Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед01202019

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Броят отсечените дървета в Боровата гора над Сопот
Четвъртък, 26 Април 2018 10:54

Броят отсечените дървета в Боровата гора над Сопот Избрана

Оценете
(1 глас)
сн.Интернет сн.Интернет
 
"Тук съм, за да помогна да се спре сечта, която от един месец се извършва в Боровата гора край Сопот. Тя e белият дроб на нашия град." Това заяви д-р Людмила Гоцева, която заедно със съпруга си инж. Николай Петков се отзоваха на поканата на Държавно горско стопанство - Карлово да се срещнат със специалисти от Регионална дирекция по горите и РИООСВ - Пловдив в местностите, където се извършва сечта.
 
Това е поредната среща с жители на Сопот, която Държавно горско стопанство организира на терен, а първата бе на 16 януари в залата на Общинския съвет. Срещу сечта в Боровата гора бяха събрани 800 подписа, а писмото с тях изпратено на Министерството на земеделието и храните. В резултат бяха осъществени три проверки, протоколите и становищата от тях ще бъдат готови до края на седмицата. Сечите се извършват по лесоустройствен проект, утвърден през 2014 г.  Спазени са  всички нормативни изисквания, заяви директорът на Държавно горско стопанство Карлово Златю Кличев. 
 
Според Людмила Гоцева и Николай Петков след сечта ще започне ерозия на почвата, ще тръгнат свлачища, наводнения, ще изчезне водата. 
 
Николай Петков заяви, че не познава хората от гражданския комитет, избран на събранието на 16 януари по повод предстояща сеч, както и  и че не вярва тези хора да могат да защитят интересите на Сопот, тъй като не били местни. Какво да правим, трябва да се съобразим с мнението на специалистите. След като искат да се унищожи тази гора, да я унищожат, ние какво да направим, заяви още Петков. 
 
Повече от час двамата граждани от Сопот обикаляха Боровата гора над Сопот заедно с ръководството на Държавно Горско стопанство - Карлово, на Регионална дирекция на горите и експерти от РИООСВ - Пловдив. Те коментираха всяко отсечено и маркирано дърво, както и обема на дейностите в гората. 
 
Надявам се да се срещнем отново тук след 10-ина години и тогава ще видите как гората ще е станала по-силна, по-жизнена, отдолу ще има подраст,  разясняваше Златю Кличев. 
 
Както „Марица“ вече писа лесоустройственият проект предвижда  оформяне на противопожарна просека в гората. Тя ще е с дължина около 900 метра и широчина 10 мета. По нея няма да минават противопожарни коли, лесоустройственото мероприятие е за да даде възможност евентуален върхов пожар да бъде свален на земята и да се гаси по-лесно и по-бързо. Лесовъди и експерти показа списък на пожарите в Боровата гора през последните години и обосноваха необходимостта от сечта. 
 
Надявам се със заключенията на  всички институции, които извършват проверките, хората да разберат, че не сме лошите. Ние помагаме на гората. Това е нашата професия. Гората се нуждае от тази сеч, обясни Кличев.
 
Държавно горско стопанство - Карлово изпълнява дейности, планирани още през 2014 година, заяви Мирослава Велинова, заместник-директор на Регионална дирекция по горите - Пловдив. При извършената от нас проверка в петък установихме, че технологията, по която се извършват противопожарната и огледната сеч, отговаря  на това, което е предвидено.
 
Източник/ Marica.bg
Прочетена 488 пъти