Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет08062021

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Академик Благовеста Касабова е носителят на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ 2019
Петък, 01 Ноември 2019 19:41

Академик Благовеста Касабова е носителят на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ 2019 Избрана

Оценете
(1 глас)

Медия

 

На тържествена церемония, състояла се в НЧ „Васил Левски 1861 г.“ в Деня на народните будители, инж. Стойо Карагенски - временно изпълняващ длъжността кмет на Община Карлово връчи Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ 2019 на академик Благовеста Касабова.

Наградата е учредена от Община Карлово, Съюза на българските писатели и Дружеството на българските писатели - Карлово. С нея се удостояват български и чужди автори за произведения на български език, с ярък принос в националната литература. Присъжда се ежегодно за цялостен принос или отделни творби в направленията: литературни произведения, литературна критика, публицистика, научни изследвания.

Престижната Национална награда носи името д-р Иван Богоров – карловец, книжовник и общественик, борил се срещу навлизането на чужди думи в българския език.

Благовеста Йорданова Касабова е български творец, с активно участие в националния литературен живот. Носител на: Национална награда „Златен век“ на Министерството на културата /2007/; Национална награда за критика, публицистика и езикознание „Нешо Бончев“ /2010/; Награда „Златно перо“ на Съюза на българските писатели /2014/. Със своя пример и с множеството си литературно-критични и литературно-исторически материали в самостоятелни книги и национални медии категорично ратува за чист и богат български език. Един от творците, внесли в Народното събрание проект за приемане на Закон за защита българския език, писменост и култура.

Тържествената церемония завърши с авторския спектакъл „Възрождение“ на трио „Тенорите“ и Симфоничен оркестър „Симфониета“ – Враца, с диригент Христо Павлов и участие на актьора Емил Пеняшки.

На събитието присъстваха: заместник-кметът Антон Минев, секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, носителят на Националната наградата „Д-р Иван Богоров“ 2018 – Светослав Цветков, учители, писатели, карловски общественици и граждани.

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА

ОБЩИНА КАРЛОВО

0335/54-598

Прочетена 1403 пъти