще нас да научи, то ще нас да накаже, то ще нас да изправи, за да станем совершени на сичките добри и полезни работи.”
 
Из “Христоития или благонравие” на Райно Попович, 1837 г.
 
Прочетена 432 пъти