Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря08122020

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ „Белия двор“ да стане общински до края на годината, обеща министър Банов
Вторник, 10 Септември 2019 11:47

„Белия двор“ да стане общински до края на годината, обеща министър Банов Избрана

Оценете
(1 глас)

Министърът на културата Боил Банов се срещна на 10 септември с кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. На срещата министърът обеща подкрепа за финансиране на археологическите разкопки на тракийския град край с. Васил Левски. „Ръководителят на обекта доц. Костадин Кисьов е сериозен учен и работата му ще получи пълната подкрепа от държавата“  заяви министър Банов. Д-р Кабаиванов информира министъра за подготвяния проект за допълнително финансиране на разкопките по програмите на ЕС и  получи уверение, че Министерството на културата ще помогнеза реализацията му.
     Кметът постави и въпроса за предвидените в държавния бюджет за 2019г. 78 000 лева за консервация и реставрация на вилата на братя Евлогий и Христо Георгиеви в Карлово. Министър Банов обеща още в рамките на настоящия месец да бъдат преведени пари на общината, за да приключат навреме консервационните дейности, преди настъпването на есенно-зимния сезон.
    Министърът каза още, че процедурата по прехвърляне собствеността на „Белия двор“ от държавата на общината е в ход и се очаква да приключи до края на годината. Така „Белия двор“ ще бъде включен в комплекс „Старинно Карлово“ – най-успешния туристически обект на територията на общината.

 

Белият двор е емблематична къща от комплекса „Старинно Карлово“ в която властва магията на живопистта. Увековечен в картина на известния художник Никола Танев, той и днес и днес пази колорита и вдъхновяващата красота на възрожденско Карлово. Тук акцент е туристическата атракция „Зографска школа“, в която се провеждат обучения и демонстрации в различни живописни практики, експонират се най-добрите образци на местни художници.

Белият двор е образец на възрожденския карловки майсторлък в градинското оформяне, съхранил колорита и естетиката на балканджията. Естествен фон е самия Балкан. Обявен е за паметник на културата през 1964г. В него отекват стъпките на учителя РайноПопович и неговите бележити ученици – Георги Раковски и Гаврил Кръстевич. Мястото е наистина уникално, съжителството на традиция и съвременност събуждат изконност, съприкосновение с корените.

Източник/ Община Карлово

Прочетена 808 пъти