Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Сря01162019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Бронзов 3D макет скоро ще краси градът на Апостола
Понеделник, 05 Февруари 2018 13:11

Бронзов 3D макет скоро ще краси градът на Апостола Избрана

Оценете
(2 гласа)
Бронзов 3D макет на Карлово ще възпее емблематичните места във възрожденския град.
"Карлово на длан" ще видят в най-скоро време жителите, гостите  и туристите, които посещават градът на Апостола. Върху солиден фундамент, „застлан” с картата на града ще грейнат емблематичните обекти на Карлово.Това са паметникът на Васил Левски, двете църкви „Свети  Николай” и „Света Богородица”, Куршум джамия, сградата на Историческия музей, част от историческите и архитектурните забележителности на Старо Карлово, паметникът на братя Евлоги и Христо Георгиеви.
 
"Карлово на длан" ще е 3D макет на сърцето на града. Той ще бъде изработен от бронз и има амбицията да бъде своебразен паметник, а в същото време и карта на града с нужните ориентири.
 
Инициативата за неговото изграждане е на Теодор Шойлеков, председател на Общинския съвет и президент на Ротари клуб – Карлово. Всеки президент на Ротари в своя мандат поема лична инициатива, която да бъде значима и полезна за града. Така през годините благодарение на Ротари бяха изградени детски площадки, бяха подпомогнати ученически проекти, бе изграден паметникът на Евлоги и Христо Георгиеви.
 
Монументът „Карлово на длан” ще е от бронз, негово изпълнение вече е възложено на скулптора Борис Борисов, той е авторът на паметника на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово. Средствата за рeализирането на проекта ще бъдат изцяло от дарения. Ротари клуб – Карлово вече направи първата вноска. На благотворителен бал през декември 2017 година дойдоха 120-130 човека, те дариха средства и бяха събрани 9 хиляди лева. През пролетта ще организираме още един благотворителен бал, заяви Теодор Шойлеков. Имаме уверението на кмета д-р Емил Кабаиванов, че общината също ще подкрепи проекта на Ротари клуб, заяви Теодор Шойлеков.
 
Междувременно  организацията направи две ценни дарения на карловската МБАЛ „д-р Киро Попов”. За да подпомогнат болницата дарения направиха Любен Белперчинов, Петър Даскалов, Христо Христов –Стенси, кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Бяха събрани 3000 лева. С половината от тях бе закупена флебопреса за рехабилитация на жени, претърпели операция от рак на гърдата. С останалите 1500 лева ще бъде закупено родилно легло за АГ отделение на болницата, припомни Шойлеков.
 
Източник/ Karlovobg.eu
Прочетена 794 пъти